Parkoló kellene

2022.11.12. 11:30

Lillafüredi parkolási gondok: a Közút lépett az ügyben

A közútkezelő szerint ők megtették, amit tudtak, parkolót az önkormányzatnak kell biztosítania, a közlekedési szabályok be nem tartásáért pedig a rendőségnek kell szankciókat alkalmaznia.

HI

A Közút által küldött Google-fotó bizonyítja, a tiltó tábla ellenére is megállnak az autósok

Ahogy beszámoltunk már róla, a lillafüredi, Zsófia-kilátó átadása óta hétvégente komoly közlekedési káosz alakult ki a Hámori-tóhoz vezető útszakaszon, ahonnan lépcsőn megközelíthető a kilátó. A problémát az okozza, hogy az autósok leparkolnak az út szélén, ezzel egysávosra csökkentve az egyébként is keskeny útszakaszt, amivel ellehetetlenítik a kétirányú közlekedést és emiatt dugók, fennakadások alakulnak ki. Bár Lillafüredre egyébként is jellemző volt, hogy a kisvasút végállomása utáni szakaszon az út szélén parkoltak az autósok, ám a lenti útszakaszon eddig ilyen probléma nem volt.

Korábban érdeklődtünk a rendőrségnél, akik jelezték, véleményük szerint a Zsófia-kilátó megépítése a Lillafüreden egyébként is fennálló parkolási nehézségeket tovább rontotta. Úgy látják, a probléma megoldását hosszabb távon az eredményezné, ha megfelelő számú várakozó helyet építenének ki, vagy egyéb olyan megoldás bevezetése, ami a parkolni kívánó járművek számát jelentősen mérsékelné. Hozzátették: a biztonságos útvonal létrehozása az illetékes közútkezelő feladata, neki kell az érintettek bevonásával megtervezni, majd megvalósítani a szükséges fejlesztéseket.

A Zsófia-kilátót az Északerdő Zrt. építtette, Lillafüred Miskolchoz tartozik, míg a közút kezelője a Magyar Közút Zrt. Így mindhármunkat megkerestük kérdéseinkkel: hogy látják a helyzetet, van-e a megoldásában feladatuk? Egyet értenek-e a rendőrség által leírtakkal? Miben látják a megoldását a problémának, hogyan lehetne a helyzetet kezelni?

Elsőként a Magyar Közút reagált megkeresésünkre. Mint írják: „A biztonságos közlekedés fenntartása érdekében miskolci mérnökségünk munkatársai végig megállni tilos táblát helyeztek ki az érintett útszakaszon, azonban a mellékelt fotó is jól mutatja, hogy azt a közlekedők nem veszik figyelembe. Az OTÉK (Országos Településrendezési és Építési Követelmények) szerint „A települési önkormányzatnak - az építményekhez biztosított gépjármű elhelyezésen túlmenően - biztosítania kell a település idegenforgalmi és központi szerepéből származó forgalom ellátását szolgáló személygépjármű és autóbusz parkolóhelyeket, az igényeknek megfelelően, egyedi méretezés szerint.” Társaságunknak tehát nem feladata ilyen típusú fejlesztés végrehajtása, a közlekedési szabályok be nem tartásáért pedig társaságunk nem, csak a rendőrség szabhat ki szankciókat a közlekedőkkel szemben”.

A témára még visszatérünk, ha további reagálásokat kapunk a megkeresettektől.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában