Kerekasztal beszélgetés

2022.12.01. 18:55

Közös a cél Miskolcon: innovatív ötletekkel a probléma megoldásáért

A kutatás-fejlesztési tevékenység nem csupán elméleti, kézzel fogható eredményei vannak a megyeszékhelyen.

NHK

Fotó: Ádám János

Csütörtökön délután a miskolci City Hotel adott otthont annak a kerekasztal beszélgetésnek, amelyen Miskolc polgármestere és a megyeszékhelyen működő kutatási-fejlesztési tevékenységet folytató cégek képviselői vettek részt. A beszélgetés sorozat a város önkormányzata a Miskolc Holding Zrt. és a Foglalkoztatási Paktum közös kezdeményezése, amely több mint egy éve tart már. A cél az, hogy egy asztalhoz üljenek gazdasági társaságok, cégek, szervezetek vezetői mindig más témában egyeztetve.

Az innovációs tevékenység vonzó

A külföldi befektetők komoly előkészítési munkálatok, tárgyalások után választanak ki egy települést arra a célra, hogy odatelepüljenek és elkezdjék a beruházásukat. Döntésük meghozatalában egyik komoly döntési faktor lehet az a tényező, hogy az adott városban mekkora a kutatás-fejlesztési (K+F) potenciál. Milyen a helyi szereplők, különös tekintettel a felsőoktatási intézmények, társintézetek és az ipari partnerek együttműködése a témában? Milyen előremutató szerepet tölt be ebben az önkormányzat? Mi motiválja a cégek K+F tevékenységét? Ezek voltak a kötetlen beszélgetés indító kérdései. A szakemberek a Miskolc Holding Zrt., az MVK Zrt., valamint a Miskolci Egyetem, illetve a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., a Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft., továbbá az űrtechnológiával foglalkozó Admatis Kft. képviseletében érkeztek az eseményre.

Minden adott hozzá

Miskolc kedvelt helyszín a befektetők számára. A befektetői igény egyre inkább afelé tolódik, hogy nagy hozzáadott értékű termelő ágazatokat, iparágakat gazdasági területeket próbáljanak ide hozni. Ennek egyértelműen az a feltétele, hogy legyen egy kutató-fejlesztői bázis – vélekedett Veres Pál polgármester, aki elindította a kötetlen beszélgetést.

Az ötlettől egy nemzetközi projektig

A beszélgetésből kiderült, hogy a multinacionális nagy vállalatoknak vonzó a Miskolci Egyetem közelsége, az intézmény tudásbázisa, innovációs tevékenysége, azonnal mérhető eredménnyel záruló gazdaságfejlesztési javaslatai a cégek számára. A probléma megoldásán együtt dolgoznak, nem csupán akadémikusan, hanem tevőlegesen. Ezt a problémamegoldó készséget alátámasztják az MVK Zrt. közelmúltban meghozott döntései, amelyek a kialakult gazdasági helyzetre válaszul takarékossági intézkedéseket vezettek be a járművek üzemeltetésében. Gondolkoznak a biogáz helyben, üzemanyagként való hasznosításában, mint innováció. A kutatás-fejlesztés azonban nem maradhat helyben, nem regionális szinten kell fejleszteni. Nemzetközi projektekben kell gondolkozni, mert az az ország és város lehet sikeres, ahol egyedi ötletek, megvalósítások, tehát fejlődés van. Ebben valamennyien egyetértettek. Ehhez viszont „csillogó szemű” vagyis lelkes és jól képzett fiatal munkaerő kell, akiknek a tehetségét nem fojtják el, hagyják őket érvényesülni akár nemzetközi színtéren, így az elért eredmények által kézzel foghatóvá válik a tudás. Azt pedig később itt helyben lehet kamatoztatni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában