Gyermekérkeztetés

2022.12.10. 20:00

Egy tál meleg étel mindig kell, hogy jusson

Az egyszeri meleg ebédet a rászoruló gyermekek szülei igényelhetik a téli szünet munkanapjain.

Detzky Anna

Fotó: MW

 A jelenlegi törvényi előírások szerint minden településen kötelező a helyi önkormányzatnak napi egyszeri meleg ételt biztosítania a rászoruló gyermekek számára, a tanév megszokott rendjéhez igazodó őszi, téli és tavaszi szünet munkanapjain. A szünidei gyermekétkeztetés keretében a szülő, vagy törvényes képviselő kérelmére, a déli meleg főétkezést a hátrányos helyzetű gyermek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részére ingyenesen biztosítja a település önkormányzata. A veszélyhelyzet miatt elrendelt rendkívüli szünidei napokra viszont ez nem vonatkozik. Azaz téli szünetben 2022. december 22., 23., 27., 28., 29. 30. és 2023. január 2., 3., 4., 5. és 6. napján lesz lehetőség a gyermekétkeztetést igénybe venni. 

Miskolc önkormányzata négy helyszínen teszi lehetővé ezt a megyeszékhelyen a szegény gyermekek számára, erről 2022. december 2-án írtunk hírportálunkon. A megye több járási székhelyén érdeklődtünk az ebédeltetés menetével kapcsolatban, amelynek szabályai mindenhol egységesek.

5 hónapostól 18 évesig

– Minden szünidő előtt meghirdeti az önkormányzat a meleg ebéd igénylés lehetőségét a rászoruló gyermekek szülei, illetve törvényes képviselői részére. A nyitva tartó óvodákba járókra azonban nem vonatkozik a lehetőség, viszont rajtuk kívül 5 hónapostól, 18 éves korig kérhető az ingyen ebéd – mondta Pollákné Molnár Zsuzsanna, a Sárospataki Polgármesteri Hivatal igazgatási és szociális ügyintézője. – December közepéig még várjuk a nyilatkozatokat, körülbelül 30-50 kérelem szokott beérkezni minden évben. Nagyjából ugyanazok a családok szokták ezt kérni, akiket már ismernek a családsegítő munkatársak. A Sárospataki Gondozási Központban állítják össze az étkezési csomagokat, amelyeket az önkormányzat által fenntartott étteremben, a Kossuth utcai Idősek Klubja helyszínén lehet elfogyasztani a szóban forgó napokon délben. Mindenki ugyanazt az egytál meleg ételt kapja korosztálytól függetlenül.

Diétás étel is kérhető

Sátoraljaújhelyen a konyhával rendelkező oktatási intézmények és azok partnerei gondoskodnak a meleg étkeztetésről. Ezek pontos helyéről az igénylés esetén az adott intézményben szükséges érdeklődni.

Fotós: MW

– Mivel az őszi szünet elmaradt, ezért ősszel nem hirdettük meg az ingyenes gyermekétkeztetés lehetőségét. Idén pedig még várjuk a beérkező igénylő lapokat. A korábbi években általában 60-70 gyermek élt a lehetőséggel télen. Ilyenkor és nyáron mindig többen kérik, mint az év többi részében. Diétás ételt is lehet kérni – tudatta dr. Madák Tímea, Szervezési, Szociális és Hatósági Osztály ügyintézője.

Írásban tájékoztatnak

Kazincbarcikán írásban tájékoztatják az érintett szülőket a gyermekétkeztetés módjáról.

– Az önkormányzat a téli szünet idejére a törvényben foglalt 11 munkanap időtartamára biztosítja a kiskorú hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek részére a napi egy meleg ebéd elfogyasztásának, illetve elvitelének lehetőségét. Ez a szülők, vagy törvényes képviselők kérelmére történik – tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Makkai Orsolya, Kazincbarcika alpolgármestere. – A kazincbarcikai önkormányzat írásban tájékoztatta az érintetteket a szünidei gyermekétkeztetés igénybevételének lehetőségéről, módjáról és helyéről. A helyszín a Pollack Mihály Általános Iskola lesz. Idén nagyságrendileg 80 gyermek él majd a lehetőséggel.

Téli napforduló a határidő

„Tiszaújvárosban, mint, ahogy minden más településen is az igénylés feltétele, hogy a rászoruló gyermek a településen található bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkezzen, és életvitelszerűen ott éljen” – adta hírül a település önkormányzata. „Az étkezés a Központi Étteremben a Kazinczy út 3. szám alatt, illetve a Tiszaszederkény városrészben élők esetében az Esély Napközi Otthonban történik. A szünidei gyermekétkeztetés keretében a déli meleg főétkezés helyben elfogyasztással lehetséges. Amennyiben az étel helyben történő elfogyasztását a gyermek előre nem látható hiányzása, betegsége vagy indokolt és igazolt távolléte akadályozza, a részére biztosított étel elvitelét a szülője, más törvényes képviselője vagy a szülő, törvényes képviselő által megbízott személy számára lehetővé kell tenni. Utóbbi esetben meghatalmazás szükséges. Az ebéd formanyomtatványon igényelhető az önkormányzattól, amelynek benyújtási határideje a téli szünetre vonatkozóan december 21.”

Ovisok és bölcsisek is

Putnok Város Önkormányzata a szünidei gyermekétkeztetés keretében ingyenes ebédet biztosít a rászoruló gyermekek részére.

„Ezek közé tartoznak a bölcsődei ellátásban, óvodai nevelésben részesülők, a bölcsődei ellátást nyújtó intézmény és az óvoda zárva tartásának időtartama alatt valamennyi munkanapon. Továbbá az őszi, téli és tavaszi szünetben a tanév rendjéhez igazodóan szünetenként az adott tanítási szünet időtartamára eső valamennyi munkanapon. A szünidei gyermekétkeztetés helyszíne Putnokon a Serényi László Általános Iskola melletti irodaház (Holló ház), a Bajcsy-Zsilinszky Endre út 26. szám alatt. Az ebédet a szünidei munkanapokon 11-től 12.30-ig az ebédjegy birtokában, elvitelre lehet megkapni” – olvasható a putnoki önkormányzat közleményében.
A megye több településén egyelőre még folyamatban van az igénylések összegyűjtése, ezért az téli szünidei gyermekétkeztetés konkrét információiról csak később fognak tájékoztatni a helyi önkormányzatok. Az erre vonatkozó hirdetmények a legtöbb helyen kikerülnek a települések hivatalos honlapjára is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában