Városépítészet

2022.10.09. 07:00

Új házat kap az Erzsébet tér (látványtervekkel)

Hosszú évek óta folyt a tervezés, a sokadik verzió ment át a rostán, a főépítész szerint „ékszerdoboz” lesz.

HM

A fürdő melletti, itt részben fák takarásában látható jobb oldali épület helyére kerülne az új beépítés

Fotó: Bujdos Tibor

Ha az Erzsébet téren sétálunk, feltűnik a fürdő melletti kupolás épület: a hajdani patinás ház vakolata hullik, maga az épület meglehetősen rossz állapotban van. Nos, mint kiderült, a tervek szerint nem sokáig áll már ott, hamarosan elbontják, és új épül helyette. 

– Kinőttük már a fürdőt, ezért már régóta gondolkodunk a bővítésen – mondta lapunknak Mohácsi Gábor, az Erzsébet Fürdő Gyógyászati és Szűrőközpont ügyvezető igazgatója: ők tervezik a beruházást. Rendelők és irodák lesznek az új épületben.

Akár 15 terv is

– Hosszú évek óta folyik a tervezés – árulta még el. – 8-10, lehet, 15 terv is készült már, többek között Viszlai József építészé az elsők között, de egyik sem valósulhatott meg. A mostani tervező, Marjas Péter is 6-8 verziót készített, mire elfogadták a legutóbbit az építészek. Nem véletlen, hogy ilyen sokáig húzódott az ügy, hiszen frekventált helyen lesz a leendő épület, nemcsak a belvárosban, hanem Miskolc egyik legszeretettebb terén. 

Mohácsi Gábortól megtudtuk, a terveket elfogadta mind a városi, mind a megyei főépítész, a tervtanács és az országos főépítész is. Most kezdődik az építési engedélyeztetési eljárás, a beruházó úgy tervezi, hogy márciusban indulhat el az építkezés.

Fürdőigazgatói lakás

A terveket nemrégiben bemutatták a város honlapján, és a Facebookon is több csoportban megosztották, ahol (mint minden terv) jó és rossz kritikát egyaránt kapott. A többségnek tetszik – sokaknak inkább ez, mint a néhány utcával odébb tervezett Avalon-féle ház – akinek nem, azok is inkább kisebb módosításokat javasolnak. 

A látványterv mutatja, hogyan illeszkedik majd a fürdő főépületének tömbjéhez a színezéssel jelzett új ház
 

A város honlapján (bár nincs megnevezve) Szunyogh László, Miskolc főépítésze fejti ki az épületről a véleményét. 

„Mikor a  beruházó megkeresett, hogy elbontaná a kis pavilonépületet, azt mondtam neki, hogy az Erzsébet tér annyira szép egységes tér, „köszöni szépen, jól van”, hogy csak nagyon kivételes esetben szabad hozzányúlni. Annyi szerencséje, hogy a tér egyetlen szépséghibája a Soltész Nagy-ház déli tűzfala, amely az Avas felől rontja a tér látványát, kívánatos lenne eltakarni. Azonban csak akkor engedjük, hogy ide valami új kerüljön, ha az „egy ékszerdoboz, egy csoda” lesz, amely (a tűzfal takarásán túl) építészetileg gazdagítja a teret. Átlagos épület – rossz meg pláne nem – nem jöhet szóba. Különben nem bontható el a pavilon, amelyről külső szemlélőnek nem látszik, hogy bár a tér felé a fürdőhöz hasonló homlokzata van, mögötte nagyon leromlott állagú, rossz épület rejtőzik. (Egyébként az egykori fürdőigazgatói lakásról van szó)”, írja. Aztán nyolcszor „visszadobta” a terveket, míg a legutolsót egyszerűen tökéletesnek találta. Úgy érzi, megszületett oda a lehető legjobb épület: „gazdagítani fogja a látványt, megoldja a zárt eklektikus házsor és a szabad tömegű romantikus fürdőépület kapcsolatát”.

Szomszédban a főtér

Hogy ez valóban így van-e, akkor derül ki, ha az új épület megépül. Arra viszont kíváncsiak voltunk, hogy mennyire hangolták össze a tervezést a közelben épülő Avalon-ház terveivel, hogyan illeszkednek majd egymáshoz és a leendő főtérhez (a közelben ott a Szent István tér), ez is szempont volt-e a tervek elfogadtatásánál. S kíváncsiak voltunk arra is, hogy hogyan áll a főtér tervezése. Kérdéseinket eljuttattuk a városháza sajtóosztályának, ha választ kapunk, beszámolunk róla. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában