Ülésezett a vármegye közgyűlése

2023.05.25. 16:25

Elismerték a vármegye kiemelkedő munkásságú pedagógusait

Comenius-díj: valamennyi díjazott pedagógus pályája túlmutat az alapvető szakmai tevékenységen, munkájukat a gyerekek magas szintű támogatása jellemzi.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés ülést tartott csütörtökön. A közgyűlés ülésén, napirend előtt  adták át ünnepélyesen a vármegyei önkormányzat éves Comenius-díjait. Az elismerés azoknak a vármegyében dolgozó vagy életükkel és munkásságukkal a vármegyéhez kötődő óvodapedagógusoknak, tanítóknak, tanároknak, főiskolai és egyetemi oktatóknak adományozható, akik oktató-nevelő munkájuk során jelentős eredményt értek el a jövő generációjának nevelése, oktatása terén, továbbá pedagógiai gyakorlatot támogató, tudományos tevékenységet végeznek. A díjakat Bánné dr. Gál Boglárka, a vármegyei közgyűlés elnöke, és Szabó Gergely alelnök adta át.

Tehetségeket gondoznak

Juhász Jánosné középiskolai tanár, mesterpedagógus. Több évtizede tanít, 17 évig volt a Miskolci Szakképző Centrum Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikum igazgatója. 2022 augusztusában Mezőkövesd Városa díszpolgári címmel ismerte el áldozatos munkáját. „Még a változások kezdetén, a 2002-es év táján a Mezőkövesdi Kistérségi Társulás keretein belül indítottuk el a tehetséggondozó tevékenységet, melynek része volt az intézményi tehetséggondozás. Továbbá külön területe volt az, hogy Mezőkövesden és környezetében is segítsük ezt a munkát, amely folyamatosan épült tovább. Az évek folyamán a lehetőségek bővültek pályázatokkal, és a befektetett energiát el is ismerték, hiszen az intézményünk kiváló akkreditált tehetségpontként dolgozik évek óta” - hangsúlyozta Juhász Jánosné.

Mindig is ezt akarta csinálni

Toronya Alexandra miskolci táncpedagógus. A Harc- és Táncművészet Sportegyesület vezetője, négy évesen kezdett el táncolni, a tánc azóta is élete része, lételeme. Több mint hét évvel ezelőtt alapította egyesületét, amelynek közel félszáz versenyzője van jelenleg. Koreográfiái történetet adnak elő, balett alapokon. Tanítványai számos országos és nemzetközi versenyen szerepeltek sikeresen. Idén első díjat nyertek a Zágrábban megrendezett International Dance Open Európa-bajnokságon. A World Balett Association római világbajnokságán showtánc kategóriában értek el első helyezést. „Már egészen fiatalon megtaláltam a kisebb gyerekekkel a közös hangot, ezért biztos volt, hogy a pedagógusi pályát fogom választani. Mestereimtől azt tanultam, hogy mindennek az alapja a klasszikus balett. A gyerekeknek tökéletes tartást ad és megköveteli a technikát, így ezzel indítom mindig a táncművészeti pályájukat” - fogalmazott Toronya Alexandra.

Szúnyoggyérítés összefogással

Az ünnepélyes díjátadót követően a közgyűlés a napirendi pontok tárgyalásával folytatta ülését. A képviselők beszámolókat és tájékoztatókat fogadtak el a vármegyei szervezetek 2022. évi tevékenységéről. Az ötödik napirendi pontban tárgyalták és pozitívan fogadták a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács munkáját, melynek egyik kiemelkedő eleme volt a Bodrog parti szúnyoggyérítés problémájára adott megoldási javaslat.

Magyarországon térségi szinten legeredményesebben a szúnyoggyérítéssel a Balaton környékén foglalkoznak. A siker egyik titka, hogy a Balaton állóvíz, hiszen a folyók áradnak és az ártereken visszamaradó tócsákban keletkeznek többnyire a szúnyog szaporodó helyek. A másik az, hogy a térségi önkormányzatok összefogtak – mondta Dévald István, a Tokaj Borvidék Fejlődésért Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette: a kémiai irtás nem engedélyezett, ezért a biológiai eljárásra kell helyezni a hangsúlyt. Ennek első lépése a szúnyogtérkép elkészítése, amely a szaporodó helyeket ábrázolja, aminek alapján már be lehet avatkozni. Ezeket pedig folyamatosan monitorozni kell, hogy éppen mennyi lárva található az adott ponton. A társulás összefogja a Bodrog menti önkormányzatokat, hogy együtt rendeljék meg ezt a monitorozást. 

A további Comenius-díjas pedagógusok:


 

  • Farkas Tivadarné a Tiszaújvárosi Széchenyi István Általános Iskola intézményvezetője, mesterpedagógus, közoktatás vezető.


 

  • Juhászné Rácz Enikő az ongai iskola alsósait tanítja, felhasználva magasabb szintű képzettségét a leghátrányosabb helyzetű tanulók fejlesztése, fejlődése érdekében.


 

  • Katlanné Jakab Andrea 2015-től a Sajószögedi Kölcsey Ferenc Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa, 2018 őszétől intézményvezető-helyettesi munkakört lát el a sajószögedi általános iskolában.


 

  • Kiss Lajos pedagógus pályafutását a Szentistváni István Király Általános Iskolában kezdte, immár 41 éve. Jelenleg intézményvezető, idén nyugdíjba vonul. Különös figyelmet fordít a hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű tanulók felzárkóztatására.


 

  • Lendvainé Szendrei Ágnes 1993-tól a sárospataki 11-es számú Óvoda vezetője. Munkájában folyamatosan törekszik az új kutatási eredmények integrálására, ezen keresztül az oktatás-nevelés színvonalának emelésére.


 

  • Nemes Sándor Csabáné 1986 óta dolgozik óvodapedagógusként a Taktaharkányi Szivárvány Óvoda és Bölcsődében. Életpályája példaértékű. 2015-től szaktanácsadó a Miskolci Pedagógiai Oktatási Központban.


 

  • Szakonyi Zsolt első diplomáját földrajz-biológia szakos tanárként a Pécsi Tudományegyetemen szerezte. 30 éve kezdte pályáját, 1993-tól dolgozik tanárként abban a putnoki általános iskolában, ahol egykoron ő is iskolás éveit töltötte.


 

  • Székely Ottóné 1979-től 2019 végéig, nyugdíjazásáig a bükkábrányi Arany János Általános Iskolában tanított.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában