Miskolci közgyűlés

2022.11.24. 07:00

Költözés a vasgyári rendelőből, vegyi üzemet terveznek a húskombinát helyére

A meghívó szerint összesen nyolc napirendi pontot tárgyal mai rendes novemberi ülésén a miskolci közgyűlés.

SZB

Fotó: Ádám János

Etil-acetát-üzem építését tervezi a volt miskolci húskombinát területén a Mátraholding Gazdasági Tanácsadó Zrt. A beruházó a lehetséges helyszínek közül azért választotta Miskolcot, mert a városnak és környékének kedvezőek az adottságai, kiemelkedőek a logisztikai lehetőségek, és a térségben több vegyipari üzem is működik, így a szakhatóságoknak jelentősebb tapasztalatai vannak a vegyipari beruházásokkal kapcsolatban.  

A tervezett etil-acetát-üzem barnamezős beruházásnak minősül, hiszen a volt húsfeldolgozó üzem területén épülne fel. A beruházás során a területen meglévő épületváz felhasználásával irodai és szociális blokk, a technológiához kapcsolódóan pedig új csarnoképületek, tárolótartályok és tűzivíztároló készül.

Van némi ellenérzés 

A miskolci közgyűlés egyik korábbi ülésén a képviselők arról döntöttek, hogy a beruházás előkészítésének zavartalansága érdekében a jelenleg egyéb ipari-gazdasági zónából zavaró hatású ipari-gazdasági zóna övezetbe sorolják át. A technológia nagy magasságú építményeket (lepárlótornyokat) igényel, ezért szükséges volt a megengedett legnagyobb építménymagasság 16 méterről 35 méterre növelése. Szintén az előkészítés érdekében a területet kiemelt fejlesztési övezetté sorolták át.  

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése mai rendes novemberi ülésén a testület - ugyanezen projekt megvalósíthatósága érdekében - sürgősséggel tárgyalja a város településrendezési tervének és építési szabályzatának módosítását. Az ügyben várható némi vita, hiszen több képviselő felvetette a gyár építésével kapcsolatos környezetvédelmi és biztonsági aggályait.

Költözés az sztk-ból 

Arról is tárgyal - más dolgok mellett - a miskolci közgyűlés, hogy mivel a vasgyári rendelőintézet üzemeltetési költsége jelentős mértékű az ott működő egészségügyi dolgozók létszámához képest, más helyen kellene elhelyezni az ott működő orvosi rendeléseket. Az önkormányzat terve szerint az ott működő 3 háziorvos, 7 fogorvos és 6 védőnő a volt Diósgyőri Kórház egyik épületében dolgozna tovább. Ehhez szükségese a közgyűlés döntése is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában