Rendhagyó óra

2023.05.02. 14:32

Miskolci fiatalokkal beszélt a klímavédelemről Áder János

Rendhagyó környezetórát tartott Áder János volt köztársasági elnök, klímavédelmi szakember középiskolásoknak.

Áder János a jezsuita gimnáziumban tartott előadást a környezetvédelem fontos kérdéseiről a 11. osztályos diákok számára

Fotó: Bujdos Tibor

Május 2-án, kedden a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Alapítvány kuratóriumi elnöke tartott klímavédelmi előadást 11. osztályos diákoknak. A miskolci gimnáziumban először járt az elnök. A Fenntarthatósági Témahét kapcsán látogatott el a borsodi vármegyeszékhelyre. Eddig közel hetven alkalommal érzékenyítette már a diákokat az országban számos oktatási intézményben, interaktív környezetvédelmi előadásával. Áder János minden alkalommal lehetőséget ad arra, hogy a fiatalok kérdezhessenek is tőle. A cél pedig az, hogy az információk széles körben terjedjenek, minél több emberhez eljussanak.

Áder János Miskolcon.
Fotó: Bujdos Tibor

A gyerekek a legfogékonyabbak

A Kék Bolygó Alapítvány különböző, a fiatalabb generációk számára létrehozott és megrendezett programjával, eseményeivel és edukatív segédanyagaival lehetővé teszi, hogy óvodás kortól egészen a diplomaszerzésig tanuljanak, inspirálódjanak, továbbá képesek legyenek megváltoztatni bolygónk jövőjét. A Fenntarthatósági Témahetet idén április végén rendezték meg, melyen hazai és Kárpát-medencei iskolák vettek részt. A témahét célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése. A szemléletváltásra a gyerekek a legfogékonyabbak, ezért nagyon fontos, hogy már az iskolában megismerjék a téma jelentőségét, és, hogy kis odafigyeléssel ők is tehetnek a Föld védelméért.

A természet iránti elköteleződés

A Jezsuita Gimnáziumban kiemelt fontosságú a teremtett világ védelme, a környezet fenntarthatóságának és a fiatalság jövőjének biztosítása – mondta Bukovszki Edit nevelési igazgatóhelyettes. Nagyon sok programot szerveznek ebben a szellemben. Egyebek mellett virágokat ültetnek, takarítanak az iskola udvarán. Ezúttal a tavaszi készület egybeesett a Fenntarthatósági Témahéttel, amelyet Áder János előadása zárt – tudatta az igazgatóhelyettes. Az egész 11-ik évfolyam részt vett az előadáson, akik között többen is vannak, akik kimondottan érdeklődnek a természettudományok iránt, és nagy izgalommal várták ezt az alkalmat, kérdésekkel is készültek. Az előadást követően Áder János megkapta az oktatási intézmény Fényi Gyula-díjának arany fokozatát, amelyet minden évben olyan embernek ítélnek oda, aki sokat tesz az ifjúság jövőjéért.

Klíma-totó és szemléltetés

A volt köztársasági elnök azzal kezdte előadását, hogy Ferenc pápa elmúlt hétvégén tett magyarországi látogatásából kiemelte ökológiai gondolatait. Hangsúlyozta, hogy ő volt az első - és eddig egyetlen - pápa, aki a teremtett világ védelméről pápai enciklikát adott ki. Majd áttért prezentációjára, amelyet rendhagyó módon ezúttal egy klíma-totóval kezdett. A játékba bevonta a diákokat, akiket két csapatra osztott. Főként a Föld édesvíz készlete, a szén-dioxid kibocsájtás mértéke és a hőmérséklet emelkedés volt a fő pontok, amelyekben kérdéseket tett föl a fiataloknak, majd megadta a helyes válaszokat, és az ahhoz tartozó magyarázatot is. A kuratóriumi elnök egy kísérletet is elvégzett két önként jelentkező középiskolással. Azt személtette, hogy milyen kis mennyiség az a könnyen elérhető folyékony, felszíni édes víz bolygónk nagyságához és a világ lakosságának mértékéhez képest, amelyből gazdálkodhatunk a Földön. Ez a kísérlet léptékében mindössze egy csepp víz volt egy hat literes edényben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában