Évgyűrűk

2023.05.03. 14:25

Egész éves programsorozattal ünnepli kamaszkorát az Idővár

Idén töltötte be 15 éves születésnapját a kazincbarcikai Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub.

DA

A nyugdíjas klub tagjai Bakonyszücsön

Fotó: olvasó

A járási székhelyen közismert nyugdíjas pedagógus klub számos nagy városi rendezvénybe tevékenyen bekapcsolódik, ezért a helyiek körében széles körben ismertek a tagok. A 2023-at ünnepi évvé nyilvánították értékes születésnapi programsorozatuk keretében, a közösség 15 éves jubileuma alkalmából.
- Készítettünk egy a közösség értékrendjét, hitvallását tartalmazó Idővár képeslapot, amelyet minden tagunknak átnyújtottunk még nőnapon. Tavaszra több színes programmal készültünk – mondta Pelle Anna, az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub vezetője.

- Április közepén Bakonyszücsre, a veszprémi katolikus egyház rehabilitációs otthonába utaztunk testileg-lelkileg regenerálódni. Ez az alkalom különösen azoknak jelentett sokat egészségügyileg, akik krónikus betegséggel küzdenek közülünk. Pszichiáter, gyógytornász, zeneterapeuta is tartott nekünk előadást, műhelyeket. Itt már rendeztünk egy kisebb előzetes születésnapi ünneplést, de a nagy ünnepség szeptemberben lesz, mert 2008. szeptember 25-én alakult meg a klub. Ezzel egy időben, akik itthon maradtak, a kazincbarcikai LEGO-kiállításon animátorkodtak, és interaktív játszóházat szerveztek gyerekeknek. Továbbá a helyi Kazinci alkotóklubbal közös foglalkozást tartottunk, akik irodalmi délutánokat szoktak nekünk szervezni. A Föld napja alkalmából pedig Nagybarcán kézműveskedtünk a gyerekekkel a Fő téren.

Legó-kiállítás az Idővárral Kazincbarcikán
Fotó: olvasó

Kreatívkodnak, jótékonyak

Rendszeres programjaik keretében főleg a fiatalabb generáció képviselőit segítik.
- Hetente járunk a családsegítő központba hárman korrepetálni alsó tagozatosoknak bármilyen tárgyat és felsősöknek matematikát és kémiát. Minden hónapban egyszer kézműves programot szervezünk a helyi Szociális Szolgáltató Központ I. számú Idősek Otthonában. Legalább két havonta ellátogatunk a barcikai Kincsem Napközibe, a fogyatékosok nappali ellátójába, és évente háromszor a Csillagfürt Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményének (EGYMI) tagintézményébe, a Herbolya városrészbe. Ezeken a helyeken általában önkéntes segítséget szoktunk nyújtani kreatív foglalkozásokkal, közös játék szervezésével és néha jótékonykodunk. Hamarosan készülünk gyereknapi programokkal is. Egy évben egyszer az óvodákba ugyancsak elmegyünk. Május elején jógafoglalkozáson vettünk részt. Jelenleg pedig készülünk a három napos I. Miskolci Szépkorúak Fesztiváljára, amit a Szikra Alapítvány és a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvány szervez. Júniusban pedig érkeznek testvérvárosunkból, Nagyrőcéről a szlovák nyugdíjas szervezet tagjai, akikkel bejárjuk majd a vármegyét – sorolta a klubvezető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában