Drágul a parkolás Miskolcon

2022.07.29. 20:00

Hétfőtől több helyen a korábbi dupláját kell fizetni a parkolásért Miskolcon. Mutatjuk, hol!

A parkolási díjak emelésétől azt reméli a miskolci városvezetés, hogy kevesebben várakoznak majd például a belvárosi parkolóhelyeken. Sajátos magyarázat a drágításra.

Szaniszló Bálint

A miskolci önkormányzat júniusi közgyűlésén a városvezető frakció igen szavazataival döntött arról a megyeszékhely közgyűlése, hogy emelkednek a parkolási díjak a város fizető várakozóhelyein. A változtatásokról szóló javaslat azzal érvelt, hogy „forgalomszabályozási eszközökkel és megfelelő várakozási díjak alkalmazásával is fokozottan védeni szükséges a közúti közlekedés károsító hatásaitól a belvárost, amelyre megoldást a parkolási zónák átsorolása és a várakozási díjak emelése jelenthet”.

Búcsú a kék zónától 

Két, parkolási tarifában egymást gerjesztő változtatásról van tehát szó. A parkolási zónák átsorolása a következőt jelenti. Eddig – parkolási óradíj szerint emelkedő sorrendben – kék, sárga és zöld zónákra osztották fel a város fizető-parkolóhelyeit. A rendeletmódosítás értelmében a legolcsóbb kék zóna augusztus 1-jétől egyszerűen megszűnik és sárga zónává alakul át. Érdekesség, hogy ebbe a zónába tartoznak például a Herman Ottó Gimnázium környékén lévő parkolók. Aki majd ott akar parkolni, annak az eddigi 150 forint/óra tarifa helyett 260 forintot kell leszurkolnia.

Tételesen 34, ma még a sárga zónába tartozó parkolóhelyet tartalmaz az a lista, amely azokat a helyeket veszi lajstromba, amelyek használóinak augusztustól a zöld zónának megfelelő tarifa szerint kell fizetniük a parkolási díjat. A sárgából a zöld zónába átsorolt parkolók a belvárosban vagy annak közvetlen közelében, illetve Miskolctapolcán, valamint a Búza tér környékén találhatók.

A sárgából zöldbe soroltak közé tartozik – többek között – az ominózus Városház téri kavicsos parkoló, amelyet a tavalyi év elején még meg akartak szüntetni, aztán inkább bővítették, most pedig a legdrágább tarifájú parkolók egyikévé tették

220 helyett 440 forint óránként  

A várakozási díjak emelése a másik figyelemre méltó „forgalomszabályozási eszköz”. Ezt a kérdést úgy oldotta meg a rendeletmódosítás, hogy a zöld zónában 10, a sárgában pedig 18 százalékkal emelte az óradíjakat. Azaz a zöld zónában parkolók az eddigi 400 helyett 440 forintot fognak fizetni óránként. Ugyanez a változás a sárga zónában 220-ról 260 forintra emelkedést jelent.

A két tényező „hatványozottan” jelentkezik a sárga zónából zölddé átsorolt parkolóhelyeket használók esetében. Ők ma még a sárga zóna jogán 220 forintot fizetnek óránként, a zöld zónába sorolás alapvetően 400 forintos tarifát jelentene, de ott is emelnek, így a várakozni vágyó autósoknak augusztus 1-jétől a mostani 220 helyett pontosan a dupláját, 440 forintot kell majd fizetniük egyórányi parkolás fejében.

A belváros három mélygarázzsal és egy parkolóházzal is rendelkezik. Azokat azért építették, hogy kiváltsák a földfelszíni parkolókat. A Hősök téri mélygarázs (ott 280 forint az óradíj) és a Régiposta utcai parkolóház (220 forintos tarifa) kivételével 260 forintban állapították meg a parkolási tarifákat, hogy kedvet csináljanak azok használatára. Jelenthetjük, hogy a „be­etetés” ideje lejár, egységesen 340 forint lesz az óránként fizetendő díj mind a négyben. A legnagyobb drágulás a Régiposta utcai parkolóházat használókat sújtja, hiszen az esetükben 55 százalékkal lesz nagyobb a tarifa.

Nem lesz elég a zöld rendszám 

Más formában is sújtja azonban a gépjárműtulajdonosokat a módosított rendelet. Ugyanettől az időponttól ugyanis az eddig automatikusan parkolási ingyenességet élvező zöld rendszámú –  azaz környezetkímélő motorral felszerelt – autók közül csak azoknak marad meg a díjmentes parkolás kiváltsága, amelyek teljes egészében elektromos hajtásúak. A jogosultságot a parkolási ügyfélszolgálató irodán a forgalmi engedély bemutatásával lehet megszerezni. Amennyiben teljesen elektromos hajtású az autó, akkor kap egy virtuális bérletet, amelynek birtokában továbbra is térítésmentesen parkolhatnak a tulajdonosok. 

Más területen is szigorítják azonban az ingyenes parkolást Miskolcon. Augusztus 1-jétől kizárólag a város területén orvosi ügyeletet ellátó gépjárművel mentesülnek a díjfizetés alól azok, amelyek felmatricázott ügyeleti járművek.

Nem lesz utólagos bemutatás 

Az elfogadott előterjesztés megfogalmazása szerint „pontosították” a pakolási igazolvánnyal történő díjmentes parkolás szabályait is. Figyelemmel a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról szóló 2018/2003. (XII. 11.) Kormányrendeletre csak abban az esetben van lehetőség a díjfizetés alóli mentesülésre, ha a parkolás megkezdésekor az igazolvány kihelyezése megtörtént és az igazolvány és előlapja az érvényesség és a jogosultság ellenőrzése céljából teljes egészében látható. Csak 2019-ben Miskolcon 90 esetben mutattak be utólag ilyen igazolványt, amelyeknél így a pótdíjat törölték és csak az utólagos bemutatás 2000 forintos költségét kellett megfizetni. A mostani rendeletmódosítással az utólagos bemutatás lehetősége megszűnik. Ugyancsak megszűnik az utólagos bérletbemutatás lehetősége minden bérlettulajdonos esetében, mert rendszámokat elektronikus rendszerben tartják nyilván, ami minden kétséget kizáróan igazolja a jogszerű parkolást.

ZÓNAÁTSOROLÁSOK

Kék zónából Sárga zónába 

- Tizeshonvéd utca, Herman Ottó Gimnázium tornacsarnoka melletti és előtti parkolók

- Tizeshonvéd köz, Tizeshonvéd utca – Szent István utca közötti szakasza

- Tizeshonvéd utca 2–12. sz. mögötti terület

- Tizeshonvéd utca 2. sz.– Szent Anna tér kereszteződéséig

- Toldi utca (Mátyás király u. – Szent László u. közötti terület)

- Mátyás király utca 16–50. sz. közötti szakasz

- Mátyás király utca 13. sz. melletti és mögötti terület

- Szepesi Pál utcának a Mátyás király utca – Major utca közötti szakasza (területbővítés)

- Vologda utca 6–26. sz. közötti terület

- Mátyás király utca 15–21. sz. közötti terület

- Árok utca – Pallos utca 10. számmal szembeni behajtó – Árok utca 5–7 sz. – Jókai Református Általános Iskola által körbezárt terület 

Sárga zónából Zöld zónába 

- Hatvanötösök útja, Zsolcai kapu – Szeles utca közötti leállósáv

- Bethlen G. utca, Szeles utca – Szendrei utca szakasz

- Batthyány L. utca, Kazinczy Ferenc utca – Kossuth L. utca közötti szakasz

- Kossuth L. utca, Palóczy L. utca – Patak utca közötti szakasz

- Palóczy L. utca Kossuth L. utca – Dózsa Gy. út közötti szakasz, és a Palóczy L. utca 7–9. sz. mögötti belső parkoló

- Dózsa Gy. út, Kis–Hunyad utca – Fazekas utca közötti szakasz

- Dózsa Gy. út, Fazekas utca – Pallos utca közötti szakasz

- Attila utca

- Jókai M. utca 1–11. sz. épületek előtti parkoló terület (Gyalogos aluljáróig)

- Fazekas utca 1–3. sz. épülettel szembeni terület 

- Kis-Hunyad utca (Kis-Hunyad utca-Dayka utca kereszteződés, Kis-Hunyad utca - Vologda utca kereszteződés közötti szakasz)

- Dayka G. utca Kis–Hunyad utca – Hunyadi utca közötti szakasz

- Zene Palota épület nyugati oldali terület. (Hunyadi u. – Dajka G. u. kereszteződéssel szembeni terület.)

- Tárkányi Béla utca

- Tapolcai utca Homonnai utca és a Posta közötti szakasz 

- Tapolcai utca a Léva utca és a Posta előtti szakasz

- Fazekas utca 1–11. sz. épületek előtti parkoló terület a gyalogos aluljáróig

- Szent László utca 1–3. sz. által határolt terület

- Szeles utca Macropolis déli oldal előtti terület

- Arany J. tér 20–24. sz. épületek előtti terület

- Arany J. tér 2–8. sz. épületek előtti terület

- Arany J. tér 8–10. sz. épületek előtti zsákutca

- Arany J. tér 8. sz. épület – Szentpéteri kapu irányába lévő leállósáv a jelzőlámpás kereszteződésig

- A Pallos utca, Pallos utca 16. – Petőfi tér 1. sz. közötti szakasza, a Jókai utca 19–21. sz. közötti névtelen zsákutca, Jókai utca 17–19. sz. közötti névtelen zsákutca, Jókai utca 17. sz. Laborfalvi utca 2. sz. közötti névtelen zsákutca, Laborfalvi utca 2. sz. Pallos utca 18. sz. közötti névtelen zsákutca, Pallos utca 16–18. sz. közötti névtelen zsákutca, Pallos utca 16. sz. melletti, valamint a Jókai ABC mögötti névtelen zsákutca

- Fábián utca 2–8. sz. által határolt terület

- Pallos utca 2–14. sz. mögötti terület

- Fábián kapu 1–5. sz. előtti területek (Mátyás király – Feszty Árpád u. összekötő útszakasz)

- Városház tér 7-11. számú belső udvar 

- Tapolca főút (Miskolc– Tapolcai út) 

- Csabai utca, Junó Szálloda 

- Bay Zoltán tér, zárt parkoló területe 

- Iglói utca, ki irányú autóbusz végállomás utáni leállósáv 

- Győri utca a Bencések útjától a Kiss József utca kereszteződésig 

- Miskolci Kazinczy Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 

- Miskolctapolcai Tagiskolája belső udvara

Kiemelt idegenforgalmi sárga zónából Kiemelt idegenforgalmi zöld Zónába 

- Tapolcai utca Homonnai utca és a Posta közötti szakasz 

- Tapolcai utca a Léva utca és a Posta előtti szakasz 

- Tapolca főút (Miskolc– Tapolcai út) 

- Csabai utca, Junó Szálloda

- Bay Zoltán tér, zárt parkoló területe

- Iglói utca, ki irányú autóbusz végállomás utáni leállósáv

- Győri utca a Bencések útjától a Kiss József utca kereszteződésig

- Miskolci Kazinczy Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Miskolctapolcai Tagiskolája belső udvara

Kiemelt kereskedelmi sárga zónából Kiemelt kereskedelmi zöld zónába

- Hatvanötösök útja, Zsolcai kapu – Szeles utca közötti leállósáv

- Bethlen G. utca, Szeles utca – Szendrei utca szakasz

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában