Örök vita

2023.05.26. 20:00

Füvet vág a szomszéd hétvégén? Buliznak? Hangoskodnak? Mutatjuk, mit szabad és mit nem!

A feljelentők számára nem jó hír, hogy a panaszosnak kell bizonyítania a zavarás szükségtelen mértékét.

Detzky Anna

A tetőfokra hágó indulatok mellett nagy a bizonytalanság is, hogy mit szabad és mit nem.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Rainer Fuhrmann

A közösségi média felületein visszatérő téma a hétvégi fűnyírás, flexelés, hangoskodás, ami jó időben különösen aktuális. A közvélemény két táborra oszlik, egyesek szombaton és vasárnap pihenni szeretnének. Mások pedig csak akkor érnek rá dolgozni a kertben. A tetőfokra hágó indulatok mellett nagy a bizonytalanság is, hogy mit szabad és mit nem. Utánajártunk.

Ha indokolt, megengedett

„A szomszédos lakók nyugalmát zavaró tevékenységek vonatkozásában nincs olyan helyi szabályozás - „csendrendelet” - amely tiltaná ezen tevékenységeket. Az ilyen jellegű zavaró magatartásokat magasabb szintű jogszabályok szabályozzák, és nyújtanak lehetőséget a jogsértő magatartások szankcionálására, amennyiben azok indokolatlan zajkeltést valósítanak meg” – válaszolta megkeresésünkre Miskolc Polgármesteri Hivatalának Sajtó, Kommunikációs és Városmarketing Osztálya.

„A csendháborításról a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény az alábbiak szerint rendelkezik: Aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetve a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, szabálysértést követ el” – fogalmaz a törvény.

Megosztó téma a hétvégi fűnyírás, flexelés, hangoskodás, ami jó időben különösen aktuális. | Forrás: MW

Csendháborítás, birtoksértés

A feljelentés csak az után indokolt, ha a szomszéd többszöri figyelmeztetésre sem változtat a magatartásán.

„A jó szomszédi viszony fenntartása érdekében először a zavaró magatartást tanúsító szomszédnak célszerű jelezni a zavarás tényét, mivel az együttműködés a legcélravezetőbb ezekben az esetekben is” - javasolta a miskolci Városháza sajtóosztálya. „Amennyiben az egymás közötti megegyezés nem jön létre az alábbi eljárások kezdeményezésére van lehetőség:

„Aki a szomszédjai hétvégi zajos munkavégzését kifogásolja az zajokozás, mint csendháborítás szabálysértése miatt alapvetően a rendőrséghez, vagy a helyi rendészethez fordulhat, vagyis a zavaró zajhatás fennállásakor a rendőrség jogosult intézkedni, illetve ezen hatóságnál van lehetőség feljelentést tenni a probléma kivizsgálása, megszüntetése érdekében. A rendőrség, vagy a borsodi vármegyeszékhelyen a Miskolci Önkormányzati Rendészet - indokolt esetben – a zajterhelés csökkentése helyszíni figyelmeztetés, felszólítás és helyszíni szabálysértési bírság kiszabása vagy szabálysértési eljárás lefolytatása iránt intézkedhetnek csendháborítás miatt.”

Rendőrség, jegyző büntethet

Attól függően, hogy a zajkeltés milyen mértékű, kell a rendőrséghez, illetve rendészethez, vagy a jegyzőhöz, illetve járásbírósághoz fordulni.

„Amennyiben az említett zavaró jelenség, akár annak ismétlődő volta miatt eléri azt a mértéket, ami már sérti a pihenéshez való jogot, akkor a birtokvédelem eszközével lehet fellépni, és birtokvédelmi eljárás kezdeményezésére van lehetősége az érintettnek, egy éven belüli birtoksértés esetén a jegyzőnél, egy éven túl pedig a járásbíróságon. Ezzel kapcsolatban lényeges kiemelni, hogy birtoksértés csak szükségtelen zavarás esetén áll fenn. A szomszédjog a másokat zavaró tevékenységet nem feltétlenül tiltja, hanem csak akkor, ha a zavarás szükségtelenül történik. Az eljárás során a panaszosnak kell bizonyítani, hogy a zavarás szükségtelen-e, meghaladja-e az általában elviselhető mértéket” – tudtuk meg a miskolci Városháza sajtóosztályától. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában