Büntetés buszon, villamoson

2023.05.26. 14:04

Bérletelkobzás jogosan és jogtalanul Miskolcon

Az ellenőr fényképes igazolványt kérhet az utastól a buszon a kedvezményes utazás igénybevételéhez.

Detzky Anna

Villamosmegállóban

Fotó: Ádám János

Talán nem egyedi eset, hogy a miskolci tömegközlekedésen utazók a bérlet- és jegyellenőrzés során néha érthetetlen módszereket tapasztalnak. Az egyik miskolci csoportban osztotta meg a közösségi médiában egy elkeseredett anyuka a fia történetét. A 16 évesnél fiatalabb fiútól az ellenőr jogtalanul vette el a diákbérletét egy hétvégi napon, mert a diákigazolványán nem volt matrica. Az anyuka elmondása szerint a matricát csak akkor lehetett volna kérni, ha a fia 2022. augusztus 31-ig betöltötte volna a 16. életévét. A hozzászólásokból kiderült, hogy más felhasználók is tapasztaltak már hasonlót. A problémáról és arról, hogy milyen okmányok szükségesek a kedvezményes utazás igénybevételéhez a miskolci városháza sajtóosztályán keresztül az MVK Zrt-től érdeklődtünk.

Az ellenőr is hibázhat

Előfordulhat olyan szituáció, amikor jogosan elkobozható egy bérletszelvény.
„Az édesanya által felvetett esetben valóban az MVK jegyellenőre hibázott, kollégánk elnézte a gyermek születési dátumát. Röviden a jogszabályi rendelkezés (az oktatási igazolványról szóló 362/2011 XII. 30. Kormányrendelet) azt mondja ki, hogy a tanköteles tanulók diákigazolványa érvényesítő matrica nélkül is érvényes azon tanévet követő október 31. napjáig, amely tanévben a tanuló a 16. életévét betölti. Ha a gyermek 2006. szeptember 1. előtt született volna, akkor kellett volna, hogy legyen diákigazolvány érvényesítő matricája. A félreértést mostanra az ügyfél számára megnyugtató módon, kompenzációval rendeztük” – tájékoztatott a konkrét ügyről az MVK Zrt.

Igazolni kell a jogviszonyt

Diákigazolvány nélkül csak sorszámozott igazolással váltható diákbérlet.
„Tanuló bérletszelvénnyel történő utazáshoz az alap-, közép-, és felsőfokú oktatási intézmények nappali tagozatos tanulója, hallgatója esetében a jogosultság igazolásához érvényes, arcképes diákigazolvány szükséges. Ennek hiányában az új, egységes, oktatási intézmény által kiadott sorszámozott, QR kódos „Igazolást” kell felmutatni. Az utazási kedvezmény igazolására kizárólag a korábban említett kormányrendeletben meghatározott diákigazolvány, vagy az ott meghatározott igazolás használható, valamilyen arcképes okmány együttes felmutatásával. Az utazási kedvezmény jogszerű igénybevételének megállapításához, illetve az ellenőrzési eljárás lefolytatásához az utas mindig köteles személyazonosságát igazolni fényképes személyazonosító igazolvánnyal” - részletezte az MVK Zrt.

Lehetséges a reklamáció

A panaszokat a személyes, vagy írásban történő bejelentés után mérlegelik és ha jogosak, kompenzálják, majd felelősségre vonják az érintett MVK dolgozót.
„Utasaink észrevételeikkel, panaszaikkal az MVK Zrt. ügyfélszolgálati irodáját kereshetik fel Miskolc belvárosában a Szemere utca 5. szám alatt. A bejelentést személyesen vagy írásban, az [email protected] e-mail címre küldött levélben tehetik meg. Fontos, hogy esetleges okmány bevonás esetén érdemi ügyintézés csak a bevonás napját követő munkanapon 10:00 után végezhető, tekintve, hogy a kollégáink által ellenőrzés során bevont utazási okmányok ekkor érkeznek be az irodába. Társaságunk az adott eset súlyának megfelelő felelősségre vonásban részesíti az érintett munkavállalót. Az egyes esetekben alkalmazott szankció társaságunk hatáskörébe és illetékességébe tartozik, arról harmadik félnek nem áll módunkban tájékoztatást adni” – jelentette ki az MVK Zrt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában