Helyi közélet

2023.03.30. 07:00

Az úrihímzés története Mezőkövesden

A Matyó Népművészeti Egyesület kétnapos továbbképzést szervezett hímzők számára „Hímzett örökségünk” címmel a múlt hét pénteken és szombaton és előadást tartott Viszóczky Ilona etnográfus-muzeológus, a Miskolci Hermann Ottó Múzeum munkatársa is.

ÉM

Úrihímzés

Elsőként kiemelte, hogy az úrihímzés hagyománya és kortárs hímzőműhelyekben való továbbélése tavaly felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe. A muzeológus az egyik legrégibb, fennmaradt emléket is bemutatta az előadása során. Ez egy a sárospataki Református Kollégium gyűjteményében található, úrihímzéses terítő volt, amelynek a közepén szerepel az 1548-as évszám. Az úrihímzés a 16. század derekán kialakult egyedülálló magyar hímzőstílus. Jellegzetességei a sajátos öltéstechnika, a finom alapanyag, hímzőfonál, a nyugati és keleti hatásokat magába foglaló összetett mintakincs – mondta Viszóczky Ilona. Nemesi, főúri udvarházak ünnepi textíliái és egyházi, jellemzően a református egyház liturgikus textiljei készültek ezzel a technikával. Viszóczky Ilona a történelmi áttekintés után kitért az úrihímzés hagyományát ma is éltető hímzőkörök munkájára is.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában