Jubileum

2022.12.02. 15:00

Hetven és hatvan év a Miskolci Egyetemen

Jubileumi rendezvényt tartottak pénteken a Népkerti Vigadóban: a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Energetikai és Vegyipari Gépészeti Intézet Áramlás- és Hőtechnikai Gépek Intézeti Tanszék alapításának 70 éves, a Vegyipari Gépészeti Intézeti Tanszék alapításának 60 éves évfordulója alkalmából.

PGY

Az esemény kezdetén köszöntőt mondott többek között Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumi elnöke és Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora.

Kulcsszerepben az energiaipar

- Három szót írtam a köszöntőhöz, az első az energia, a második Amerika, a harmadik pedig, hogy hajrá Miskolci Egyetem - kezdte beszédét az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumi elnöke. A tegnapi nappal állt fel Magyarország új energiaügyi minisztériuma, ami azt is bizonyítja, a jelen és a közeljövő legnagyobb kihívását az ország energiabiztonsága fogja meghatározni. Az energiaellátás biztonsága - ahogy a kollégák szokták mondani - a szakemberellátás biztonságát is kell, hogy jelentse - hangsúlyozta. Ezek a tanszékek, amelyek ma évfordulóikat ünneplik, már eddig is hozzájárultak, hogy Magyarország energetikai szakemberei tudják segíteni az ország energiaellátásának a biztonságát, és a jövőben is kulcsszerepet fognak betölteni ebben. Látható, hogy a szankciós intézkedések milyen kihívások elé állítják Európa gazdaságát, és energiaellátásának biztonságát. Mi, magyarok különösen veszélyesnek ítéljük ezeket a döntéseket, ezért igyekszünk elérni, hogy Magyarország kimaradjon belőle, de tudjuk, hogy ennek a hatása minket is el fog érni. Ezért fontos, hogy a Miskolci Egyetemen képzett szakemberek képesek legyenek bármiféle új kihívásnak is megfelelni - hívta fel a figyelmet Dr. Varga Judit.

Horváth Zita és Varga Judit a rendezvényen
Fotós: Pap Gyula

Prof. Dr. Horváth Zita, az egyetem rektora is azt hangsúlyozta, hogy az energiaválság időszakában fontos, hogy azt a tudást, amit a műszaki karok közvetíteni képesek, a megfelelő helyeken tudják hasznosítani.  A gépész kari tanszékek jubileumára utalva kijelentette: két olyan ágazatról beszélünk, amelyek képviselői az észak-magyarországi régióban vezető gazdasági szereplők, szakember, utánpótlásuk megteremtésében kiemelkedő szerepet játszik a Miskolci Egyetem. Képzés és kutatás nélkül nem képzelhető el egy térség fejlődése – jelentette ki a rektor, hangsúlyozva az egyetemnek azt a feladatát, hogy a régió felemelkedéséhez hozzájáruljon. E tekintetben a Gépészmérnöki és Informatikai Karon a vegyipari gépészeti szakterületi képzés sikertörténet: az országban egyedül a Miskolci Egyetem képez erre specializált gépészmérnököket, az ipari kapcsolatok pedig a kutatási-fejlesztési projektek alapját jelentik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában