Megnéztük...

2023.04.06. 20:00

Már nagymamája meséi alapján is újra tudná építeni a Hámor éttermet - Videóval!

A miskolci Béres Bence cége vásárolta meg a hajdanvolt patinás éttermet az Újgyőri főtérnél. Megnéztük, most hogy néz ki, a vállalkozó pedig elmesélte, milyennek tervezi felújítani.

Hajdu Mariann

Fotó: Bujdos Tibor

Most látom először ilyen közelről a hajdani Hámor étterem épületét. Rácsodálkozom, hogy még pusztulófélben is impozáns, gyönyörű, az ember szinte látja, ahogy 35-40 éve ott ücsörögnek a kertjében az emberek, sürögnek-forognak a pincérek. 
Az épületet úgy 15 éven át próbálta eladni a tulajdonos Bükkvidéki Vendéglátó Vállalat, és most sikerült: a vevővel, Béres Bencével találkozunk, aki a miskolci Brs Klíma és Gázcentrum és a Meleget.hu épületgépészeti webáruház tulajdonosa. Együtt járjuk végig a patinás épületet, és meséli, mivel, mik a tervei.

Béres Bence a Hámor Étterem tulajdonosa

Logisztikai helyiségek

Hátrafelé indulunk – az épület néhány részén már munkások dolgoznak – mutatja, a régi raktárépületeket irodának tervezik átalakítani. Egy hátsó ajtón lépünk be a nagy épület alagsorába, ahol korábban a raktár volt, itt tárolhatták nagy zsákokban a lisztet, a tojást egyéb alapanyagokat, hiszen ezer-ezeregyszáz főre is főztek a Hámor étterem konyhájában.
– Itt lesznek a logisztikai helységek – mutat körül Béres Bence, jelenleg a beszerelésre váró nyílászárók várakoznak itt. – Rohamosan fejlődő cég vagyunk, Meleget.hu a nevünk, klíma-, kazán- és hőszivattyú nagykereskedelemmel foglalkozunk. Egyre több üzletünk van az ország különböző pontjain, a backoffice és a szervíz is fejlődik, egyre több az alkalmazottunk, ezért van szükségünk egy irodaházra – magyarázza, majd megyünk felfelé a lépcsőn, a hajdanvolt étterembe.

Az állagmegóvás az első

– Ugye, milyen gyönyörű? – mutat körbe.
– Hogyan szeretett bele? – kérdezzük.
– Szeretem a régi, ikonikus épületeket. Szeretem ezt a stílust, a bejáratnál a korinthoszi oszlopokat. Már évek óta tervezzük, hogy veszünk egy irodaépületet, és akárhányszor elkezdtem a hirdetéseket böngészni, mindig szembejött a Hámor étteremé. Nagyon jó az alapterülete, 3 ezer négyzetméteres, elkezdtünk benne fantáziát látni. 
Nézzük a hajdanvolt éttermet. Béres Bence mutatja, az összes fenti nyílászáró – úgy 40 darab – be van törve, folyik be a víz. Az oszlopok körben felázva, a parketta felpúposodott, mintha apró dombokat látnánk. 
– Elsőként az állagmegóvásra fordítjuk a pénzünket – mondja. – A nyílászárókat cserélni kell, utána a tetőt javíttatjuk. Ha kialakítottuk a lenti irodaházunkat, akkor következhet ez a terem. Lépésről lépésre tesszük rendbe, szem előtt tartva, hogy ez mennyire fontos a miskolciaknak.  

Akkor született, amikor bezárt

Megjegyzi, épp akkor született, amikor az étterem örökre bezárt, azaz 1988-ban, vagyis soha nem járhatott benne. A nagymamája viszont igen, és rengeteget mesélt róla. Például az orvosbálról – nagypapája orvos volt – vagy épp arról, hogy rendszeresen ott ebédeltek.
– Nagyi olyan élethűen, részletesen meséli el a külsejét, a belsejét, hogy az alapján a  teljes rekonstrukciót meg lehetne valósítani – mondja. Béres Bence  emellett gyűjti a régi, korabeli fotókat, mert elkötelezett abban, hogy ugyanolyannak valósítsa meg az épületet, mint amilyen volt.
– Néha állok a kezemben a régi fényképekkel, és próbálom beazonosítani, hogy mi, milyen volt, mi hol volt – magyarázza. És mutatja, hol volt a konyha, hol voltak még válaszfalak, merre voltak az étteremrészek és hol a színpad, ahol élőzene szólt. Most rózsaszínek a falak, ez már az étterem után az épületben működő bútorbolt "öröksége", ő újra hófehérre álmodja, mint eredetileg volt. Megtartaná a kovácsoltvas lámpákat is. Jó állapotban vannak, emellett úgy érzi, hogy a szomszédos vasgyár, – onnan jártak át a dolgozók ebédelni az étterembe – a Lenin Kohászati Művek öröksége, bizonyára ott gyárthatták őket.

Üzleti kiállítóterem

– Az éttermi rész, úgy tervezzük, üzleti kiállítóterem lesz, expókat szeretnénk ott rendezni majd ha elkészül a teljes rekonstrukció – mondja. Most úgy látja, hogy még az idén meglesznek az állagmegóvással, és 2-3 év kell, mire teljesen elkészülnek a rekonstrukcióval. A sok helyiség egyikét egyébként kiállítóteremnek szeretné berendezni, ahol bárki megnézheti majd az épület történetét. Korabeli tárgyak, fotók emlékeztetnek majd a múltra. Ehhez segítséget is kér a miskolciaktól: aki tud neki fotót, bármilyen régi ereklyét küldeni, azt megköszöni. (email címe: [email protected]) Arra gondol, hogy a nagytermet akár nagy iskolai, vagy egyéb eseményekre is biztosítani tudnák majd.
– Egy kis éttermet is tervezek majd nyitni, mégpedig a hajdanvolt cukrászda helyén – árulja még el. – Egy korábbihoz hasonló méretű éttermet már nem bírna el ez a környék.

Látja benne a jövőt

Kérdezzük még, elárulja-e, hogy mennyiért sikerült megvenni az épületet. Válasza szerint, nem sokat tudott alkudni a meghirdetett vételárhoz képest, a felújítás pedig biztosan többe kerül majd, mint amennyiért vették. 
– Úgy tűnik nekünk, ez inkább kihívás az ön számára, mint üzlet.
– Szeretem a kihívásokat. Sajószentpéteren is egy régi, százéves épületet vettünk meg, amelyben a kezdetektől üzlet működött, öt évbe telt, míg felújítottuk, ott is nyitottunk üzletet, mint ahogy a közelmúltban Békéscsabán és Nyíregyházán is. A Hámor étterem épületében is látom a jövőt, tudom, szépen lassan, de ki fog alakulni.
Kilépünk az épületből, újra elénk tárul a szépséges bejárat. Béres Bence mutatja, mik az elsődleges munkák, muszáj ott is az állagmegóvással kezdeni: ha tönkremennek az oszlopok, nem tudna senkivel ugyanolyanokat gyártatni. A kerti kandelláberek ügye is nehéz dió. Elrozsdásodtak, mind javíthatatlan, és ilyesmiket már – utánanézett, szintén nem gyártanak. Kifelé menet még beszéljük, hamarosan a kerítés is meglesz, az anyag már megvan hozzá. Ha kész, az építkezési területet birtokba veheti két, állatmenhelyről frissen mentett kutya, akikkel még búcsúzóul megismerkedünk. – Mindenben az "újrahasznosítás hívei vagyunk", jegyzi meg mosolyogva, ahogy elköszönünk.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában