Mit szabad és mit nem?

2023.03.21. 19:00

Tűzgyújtási tilalom alatt is szabad szalonnát sütni

Ebben az időszakban javasolt a zöldhulladék égetésének mellőzése udvarunkon.

DA

Tűzgyújtási tilalom lépett életbe, mutatjuk, mik a szabályok

Fotó: MW, Mártonfai Dénes

A tűzgyújtási tilalom, illetve fokozott tűzveszély megállapítása és visszavonása a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától függ. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében idén már több mint négyszáz alkalommal kellett beavatkozni a hivatásos tűzoltóknak a lángoló növényzet miatt – tudtuk meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól, amelynek sajtóosztályát arról kérdeztük, hogy a saját portáján mit égethet az ember a tűzgyújtási tilalom ideje alatt.
„A tűzgyújtási tilalom elsődleges célja a külterületen lévő erdők, fásítások, facsoportok védelme. Ha valaki a saját kertjében, a szőlőjében, a telkén az összegyűjtött száraz növényeket el szeretné égetni, azt csak akkor teheti meg, ha az adott településnek van erről szóló önkormányzati rendelete. Az összegyűjtött zöldhulladékot kizárólag az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad elégetni” – tájékoztatta szerkesztőségünket Dojcsák Dávid tűzoltó százados, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságának szóvivője. „Tűzgyújtási tilalomban, még ha van is erre lehetőség, a fokozott tűzveszély miatt javasolt mellőzni a kerti zöldhulladék égetést. A fentiek tekintetében, csak kerti zöldhulladék égetésre van lehetőség, közé nem kerülhet kommunális és veszélyes hulladék sem. A tiltás nem vonatkozik a kerti sütés-főzésre, azonban ilyenkor különösen fontos az elővigyázatosság. Csak akkora tüzet rakjunk, amelyet szükség esetén biztonságosan el tudunk oltani, ehhez mindig tartsunk készenlétben oltóvizet és kerti szerszámokat. A sütés-főzés végen pedig a parazsat se hagyjuk őrizetlenül, azt is el kell oltani.”

Tegyünk bejelentést!

Akár 3 millió forintig terjedő pénzbirsággal is sújtható, aki megszegi a tűzgyújtási tilalmat.
„Tűzgyújtási tilalom elrendelése esetén tilos tüzet gyújtani az erdőkben és fásításokban, illetve az ezek 200 méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon, beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket is. Külterületen tilos a növényzet, a tarló és a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék nyílt téri égetése, függetlenül attól, hogy van-e érvényben tűzgyújtási tilalom. A tűzvédelmi szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható. A körülmények függvényében ennek a mértéke 10 ezer forinttól egészen 3 millió forintig terjedhet, azonban az illetékes hatóságnak nem a bírságolás az elsődleges célja, hanem hogy felhívja a figyelmet a megelőzés fontosságára. Amennyiben valaki kisebb kiterjedésű tüzet észlel a környezetében, és azt el tudja oltani úgy, hogy ezzel nem veszélyezteti a testi épségét, megteheti, ezzel segíti a tűzoltók munkáját. Ha erre nincs lehetőség, hívja a 112-es segélyhívó számot és tegyenek bejelentést a tűzesetről” – javasolta a tűzoltó százados. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában