Diplomaosztó

2023.02.20. 14:12

Ezernél több hallgató veheti át oklevelét a Miskolci Egyetemen - Fotókkal

Hétfőn délelőtt kezdődtek meg a diplomaosztó szenátusi ülések a Miskolci Egyetemen.

ÉM

A diploma megszerzése öröm az ifjú hallgatók számára

Fotó: Bujdos Tibor

Elsőként a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kara, valamint a Bartók Béla Zeneművészeti Kar végzett hallgatói vehették át diplomájukat. Délután pedig a jogi, a műszaki, és a bölcsész hallgatók kapják meg oklevelüket. Pénteken az egészségügyi és gazdász diplomákat adják majd át ünnepélyes keretek között az egyetem végzős hallgatóinak. Összesen 1094 oklevelet adnak ki a diplomaosztókon.

Prof. dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora köszöntőjében kiemelte, hogy nem csak a diplomát szerzetteknek ünnep a mai nap, hanem az egész intézménynek is.

A tudományok és a gazdaság kéz a kézben jár 

„A Miskolci Egyetem az egyik legpatinásabb a magyar műszaki értelmiségi generációnak” – mondta ünnepi beszédében Fükő László, a Miskolci Egyetemet fenntartó Universtitas Miskolcinensis Alapítvány kurátora. Hozzátette: A Gépészmérnöki és Informatikai Kar, az egyik legrégebbi karai közé tartozik az Egyetemnek. „Az utóbbi években az intézmény elindult egy olyan úton, ami közelebb hozza a tudományokat és a gazdasági életet” – hangsúlyozta. Fükő László azt is elmondta, hogy az Egyetem hagyományai azok, amik segítik az intézményt ezen az úton. „A Gépészmérnöki és Informatikai Kar a Miskolcra jellemző műszaki értelmiségi oktatási kultúrát jeleníti meg” – húzta alá.

Az is elhangzott, hogy mára az informatikai szakterület, az egyik legjelentősebb húzó ágazat a nemzetgazdaságban. Az ünnepi beszéd után a végzett hallgatók mérnöki fogadalomtételt tettek.

Változásokkal teli időszak

A végzős hallgatók nevében Hágen Ferenc Kristóf okleveles logisztikai mérnök szólt: nehéz összefoglalni az egyetemi éveket, hiszen nagyon gyorsan eltelt és eseménydús volt. „Életünk legszebb évei voltak az egyetemiek, amely minden nehézség ellenére gyönyörű volt” – mondta.

Dr. Papp Sándor, a Bartók Béla Zeneművészeti Kar dékánja arról beszélt, hogy a nehézségek ellenére az egyetemi oktatás ügye továbbra is versenyképes maradt. „A most végzett hallgatók egy változásokkal teli időszakban tanultak és így lépnek ki az Egyetem kapuján” – mondta.

Elismerték munkájukat 

A Tiszteletbeli Doktori Oklevelet az országgyűlés alelnöke, Dr. Latorcai János vette át. „Dr. Latorcai János 1971-ben szerzett gépészmérnöki diplomát, majd 1976-ban doktori címet a Nehézipari Műszaki Egyetemen. A műszaki doktori cím megszerzése óta folyamatos kapcsolatban áll a Miskolci Egyetemmel, külső konzulensként, bírálóként tevékenyen részt vesz az egyetemi tudományos életben. Rektori kinevezésem kezdete óta rektori tanácsadóként segíti munkám, kiterjedt kapcsolatrendszere, széleskörű ipari és tudományos tapasztalata révén a Miskolci Egyetem fejlődéséhez nagymértékben hozzájárul. Elkötelezett a felsőoktatás fejlesztése mellett, szoros kapcsolatban áll a Gépészmérnöki és Informatikai Kar Logisztikai Intézetével, rendszeresen részt vesz záróvizsga-bizottságok munkájában. A Miskolci Egyetem tiszteletbeli professzoraként szakmai és tudományos együttműködési készsége és támogatása példaértékűnek számít, mely indokolja egyetemünk méltó elismerését a „doctor honoris causa” kitüntető cím adományozása által” – mondta a rektor.

Dr. Latorcai János beszédében kiemelte: Olyan professzorok és oktatók dolgoztak itt korábban, akik nem csak lerakták az egyetem alapköveit, hanem munkásságukkal nemzetközi szintté emelték fel az intézményt. „A tudományos munka területén két vezérlőelv hatotta át hallgatói éveinket; a korszerű innovatív tudásra való törekvés és a gyakorlati tudás elsajátítása” – mondta. Arról is beszélt, hogy élete során sosem szakadt el a felsőoktatástól.

Kitüntettettek

Az ünnepi szenátus ülésen Dr. Bodnár István, a Miskolci Egyetem egyetemi docense vehetett át habilitációs oklevelet, valamint Ph.D doktori okleveleket Árvai László Lajos, Gál Viktor és Nagy Szilárd.

 

A Bosch díjat Havellant András Marcell gépészmérnöki mesterképzési szakon végzett hallgató kapta.

 

A Novofer Alapítvány díját Miklósi Zoltán villamosmérnöki mesterszakon végzett hallgató vette át.

 

A Magyar Mérnöki Kamara Gépészeti Tagozata Diplomamunka Pályázat díját Besenyei István és Kocsis Gergely gépészmérnöki mesterszakon végzett hallgatók kapták.

 

A Farkas József Junior díját Dr. Nagy Szilárd végzett PhD hallgató vehette át.

 

Kiváló Oktató diplomát Dr. Patkó Gyula a Gépészmérnöki és Informatikai Kar professor emeritusa.

 

Becsületdiplomát Hágen Ferenc Kristóf logisztikai mérnök alapszakon végzett hallgató. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában