Birtokba vehetik a hívek

2022.11.12. 12:00

Felszentelték az új templomot Nyékládházán (fotókkal)

Kormányzati támogatással épült meg az új görögkatolikus templom, szombat délelőtt adták át.

UA

Fotó: Ujlaki Attila

A Miskolc felőli városkapuban, a hármas számú főút mentén található az újonnan épült görögkatolikus templom, amelyet szombaton ünnepélyesen szenteltek fel. A templomszentelés szent liturgiával kezdődött, amelyet Kocsis Fülöp metropolista atya vezetett dr. Orosz Atanáz miskolci, valamint Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspökkel, valamint a kerület papjaival közösen. Ünnepi beszédet mondott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Tállai András országgyűlési képviselő, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára.

A kormány támogatja az egyházakat

Soltész Miklós beszédében hangsúlyozta, a keresztény felekezetek és azon belül a görögkatolikus egyház a hit és a kereszténység erősítése mellett rengeteg olyan közfeladatot vállal át, amelyek a rászorult, elesett, vagy idősebb embereket szolgálják.

„A miskolci egyházmegye is hatalmas feladatokat végez el, hiszen amellett, hogy kollégiumokat újított fel, csecsemő és anyaotthonok, illetve szociális otthonok működtetésében is szerepet vállal” – mutatott rá az államtitkár. Hozzátette: A templomépítések is legalább ilyen fontosak. Az egyházmegyében húsz templomot újítottak fel, és három új is épült, amelyeket a kormány a kezdetektől fogva támogatott, és a jövőben is támogatni fog, a nyékládházi templom építéséhez például 88 millió forinttal járult hozzá.

Fotós: Ujlaki Attila

Tállai András hangsúlyozta, a nyékládházi templom felépülése is azt mutatja, hogyha a keresztény emberek képesek összefogni, akkor minden feladatot, ami előttük áll, le tudnak küzdeni.

„Nyékládházán olyan görögkatolikus közösség van, amely a hit erejében bízva tudta  megépíteni ezt a templomot” – emelte ki. Ő is rámutatott: a kormány jelentős forrásokat biztosít templomok felújítására és építésére is, ennek az eredménye a mai ünnep is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában