Rágalmazás

2023.05.17. 16:03

Elítélték Hegedűs Andreát és Bartha Györgyöt (frissítve)

A Miskolci Járásbíróság társtettesként elkövetett rágalmazásért elítélte első fokon Hegedűs Andrea DK-s országgyűlési képviselőt és Bartha György miskolci MSZP-s önkormányzati képviselőt.

ÉM

Elsőfokú ítélet született az ügyben

Forrás: Shutterstock

A két baloldali politikus ellen dr. Alakszai Zoltánt és a néhai dr. Kriza Ákos tett közösen feljelentést. A bírósági megállapítás szerint 2020-ban Hegedűs Andrea - akkor még mint DK-s miskolci önkormányzati képviselő - és Bartha György sajtótájékoztatón valótlan, dr. Kriza Ákos korábbi polgármester és dr. Alakszai Zoltán korábbi jegyző becsületének csorbítására alkalmas kijelentéseket tettek a 2019-es önkormányzati választási kampánnyal, a választási plakátokkal kapcsolatban.

Bocsánatkérést vár 

Az akkori sajtótájékoztatón elhangzottakat a helyi és országos baloldali sajtó részletesen taglalta. „Dr. Kriza Ákos az eljárás folyamán elhunyt, így egyedül folytattam a küzdelmet, amelynek a végén a Miskolci Járásbíróság első fokon megállapította bűnösségüket, azaz a sajtótájékoztatón elhangzott állítások valóságtartalmát nem tudták bizonyítani – mondta el kérdésünkre dr. Alakszai Zoltán.  

Hozzátette: Tisztában van vele, hogy közszereplőként többet kell elviselnie egy átlagos állampolgárnál, de az igaztalan állításokat nem. „Várom Hegedűs Andrea és Bartha György bocsánatkérését. Ha másként nem, az elhunyt dr. Kriza Ákos irányában. Várom Veres Pál bocsánatkérését is, tekintettel arra, hogy az első fokon elítéltek arra hivatkoztak az eljárásban, hogy a sajtótájékoztatón elmondott szöveget a városháza sajtó osztályától kapták” – tette hozzá dr. Alakszai Zoltán.

Fellebbeztek 

Hegedűs Andrea
Fotó: Kozma István

Megkerestük Hegedűs Andreát, aki azt mondta, hogy mivel a bírósági döntés nem végleges, fellebbeznek. Hozzátette: ráadásul az akkor az általuk elmondottakkal kapcsolatban indult rendőségi ügy nyomozati része sem zárult még le. A DK-s országgyűlési képviselő jelezte, hogy nyilakozatot fognak kiadni az ügyben.  

Bartha György
Fotó: Kozma István

Hasonló véleményt fogalmazott meg Bartha György miskolci MSZP-s önkormányzati képviselő, aki megerősítette, hogy csak első fokon nyert dr. Alakszai Zolán. „Mi fellebbeztünk, így az ügy tovább folytatódik.”  

Megkérdeztük Veres Pált, Miskolc polgármesterét is az ügyben, de egyelőre nem kaptunk választ.  

A városháza sajtó osztályától az önkormányzat nevében május 15-én délelőtt érkezett a következő reagálás: 

„Mindenek előtt leszögeznénk, hogy a rágalmazási ügyben csak első fokon született ítélet, amely nem jogerős. Amint jogerőre emelkedik, az ügyet csak azt követően kommentáljuk. Szeretnénk rögzíteni, hogy Hegedűs Andrea és Bartha György képviselők korábbi állításai belső ellenőrzés által feltárt tényeken és büntetőfeljelentésen alapultak. Ez utóbbi kapcsán indult nyomozás három évvel ezelőtt, amely még nem zárult le.

A rágalmazás tényét valójában csak a büntetőeljárás lezárását követően lehet megállapítani, hiszen akkor lesz eldönthető, hogy az előző városvezetés ezen ügyben érintett képviselői elkövették-e a valószínűsíthető cselekményeket, vagy sem.

Mint ismeretes, a MIProdukt Kft-nél belső ellenőrzés indult 2019. őszén, amely megállapította, hogy a 2019-es választási kampány időszakában számos esetben merült fel a gyanúja annak, hogy a város nyomdája pártplakátokat nyomtatott és ezért közpénzzel fizethettek. A belső vizsgálatot követően a MIProdukt Kft. 2020 év elején megtette a feljelentést, amelynek nyomozása azóta sem nem zárult le.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában