Nemzeti ünnep

2023.03.13. 17:59

Így még nem ünnepelték a forradalmat – Petőfi 200 szóban (fotókkal, videóval)

Flashmobbal nyitotta az ünnepi programok sorát március 13-án a Miskolci Egyetem. A hallgatókat kérdeztük a nemzeti ünnepről.

UA

Fotó: Bujdos Tibor

Az első magyar polgári forradalom kitörése napjának, 1848. március 15-ének az évfordulójára a hagyományostól eltérő megemlékezésekkel készült a Miskolci Egyetem. Az időszakot a forradalom költőjeként is tisztelt, 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándor művei elevenítették fel az emléknapon. A Petőfi 200 szóban című flashmobbal nyitotta az ünnepi programok sorát március 13-án a Miskolci Egyetem főépületének üveg előcsarnokában. A „villámcsődületben” kétszáz hallgató Petőfi-versek részleteit szavalta. Minthogy Petőfi néhány költeményéből magyarnóta is született, zárásként elhangzott a Befordultam a konyhára című nóta a Bartók Béla Zeneművészeti Kar kórusának közreműködésével.

Az ünnep méltósága

Az eseményen hallgatókat kérdeztük arról, hogy mit jelent számukra a március 15-ei nemzeti ünnep. 

Veres Viktor
Veres Viktor
Fotós: Bujdos Tibor

„A mai rendezvényük a Petőfi 200 nevet viselte: kétszáz évvel ezelőtt született Petőfi Sándor” – nyilatkozta a boon.hu-nak Veres Viktor, a hallgatói önkormányzat tagja. Hozzátette: a hallgatók összegyűltek, hogy méltóképpen tisztelegjenek a neves költő előtt, akinek a személye nagyon sokban fűződik az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz. „Flashmobban vettünk részt a hallgatótársaimmal. Ez büszkeséggel tölti el a hallgatókat és nagyon szívesen vállalják az ilyen rendezvényeket” – mondta. Arra is rámutatott, hogy a Miskolci Egyetem számára nagyon fontos a közösségépítés, hiszen vannak selmeczi hagyományok az intézményben és még nagyon sok rendezvény, ami a közösségi szellemet tudja képviselni. „A héten több programunk is lesz, az egyik a mostani flashmob, ezt követően a hallgatók számára lesz lehetőség megtekinteni A helység kalapácsa című filmet a Művészetek hazában. Ezt követően a kollégiumoké lesz a főszerep, több mint 300 hallgató gyűlik össze és vetélkedik” – osztotta meg portálunkkal. 

Pente Zsombor arról beszélt, hogy számára március 15-e a megemlékezésről és az összefogásáról szól. „Mivel Miskolcon vagyunk, fontos megjegyezni, hogy a közösség és a tudás campusa a miénk, így méltóképpen ünnepeljük a nemzeti ünnepet” – mondta. 

Oláh Eszter az egységről beszélt. „Az esemény nagyon fontos és az is, hogy megvalósult, hiszen jó egyben látni a hallgatókat a nemzeti ünnepen” – húzta alá. 

A villámcsődület résztvevői
A villámcsődület résztvevői
Fotós: Bujdos Tibor

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában