Száraz November

2022.11.03. 07:00

Az ünnepi alkalom ne legyen egyenlő a leittasodással!

Elkezdődött az idei Száraz November, azaz egy olyan kihívás, amely nem csupán a közösségi médiában létezik, valós társadalmi problémára hívja fel a figyelmet.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: AndreyCherkasov

A Száraz November a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány 2016-ban létrehozott kihívása, a Merj kevesebbet! kampány által kijelölt szakmai irányba illeszkedik. Minden évben november 1-től november 30-ig tart. Célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a mértékletesség erényére az alkoholfogyasztással kapcsolatban. Az angol Sober October mintájára vezették be Magyarországon.

Rövid idő alatt túl sokat

Az egy hónapos kihívás során a résztvevők leteszik az alkoholt és az italfogyasztással kapcsolatos szokásaikat értékelik. Célja a mértékletesség erényének és az öngondozás gyakorlatának elmélyítése az alkohol iránti sóvárgásban megtalált tanulságok által. Fontos cél a testi és lelki megújulás, az önismeret fokozása, a vágyak megregulázása, valamint az italozás okozta problémák korai felismerése. Annak ajánlott, aki legalább hetente egyszer vagy annál többször iszik, és szeretne többet megtudni az alkoholhoz fűződő viszonyáról. A Száraz november 2018 óta működik együtt az ELTE PPK-val, hogy rávilágítson a tudatos és mérsékelt alkoholfogyasztás fontosságára. Szintén ettől az évtől kezdődött a kampány minden évre külön tematizálása is. Az idei kihívás középpontjába – az egyetemisták, majd a nők italfogyasztása, illetve a kocsmázással kapcsolatos saját felelősség után – ezúttal az ünnepeket és a rohamivást állítják. Azt akarják megmutatni, hogy ünnepi alkalmakkor az indokoltnál sokkal többet iszik a magyar ember. Az idei üzenet: a minőség győzelme a mennyiség felett. A kampányba való bekapcsolódás a komoly alkoholproblémákkal küzdőknek nem javasolt, sőt veszélyes is lehet a teljes elvonást jelentő hónap.

Mikor mondjuk, hogy alkoholista?

Aki naponta legalább három sört megiszik, az már alkoholfüggőnek mondható. Vagyis nem tudná egyik napról a másikra megvonni magától – mondta dr. Hintalan Ádám háziorvos. Az első szint az, amikor valaki azért iszik egy keveset, hogy oldja a gátlásait, el tudjon lazulni, a következő fokozat már az, amikor annyit kell innia, hogy meg legyen az állandó töltöttség, vagyis az az állapot, amivel normálisan tudja élni a mindennapjait. A legsúlyosabb esetben pedig már csak akkor érzi magát jól, ha állandóan rátölt, vagyis folyamatosan ittas állapotban van – hangsúlyozta az orvos. Hozzátette: egy masszív alkoholfüggőnél az italról való lemondás súlyos elvonási tünetekkel jár. A delíriumban megváltozott tudatállapot, zavartság, szapora szívműködés, verejtékezés, remegés jelentkezhet. Ha megszületik az elhatározás, hogy leszokik az alkoholról a páciens, azt mindenképpen magának kell éreznie. A legritkább esetekben működik az, hogy egy másik személy beavatkozására történjen ez. Előfordul, hogy úgy érzi a függőségben szenvedő, hogy telítődött a szervezete, és már nem kívánja az italt, vagy felismeri a szervezetére gyakorolt veszélyt, ezért akar leszokni. Az is érezhet kellemetlen tüneteket, lehet rossz közérzete és nyomott hangulata, aki egyébként mértékkel fogyaszt alkoholt, de azt viszonylag rendszeresen teszi. Ez az érzés azonban néhány nap alatt elmúlik, és visszatér minden a régi kerékvágásba – hangoztatta a háziorvos.

Ha súlyosabb a dolog

Először a háziorvosát keresse fel a páciens, ha úgy érzi segítségre van szüksége. Sokszor a bizalmi viszony kialakulása után el lehet kezdeni a terápiát közösen. Azonban ez sajnos nem mindig jár sikerrel, mert hiába az elhatározás, ha a függőség erősebb. Ebben az esetben a szakember a megfelelő szakrendelésre irányítja a beteget, ami a legtöbb esetben a pszichiátria. A folyamatban a legfontosabb, hogy a beteg maga akarja végig csinálni. A terápia – elvonókúra – általában gyógyszeres kezelést jelent, ami kórházi körülmények között zajlik, mert szoros orvosi felügyeletet igényel. Ambulánsan nem kivitelezhető – hívta fel a figyelmet a szakember. Az évtizedeken keresztül fennálló rendszeres alkoholfogyasztás maradandó nyomot hagy, a mentális leépülés, vagyis az elbutulás az egyik legjellemzőbb tünet. Éppen ezért nem érdemes elkezdeni sem – hangsúlyozta dr. Hintalan Ádám. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában