Lehetőség civileknek

2023.03.24. 19:00

Induló miskolci egyesületeket segítene az Inkubátor Program

Vidéki civil szervezetek számára hirdetett pályázati lehetőséget egy pécsi alapítvány.

DA

A kevesebb erőforrással rendelkező vidéki civil szervezetek támogatása érdekében írta ki Inkubátor pályázatát a pécsi Emberség Erejével Alapítvány. Az alapítvány elnöke, Nyirati András beszélt a rendezvényen

Fotó: Ádám János

A kevesebb erőforrással rendelkező vidéki civil szervezetek támogatása érdekében írta ki Inkubátor pályázatát a pécsi Emberség Erejével Alapítvány. Az alapítvány elnöke, Nyirati András 2023. március 13-án a miskolci Grabovsky-ba látogatott a Dialóg Egyesület közreműködésével, hogy játékos formában, egy kvízjáték során ismertesse az új lehetőség részleteit. A pályázatra vármegyénkben tevékenykedő szervezetek, vagy már működő informális csoportok jelentkezését is várták egy jó ötlettel. A nyertes számára fél éves projekt megvalósításához 600 ezer forintos keretösszeget biztosítanak.
A tájékoztatóra Fekete Éva, a Gömöri Mosoly Egyesület, Frei Gabriella, a Civil Rádió Miskolc Alapítvány, Jakab Zsolt, a Kilián Észak Közösség (KÉK) Egyesület, Krajecz Enikő, a Tappancs Segítőkutyások Egyesülete, és Nagy Zsuzsanna, a Tiszántúli Mentőkutyás Egyesület képviseletében jött el.

Kapacitásfejlesztési céllal

Az elmúlt három év különböző válsághelyzeteinek hatására Magyarországon a civil szervezetek komoly kihívásokkal szembesültek működésük és fenntarthatóságuk terén. A fejlett civil társadalom, az erős és független civil szervezetek, elősegítik az állampolgári részvételt és széleskörű képviseletet biztosítanak az embereknek. Ez a demokráciát erősebbé és ellenállóbbá teszi. Ennek érdekében kulcsfontosságú a vidéki civil szektor kapacitásfejlesztése – vallja a pályázatot kiíró Emberség Erejével Alapítvány.

Kelet felé bővítenek

– Eddig alapvetően saját régiónkban: Baranya, Somogy és Tolna vármegyében tevékenykedtünk. Úgy éreztük, hogy itt az ideje, hogy tegyünk egy nagy lépést Miskolc, Debrecen és Szeged felé, ahol baráti partnerszervezeteink működnek – mondta Nyirati András, az Emberség Erejével Alapítvány elnöke. – Munkánk során civil szervezetek fejlesztésével és emberi jogi neveléssel foglalkozunk. A miskolci Dialóg Egyesülettel, a debreceni Alternatív Közösségek Egyesületével és a szegedi Motiváció Műhellyel közösen pedig Aspektus Csoport néven dolgozunk együtt. Most országos programot szeretnénk elindítani, ami nem Budapest központtal működik.

Helyi problémák megoldása

A kvíz során kiderült, hogy a pécsi alapítványnak a jelenleg meghirdetett a tizedik pályázata 2017 óta, az Erősödő Civil Közösségek kapacitásfejlesztő támogatási programon belül. Az Inkubátor Program nemcsak a pénzbeli támogatásról szól, hanem képzési és találkozási lehetőség, valamint a győztes mentort is kap a megvalósításhoz. A pályázó szervezetek közül azokat részesítik előnyben, amelyeknek kialakult értékrendjük, stratégiájuk van és függetlenek, saját társadalmi bázissal rendelkeznek, elérik a nyilvánosságot, érdekvédelemmel, vagy az állampolgári tudatosság fejlesztésével is foglalkoznak. Fontos, hogy közösségi megoldásokat javasoljanak helyi problémákra.
Az Inkubátor Program folytatásaként hirdetik majd meg május 1-gyel a Katalizátor Programot. Erre már csak bejegyzett szervezetek pályázhatnak. Idén a kettő közül választani kell, de jövőre az inkubátorosok folytathatják a katalizátorban. Az Erősödő Civil Közösségek kapacitásfejlesztő támogatási programot a German Marshall Fund (GMF) Engaging Central Europe (ECE) alapja támogatja 22 millió forintos keretösszeggel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában