Havas úton

2022.12.02. 19:00

Kis odafigyeléssel biztonságossá tehető a téli közlekedés

A legtöbb baleset télen a figyelmetlenségből és a gépjármű felkészítésének hiányából adódik.

Fotó: Bujdos Tibor

Pénteken újra havazott Miskolcon.  A havas, téli időszakban gyakrabban fordulnak elő közúti balesetek, ilyenkor fokozott óvatossággal szükséges közlekedni. Egy ismert miskolci autósiskola, nagy gyakorlattal rendelkező gépkocsioktatójával beszélgettük róla, hogy mire érdemes odafigyelni az utakon, a személyautó milyen téli felkészítést igényel.

Fokozott körültekintéssel

– A téli időszakban a legjellemzőbb balesetek a csúszásveszély miatti ütközések. Ezeket okozhatja a gumik rossz állapota, a figyelmetlenség és a korai sötétedés figyelmen kívül hagyása – sorolta Soltész Barnabás gépkocsioktató. – Úgy szoktuk mondani, hogy a közlekedés egy mobil nagyüzem, ami percenként változik és ez nagyobb figyelmet igényel, főleg a téli időszakban. Út közben megváltozhat az úttest minősége és a légkör állapota is. Rossz időben, ha lehet, inkább maradjunk otthon, de ha muszáj autóval útnak indulnunk, akkor fokozott körültekintéssel kell részt venni a forgalomban. Itt a leglényegesebb az, hogy mindig alkalmazkodni kell a pillanatnyi körülményekhez.

Nagy szerviz a tél előtt

Még a leghidegebb időszak előtt érdemes felkészíteni a gépjárművet a télre.

– Az első és legfontosabb a téli gumi. Óriási választék található belőle, különböző gyártóktól. Plusz 7 Celsius fokos hőmérsékletnél már célszerű felhelyezni, de előtte ellenőrizni kell a gyártási évet, ami a gumi külső felületén található. Az öt évnél régebbi gumiknál már anyagfáradás keletkezik, és elveszítik a tapadóképességüket az úton. A jó tapadóképességet a bordázata és a gumi anyagának összetétele okozza. Nagyon fontos a hűtőfolyadék hőmérsékletének ellenőrzése. Az ablaktörlőket pedig fel kell tölteni ablaktisztító folyadékkal. Lényeges a kocsi kormányszerkezetének, lámpáinak, fékeinek ellenőrzése. Egy nagy szerviz a tél előtt mindenképpen aktuális, és akkor nem érhet senkit meglepetés. Télen kerülhetünk olyan időjárási, vagy forgalmi körülmények közé, amikor az autó műszaki állapota nagyban befolyásolja, hogy hogyan tudjuk túlélni ezeket a helyzeteket. Ha hosszabb útra indulunk, akkor lehetőség szerint teli tankkal induljunk. Legyen nálunk hólapát, pléd, meleg ital és nem utolsósorban hólánc, különösen, ha hegyek közé megyünk. Ausztriába decemberben téli gumi nélkül már be sem engednek – hangsúlyozta a gépkocsioktató.

Látni és látszani az utakon

A vezetéstechnikán szintén változtatni kell a körülményektől függően.

– Nagyon fontos, hogy reggel ne induljunk el addig, amíg nem jégtelenítettük az összes ablakot. Indulás után általában beülről párásodik az ablak. Ilyenkor be kell indítani a fűtő-hűtő ventilátort, és lehúzni egy kicsit az ablakot, amitől eltűnik a pára. Ezek olyan apróságok, amelyekre sokszor nem terjed ki a gépkocsivezetők figyelme, de a balesetek megelőzésében komoly szerepet játszhatnak. Közlekedési alapelv az utakon „a látni és látszani.” Tehát érzékelni kell tudni a környezetünket, és saját autónkat is láthatóvá kell tennünk. Utóbbi érdekében megfelelően szükséges megvilágítanunk a gépjárművet. A lámpán kívüli kiegészítő fényeket – ködlámpa, menetfény – szintén alkalmaznunk kell. Télen különösen lényeges a követési távolság betartása, hiszen az ütközések többsége ennek elmulasztásából adódik. Egy jeges, zúzmarás, vagy havas úton könnyebb megcsúszni, és olyankor nem mindegy, milyen távol vagyunk az előttünk haladó járműtől. A legveszélyesebb mind közül az ónos eső, mert annak hatására szakaszosan fagy le az út. Általában a hegyek alatt, a téli időben páralecsapódás alakul ki, ahol különösen kanyarodás esetén nagyon óvatosan kell haladni. Friss jogosítvánnyal általában 1-2 év vezetési gyakorlat megszerzése után javasolt csak a téli vezetés, de ez az autó műszaki állapotától és a vezető felkészültségétől eltérően változó lehet. Az első alkalom előtt célszerű 4-6 téli vezetéstechnikai órát venni – javasolta a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában