Döbbenet

2023.03.01. 16:30

Visszavonták a tervezetet. Nem drágul a parkolás Miskolcon?

Rejtélyes módon eltűnt a március 2-ai miskolci közgyűlés sürgősséggel tárgyalandó napirendi pontjai közül a parkolási díjak emeléséről szóló.

Szaniszló Bálint

Úgy tűnik, április 3-től még nem kell többet dobni a miskolci parkoló automatákba

Fotó: Bujdos Tibor

Február 28-án este tették a március 2-i miskolci közgyűlés sürgősséggel tárgyalandó napirendi pontjai közé a Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város közigazgatási területén a járművel történő díjköteles várakozás szabályairól szóló 37/2016. (XII.12.) önkormányzati rendelet módosítására nevet viselő javaslatot, amelyet ma, azaz szerdán, visszavontak. A javaslat lényege az volt  - mint a Boon.hu megírta -, hogy - 

amennyiben a közgyűlési többség igennel szavaz - április 3-ától az úgynevezett zöld zónás várakozóhelyeken például a jelenlegi 440 forint helyett 520 forintot kellett volna fizetni óránként a parkolásért. A mélygarázsok óradíja 340 forintról 400 forintra emelkedett volna. 

Lett volna olyan fizető parkoló a városban (például a Városház téri kavicsos várakozóhely), ahol tavaly júliusban még 220 forint volt az "óradíj" és idén áprilistól már 520 forint, ami jelentős áremelésnek lett volna nevezhető.  

A kedvezményes lakosság bérlet (ezt saját lakóhelyén, saját gépkocsijára válthatja meg a miskolci lakos) 2950 forintról 6500 forintra emelkedett volna. Magánszemélyek éves kombinált parkolóbérlete a jelenlegi 100 ezerről 130 ezer forintra drágult volna. Megjegyzendő, hogy aki április 3-a előtt megváltotta éves parkolóbérletét, azt idén már nem érintette volna az áremelés, bérlete egész évben érvényes.  

A visszavont javaslatban az is szerepelt, hogy áprilistól megszűnt volna a tisztán elektromos hajtású gépkocsik ingyenes parkolása a városban.

Eltűnt az előterjesztés 

A napirendi pontok között a 17-es sorszám alatt szereplő előterjesztés azonban március 1-jén délután rejtélyes módon eltűnt, azaz a Badány Lajos alpolgármester által jegyzett rendeletmódosítási javaslatot - indoklás nélkül - levették napirendről

Jelen helyzet szerint tehát április 3-tól nem emelkednek a parkolási díjak Miskolcon.  

A javaslat napirendi pontok közül való törlésének okairól megkérdeztük a miskolci önkormányzat sajtó osztályát. Amint választ kapunk, megosztjuk azt olvasóinkkal.

Tavaly már jelentősen emeltek 

Jóval kevesebb mint egy évvel ezelőtt, júniusban a közgyűlés a városvezető frakció igen szavazataival döntött arról, hogy tavaly augusztus 1-jétől emelkednek a parkolási díjak a város fizető várakozóhelyein. Akkor az volt az egyik fő érv, hogy „forgalomszabályozási eszközökkel és megfelelő várakozási díjak alkalmazásával is fokozottan védeni szükséges a közúti közlekedés károsító hatásaitól a belvárost, amelyre megoldást a parkolási zónák átsorolása és a várakozási díjak emelése jelenthet”. 

Két egymást gerjesztő változtatást hagytak jóvá. A rendeletmódosítás értelmében a legolcsóbb kék zóna egyszerűen megszűnt, és  a drágább sárga zónává alakult át. Mindezeken túl 34, korábban az olcsóbb sárga zónába tartozó parkolóhelyet a zöld zónába soroltak át a belvárosban vagy annak közvetlen közelében, illetve Miskolctapolcán, valamint a Búza tér környékén. Ezeken a helyeken az átsorolás miatt emelkedtek a parkolási díjak, amit megfejeltek egy parkolásidíj-emeléssel is. Tavaly augusztus 1-jétől a „hatványozott” emelkedés a sárga zónából zölddé átsorolt parkolóhelyeket használók esetében volt a legdurvább. Az óradíjaik akkor 220 forintról a duplájára, 440 forintra emelkedtek. A közgyűlési ülésen nem tárgyalandó javaslat szerint utóbbi emelkedett volna tovább április 3-ától.  

2023 január 1-je további "mérföldkő" volt a miskolci fizető parkolásban, hogy mintegy 600 - korábban térítésmentesen használható - parkolóhely vált fizetővé Miskolc belvárosa közvetlen környezetében. Az új parkolóhelyeket a sárga zónába sorolták be és 260 forintos óránkénti tarifát határoztak meg. A miskolci közgyűlés elé kerülő és most visszavont rendeletmódosítás értelmében ezeken a helyeken április 3-tól már 320 forintot kellett volna fizetni.

Szigorú, takarékos költségvetés 

Csütörtöki ülésén egyébként - feltehetően maratoni hosszúságban - tárgyalja a város idei költségvetését Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése. Az előzetesen a városvezetés által takarékosnak, szigorúnak, de előremutatónak nevezett tervezet szerint a költségvetés főösszege valamivel több, mint 47 milliárd forint, azaz ennyi bevétellel és kiadással számolnak. A városvezetés jelezte, hogy Miskolc minden tekintetben megnyugtató működtetéséhez ennél sokkal több pénzre lenne szükség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában