Miskolci közgyűlés

2022.10.27. 09:38

A baloldali városvezetés elvette a nyugdíjasok juttatását

Megkezdte munkáját Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének októberi rendes ülése. A testület 10 rendes és 6 sürgősségi előterjesztést tárgyal. Veres Pál polgármester a fővárosban tárgyal az energiaválsággal kapcsolatos teendőkről, így Varga Andrea alpolgármester vezeti az ülést.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

16:43

A közgyűlési többség valamennyi előterjesztést megszavazta. 

Veres Pál polgármester zárásként beszámolt arról, hogy ma Budapesten járt tárgyalni Varga Mihály pénzügyminiszterrel a város jelenlegi helyzetéről. Mint elmondta, a tárcavezető azt ígérte, hogy amennyiben a város mindent megtesz működőképessége, az alapvető szolgáltatások működtetésének megőrzése érdekében, a kormány segítséget nyújt. Jövő szerdáig kell írásban eljuttatni a takarékossági tervet a kormányhoz. Onnan számítva két héten belül születhet döntés a kormányzati támogatásról. 

"Minden segítséget megad a kormány, ha mi is megteszünk mindent" - fogalmazott Veres Pál. A polgármester azt is elmondta, a tárgyaláson szó volt a közösségi közlekedésről, amely nem alapfeladat, de a kormány tisztában van azzal, hogy mekkora terhet jelen a működtetése, így vizsgálják, hogy milyen módon tudnák azt is támogatni.

16:19

Veres Pál polgármester megérkezett és átvette a közgyűlés vezetését.

16. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Miskolci Fürdők Kft. közötti üzemeltetési szerződés módosítására.

A Selyemréti Strandfürdő üzemeltetője, a Miskolci Fürdők Kft. megkapja a lehetőséget, hogy saját hatáskörben határozza meg a fürdő nyitvatartási idejét.

Hollósy András, KDNP: Kapkodás és fejetlenség uralkodott a fürdőkkel kapcsolatos döntések kapcsán. Javaslom, hogy vizsgáljuk meg, lehetne-e legalább részben újra nyitni a selyemréti strandot.

Gazdusné Pankucsi Katalin, Fidesz: Miért nem lehetett korábban leülni a szállásadókkal a barlangfürdő ügyében?

Barta Gábor, Fidesz: A miskolci fürdők helyzetét nem lehet szakmai hozzáértés nélkül megoldani. Ki kellene használni a tartalékokat. Újra ki kellene nyitni a selyemréti strandot.  

Deák-Bárdos Mihály, Fidesz: Sok száz embertől vették el a selyemréti fürdő bezárásával a lehetőséget. Aggódunk a Kemény Dénes Városi Sportuszodáért.

Bajusz Gábor, Fidesz: Győrben a kisvállalkozók lakossági áron kapják az energiát. Itt nem lehetne?

Molnár Péter, KDNP frakcióvezető: A városvezetés csődje, ami a barlangfürdővel történt. Egy komédia. Meg kellett volna gondolni a Selymréti Strandfürdővel kapcsolatot döntést is. Biztos volna rá megoldás.

Dr. Mokrai Mihály, Velünk a Város: A kormány 60 százalékos támogatást ígérő pályázatot írt ki a geotermikus energia használatával kapcsolatos beruházásra.

Veres Pál polgármester: A geotermiával kapcsolatban kormányrendelet határozza meg a megvásárlandó mennyiséget. Nem rajtunk múlik, mennyi geotermikus hőt vásárolunk. Foglalkozunk azzal, hogy a barlangfürdőt geotermikusan fűtsük. Ha jövőre az Ellipsumot nem nyitjuk ki, akkor 500 milliós mínusz keletkezik. Ha kinyitjuk, akkor több mint 2 milliárd forint a veszteség. Dolgozunk a Kemény Dénes Városi Sportuszoda hosszabb távú nyitva tartásának megoldásán.  

15:52

15. Javaslat az MVK Zrt. Közszolgáltatási Szerződése 7. számú mellékletében foglalt szolgáltatási díjak, valamint a pótdíjak módosítására

Néhány tervezett változás a sok közül: a vonaljegyek elővételben a mostani 350 forint helyett 430 forintba kerülnek, amennyiben a közgyűlés elfogadja a tervezetet. Ha valaki a járművön akar jegyet venni, az a mostani 500 forint helyett 700 forintot lesz kénytelen leszurkolni. Az egyik legnépszerűbb bérlet, a havi és hóközi kombinált szelvény a mostani 7700 helyett 9400 forint lesz január 1-jétől. Emelkedik a bírság is, a helyszíni bírság 5000 forintról 6000 forintra.

Demeter Péter, MVK Zrt. vezérigazgató: Az MVK Zrt. főbb bevételei az utasok által fizetett jegyárbevételek és az önkormányzati támogatások. Az MVK Zrt. gazdálkodására az üzemanyag- és energiaárak, valamint a bankközi kamatok emelkedése jelentős negatív hatást gyakorolt. A CNG (gáz) üzemű autóbuszok üzemanyagának ára október 1 -je óta hatszorosára emelkedett. A gázolaj beszerzési árában 70 százalékos az emelkedés. Csak az üzemanyagok árának változása idén félmilliárdos plusz kiadást jelent az MVK-nak. Jövőre a villamosenergia ára is nő mintegy négyszeresére, ami éves szinten több mint 2 milliárd plusz kiadást jelent majd. Mindösszesen egyébként évi 4 és félmilliárd forintos költségnövekedést kalkulál a társaság 2023-ra. Kidolgoztuk a krízistervet. Idén még ez elektromos buszok működtetése a legolcsóbb. És a dízel buszok teljesítményét is megnöveltük, hogy spóroljunk. Szó lehet biogáz felhasználásáról. Van napelemprogramunk is. A tarifa emelése is az eszközök között van. A mostani javaslat 20 százalékos átlagos emelést jelent 2023. január 1-jétől. Lesznek új díjtermékek is. A tarifaemelés nem kompenzálja az energia árának emelkedését.

Fodor Zoltán, Velünk a Város: Megkérdezem a Fidesz-KDNP-től: 2015 és 2019 között miért nem fizette ki az önkormányzat az MVK-nak járó pénzt?

Dr. Simon Gábor, Velünk a Város frakcióvezető: A közöségi közlekedés alapvető szolgáltatás a városban. Idén mintegy 9 milliárd forint kell ennek a biztosításához. Olyan 5 milliárdot a városnak kell pótolnia. A város családonként olyan 100 ezer forinttal járul hozzá a közösségi közlekedéshez. Jövőre további 5 milliárd forint pluszköltség lesz.

Badány Lajos alpolgármester: Az MVK tarifaemelés nem fedezi a költségeket. Inflációkövető áremelést célszerű meglépni. Jó, hogy újra egyre többen veszik igénybe a közösségi közlekedést. Az áremeléssel együtt új menetrendet is bevezet az MVK, amely utasbarátabb lesz. A bevételnövekedés eltörpül a költségek növekedése mellett.

Molnár Péter, KDNP frakcióvezető: A közösségi közlekedés további rombolásáról van szó. Indokolatlan az áremelés, amelyet a Fidesz és a KDNP nem tud támogatni. A járművön vásárolt jegy 700-ról 900 forintra emelkedik. Az áremelés mintegy 540 millió forint kalkulált plusz bevételt jelent. Megéri ez? Jó-e, hogy a környezetszennyező dízel buszok járnak újra?

Pakusza Zoltán, A Mi Hazánk: A perecesi buszközlekedés rendkívül rossz. Legalább a csúcsidőszakokban legyen változás.

Hollósy András, KDNP: Az egyetemi fesztivál rásegítő buszjárataira honnan volt pénz? Veres Pál azt ígérte, nem lesznek szolgáltatási áremelések. Nem így történik.

Barta Gábor, Fidesz: Elutasítom a brutális áremelést, mert eddig is az egyik legdrágább volt a jegyár Miskolcon.

Badány Lajos alpolgármester: Differenciált az emelés. A közlekedési munkacsoport egyetért azzal, hogy összehangoltabb rendszerben fussanak a buszok és villamosok.

Cseléné Figula Edina, Velünk a Város: Soha ennyit nem foglalkoztunk az MVK ügyeivel. Az előző városvezetés nem fizette ki az MVK-nak járó pénzt. A cég nagyon nehéz helyzetben van. Közösségi közlekedési vállalatunk még van és azon dolgozunk, hogy legyen is. Fontos a díjemelés mellett, hogy a hatékonyságra is gondoljanak.

Bajusz Gábor, Fidesz: A mostani lépések azt eredményezik, hogy az utasok lemorzsolódnak. Nem jó ez a döntés.

Szarka Dénes, Velünk a Város: A félmilliárd plusz nem elég a költségekre. Nem tudni, hogyan finanszírozzák. Hol van a 2019 előtt ki nem fizetett pénz? Miért nincs kormányzati támogatás? Fontos lenne a Hideg sor visszakapcsolása a buszközlekedésbe.

Deák-Bárdos Mihály, Fidesz: Önök előszeretettel dobálóznak összegekkel, de önök vezetik a várost három éve. A vasgyáriak visszakapják-e a 2-es villamost?

Kozma Istvánné, Fidesz: Hol van a tavaly megrendelt tanulmány?

Soós Attila, Fidesz: Harmadik éve irányít a jelenlegi városvezetés. 2019 óta 2,4 milliárd forintot nem fizettek ki az MVK részére. Emelhetjük az árat a végtelenségig, csökken majd az utasszám. Ez az áremelés rablás. Előbb-utóbb tönkremegy a közösségi közlekedés.

Bartha Gyögy, Velünk a Város: A kormány 2020-21-ben elvett 1 milliárdot a miskolci közösségi közlekedéstől.

Fodor Zoltán, Velünk a Város: Én nem a mostani hiányról beszéltem, hanem a korábban oda nem adott pénzekről. Akkor nem lenne most hiány.

Szopkó Tibor alpolgármester: Van-e olyan felnőtt miskolci, aki úgy gondolja, hogy a városvezetés tönkre akarja tenni a miskolci tömegközlekedést?

Badány Lajos alpolgármester: Mintegy 8 százalékos az utasszám emelkedése tavaly óta. A díjemelés messze nem akkora, mint más termékek árának emelkedése.

Dr. Kovács László, KDNP: Nem gondoljuk, hogy bárki rosszat akarnak az MVK-nak. Mi a jelenlegi városvezetést tartjuk alkalmatlannak az MVK menedzselésére.

Soós Attila, Fidesz: Nincs kifizetve 2019 óta az önkormányzati támogatás. Ezt rendezni kell. Ráadásul 2019-ig jól működött a közösségi közlekedés Miskolcon.

Bartha György, Velünk a Város: Az MVK pénzügyi vezetője állította, hogy mi fizettünk. A cég hitelkerete pedig már 2019 előtt kimerült.

Szilágyi Szabolcs, Velünk a Város: Többször kértem, hogy a 30-as buszjáratot állítsák vissza. Köszönöm, hogy így lesz. 

Demeter Péter, MVK Zrt. vezérigazgató: A Rocktóberfestre járó buszok szerződéses járatok voltak.

14:26

14. Javaslat a települési támogatás és az önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015. (II.10.) önkormányzati rendelet módosítására és kapcsolódó döntés meghozatalára

A rendelet módosítása – amennyiben a közgyűlés igent mond rá – azt eredményezi, hogy ebben az évben nem kapják meg a miskolci idősek a Salkaházi Sára Miskolc Pogram révén járó évi egyszeri 13 ezer forintos pénzbeni támogatást. Tavaly 34 551 fő részére utalták ki a támogatást. Az idei költségvetési rendeletben, változatlan jogosulti létszámmal számolva, majdnem 450 millió forint volt elkülönítve erre a célra. Az energiaárak drasztikus megemelkedése miatt azonban - mivel nem kötelezően ellátandó feladatról van szó – az önkormányzat önerőből nem vállalja ennek kifizetését. Kifizetésről csak abban az esetben lehet szó, amennyiben a kormány ehhez a központi költségvetésből a fedezetet biztosítja.

Varga Andrea alpolgármester: Minden eszközt meg kell ragadnunk, hogy biztosítható legyen a juttatás. Levelet fogalmazott Miskolc országgyűlési képviselőinek, segítségüket kérve a támogatás folyósításának biztosításához. Nem kötelező, de nagyon fontos feladata a városnak. A városvezetés a kormány szerepvállalására vár. A levél aláírását kérte az önkormányzati képviselőktől is.

Dr. Kovács László, KDNP: Október az idősek hónapja. Ekkor borzasztó ajándékot kapnak a város nyugdíjasai. Ezt is biztos a Fideszre fogják fogni a városvezetés képviselői. Már a szeptemberi közgyűlési ülésre készült előterjesztés a Salkaházi program megnyirbálásáról. Mostanra ez oda fajult, hogy senki sem kap semmit. A kormányhoz való fordulást cinikusnak tartjuk. Ahhoz nem kértek támogatást, hogy a Rocktóberfestet támogassák a Miskolc Holding tagvállalatai. Az önkormányzati választás után első intézkedésünk az lesz, hogy a programot visszaállítjuk.

Dr. Simon Gábor, Velünk a Város frakcióvezető: A városvezetés nagyon szeretné kifizetni a támogatást, de erre az idei költségvetés helyzete miatt nincs lehetőség. Nem szüntetjük meg a programot. Fájó a döntés, de a városvezetés fájó döntésekkel jár. Amennyiben a város kap támogatást, azonnal kifizetjük a nyugdíjasoknak járó pénzt. Újra és újra felidézhetnénk, hogy miért jutott ide a város. A brutális energiaáremelés miatt.

Borkuti László, Velünk a Város: A kormány felelős a kifizetéshez szükséges félmilliárd forint hiánya miatt.

Molnár Péter, KDNP frakcióvezető: Salkaházi Sára Miskolc Program élt 8 évet. Ha ezt a baloldal megszavazza, az elmúlt 8 év legszégyenteljesebb cselekménye lesz. Cserbenhagyják a nyugdíjasokat a legnagyobb bajban. Szégyen. Pedig annak idején Salkaházi pluszt ígértek, helyette lesz Salkaházi mínusz.

Varga Andrea alpolgármester: Engem cinizmussal vádolni meglehetősen cinikus dolog. Mi éppen a lehető legjobb megoldásokat szeretnénk megtalálni a program megmentése érdekében.

Hollósy András, KDNP: Harmincezernél több nyugdíjasról van szó. A programmal köszönetet mondunk a város időseinek életük munkájáért, amit a városért tettek. Vizsgáljunk meg minden lehetőséget a program megmentése érdekében.

Barta Gábor, Fidesz: Szociális érzéketlenség most elvenni az idősektől a juttatást. Ha visszavesszük a várost, visszakapják a nyugdíjasok, amit most elvesznek tőlük.

Deák-Bárdos Mihály, Fidesz: A választási kampányban rátelepedtek a Salkaházi programra. Pluszt ígértek, mínusz lett belőle. Elutasítjuk, hogy elvegyék a támogatást az idősektől. Az pedig vérlázító, hogy politikai ügyet kreál ebből.

Szopkó Tibor alpolgármester: A miskolci nyugdíjasoknak sokkal jobban fog fájni a termékek drágulása, az infláció. Mi megmenteni próbáljuk a Salkaházi programot.

Erdei Sándor, Velünk a Város: Milyen volt képviselőnek lenni 2019. előtt, amikor mindenre volt pénz? Most nem ilyen a helyzet: elvonások, megszorítások. Érdemi javaslatok kellenének a város helyzetének javítására. A Salkaházi programot meg kell menteni. Ebben egyetértünk.

Cseléné Figula Edina, Velünk a Város: Abban bízunk, hogy lesz megállapodásunk a kormánnyal és akkor visszaállíthatjuk a programot.

Bajusz Gábor, Fidesz: A spórolást ne a nyugdíjasokon kezdjék! Csak saját magukon nem spórolnak. Azzal kellene kezdeni.

Kozma Isvánné, Fidesz: A Salkaházi program nagyon népszerű volt. Tőlem is folyamatosan kérdezik. Nem tudok biztatót mondani. Csak azt, hogy 2024-ben újra lesz.

Gazdusmé Pankucsi Katalin, Fidesz: Pont a magas árak és az infláció miatt kellene az időseknek a Salkaházi támogatás

Fodor Zoltán, Velünk a Város: Cinikus, hogy a Fidesz és a KDNP nem a megoldáson gondolkodik. Nincs fedezet a kifizetésre. Ez tény.

Szarka Dénes, Velünk a Város: A kormány nem képes a nyugdíjasok megfelelő ellátására. Elismerjük, hogy a miskolci idősek megérdemlik a támogatást. Emeltük is évről évre az összeget. Most nincs rá fedezet és természetes, hogy az önkormányzat a kormányhoz fordul. A kormány üzenete egyértelmű, nem ad pénzt erre a célra.

Soós Attila, Fidesz: Azt próbálják elhitetni, a magyar állam utasítása, hogy meg kell szüntetni a Salkaházi programot. Három éve mindig van valami magyarázkodás, mi miért nem megy. Most egy igencsak nyakatekert rendeletmódosítást nyújtottak be. Akkor lesz pénz, ha a magyar állam ad rá fedezetet. Ez cinikus.  

Varga Andrea alpolgármester: Ami egyéni szinten 13 ezer forint, az összvárosi szinten félmilliárd. Az idősek is megértik, hogy most fontosabb például az óvodai ellátás.

Bazin Levente, Velünk a Város: Mivel a Fidesz és a KDNP képviselői nem írják alá a Salkaházi programmal kapcsolatban az országgyűlési képviselőknek írt levelet, kijelenthetjük, hogy ők nem támogatják a program fenntartását. Mi ennek ellenére bízunk benne, hogy lesz folytatás.

Dr. Kovács László, KDNP: Én megértem, hogy a helyzet nehézségéről beszélnek. Bocsánatkérés kellene a nyugdíjasok felé, mert nem tudják megoldani a támogatás kifizetését. Ehelyett a kormányra mutogatnak. Minősíthetetlen azt mondani, hogy a Fidesz és a KDNP nem támogatja a programot.

Soós Attila, Fidesz: A fűtést összehasonlítani a nagymama 13 ezer forintjával, demagógia. Lehetne a városvezetésben is hasonlóan demagóg párhuzamot találni.

Bazin Levente, Velünk a Város: Aki nem jön el közgyűlés ülésére, fizesse vissza az aznapi képviselői díját.

Molnár Péter, KDNP frakcióvezető: A miskolci nyugdíjasok tudják, hogy mi hoztuk létre a programot. Természetes, hogy támogatjuk.

Erdei Sándor, Velünk a Város: Mindannyiunknak fontosak a nyugdíjasok és a Salkaházi program. Egyetértünk, hogy meg kell menteni a programot, de csak együttműködve lehet.

Bajusz Gábor, Fidesz: Próbálják elterelni a figyelmet arról, hogy meg akarják szüntetni a Salkaházi progamot.

Dr. Simon Gábor, Velünk a Város frakcióvezető: Mindent elkövetünk, hogy a pénz kifizethető legyen. Most azt látjuk, hogy idén erre nincs lehetőség. Ez a 450 millió forint a gázszámlára fog menni egy állami tulajdonú céghez.

Hollósy András, KDNP: Visszatérünk és újra lesz Salkaházi program.

Dr. Kovács László, KDNP: Megértjük, hogy bajban vannak. A különbség, hogy ki, mit tart fontosnak.

Szopkó Tibor alpolgármester: Ebben a veszélyhelyzetben nem érdekel bennünket a hatalom. A feladatok tisztességes elvégzése a fontos. Ez nem a hatalomról, hanem Miskolcról szól. Mi igenis meg akarjuk menteni a programot.

Dr. Mokrai Mihály, Velünk a Város: Nem igaz, hogy megszüntetjük a programot, de felelősen kell gazdálkodni.

Barta György, Velünk a Város: A diósgyőri járóbeteg szakrendelést igénybe vevők 60-70 százaléka időskorú. Értük egyetlen felszólamlás nem hangzott el.

13:01

11. Javaslat a helyiségek bérletéről szóló 19/2011. (V.18.) számú önkormányzati rendelet módosítására. A változás lehetővé teszi, hogy energiahatékonysági beruházást részben figyelembe vegyék bérleti díjban.

Kozma Istvánné, Fidesz: Ez hátrányos a vállalkozóknak. Milliós befektetésről is szó lehet. Ezzel az ingatlan értéke nő, de csak 30 százalékban írják jóvá a bérleti díjban. Miért nem lehet 100 százalékban leírni?

Szopkó Tibor alpolgármester: Az önkormányzat segíteni kíván a válsághelyzetben a vállalkozásoknak. Ezt tudja felelősen bevállalni az önkormányzat. Ez segítség a vállalkozóknak. Ezt a mértéket tartjuk célszerűnek. Az átlagos vállalkozóknak már nem a bérleti díj jelenti a nagy költséget, hanem a rezsi.

Prokaj Tamás, Miskolc Holding: Ennyi fér bele az önkormányzat jelen lehetőségeibe.

12. Javaslat az M30 autópálya mentén található ingatlan résztulajdonának ingyenes átruházása tárgyában.  

Az M30-as mentén van egy telek, amelynek egy részét ingyenesen átveszi a magyar állam.

13. Javaslat a Miskolc, Papszer utca 3. földszint/2. földszint/3. földszint/4. szám alatti ingatlanok együttes értékesítésére.

Az épület rendkívül rossz műszaki állapotban van, érdemes értékesíteni.

12:44

5. Javaslat ingatlan tulajdonjogának térítésmentes átvétele iránti igény bejelentése tárgyában.

Az Éden utca önkormányzati tulajdonba vételéről van szó.

6. Javaslat civil szervezetek részére ingatlanok használatának biztosítása tárgyában.

Három civilszervezet számára juttat ingatlant az önkormányzat.

Bartha György, Velünk a Város: A Kilián-Északon komoly szerveződés indult, ami példa értékű és támogatandó a város részéről.

7. Javaslat a vis maior támogatással kapcsolatos döntések meghozatalára.

Az aszályos időszak után árhullám vonult le a Szinván. A Kiss Ernő utcán egy szakaszon a támfal leomlott. Vis Maior támogatásért folyamodott a város. Körülbelül 20 millió forint a kivitelezési költség.

9. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala éves tevékenységéről szóló beszámoló elfogadására.

Dr. Ignácz Dávid jegyző: Technikai típusú előterjesztés, amely a polgármesteri hivatal tevékenységéről számol be. Példul a LED-csereporogram, vagy a választások, a népszámlálás, mind feladatot ad a hivatal köztisztviselőinek.  

Dr. Kovács László, KDNP: A hivatal dolgozóinak munkáját mindenkor elismerjük. Ők szakszerűen végzik a dolgukat. Hatalomváltás esetén is a helyükön kellene maradniuk, mert ők alkotják a folyamatosságot.

Szopkó Tibor alpolgármester: Köszönet illeti a polgármesteri hivatal dolgozóit elvégzett munkájukért.

Varga Andrea alpolgármester: A Covid idején is sikerült zökkenőmentesen végezni a hivatali munkát.

10. Javaslat a 2022. I. félévet érintő, lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról szóló beszámoló elfogadására

A 2022 első félévben meghozott közgyűlési döntéseket veszi sorra.

12:21

2. Javaslat Miskolc, Soltész Nagy Kálmán utca 2. szám alatti társasház földszintjén elhelyezkedő „gyógyszertár” megnevezésű ingatlan elidegenítésére

Eladó lesz a Gömöri felüljáró mellett, a Zsolcai kapu és a Soltész-Nagy Kálmán utca kereszteződésében, a 2. szám alatt, éppen az épület sarkán lévő 160 négyzetméteres ingatlan, amely – sokan emlékezhetnek még rá – 2012. februárjáig gyógyszertárként működött, majd 2017-től jó egy esztendőn át raktárként vették bérbe. Azóta viszont - a folyamatos hirdetés ellenére - üresen áll, állapota olyan, hogy teljes felújításra szorul. A vagyonértékelés alapján az önkormányzat legalább nettó 30 millió forint bevételt remél eladásából. Licitálással értékesítik az ingatlant.

3. Javaslat Miskolc, Szondi György utcában elhelyezkedő 4841/4 helyrajzi számú „kivett udvar, egyéb épület 6 db” megnevezésű ingatlan elidegenítésére.

Nettó 68 millió forint a várt bevétel az egykori Szondi-telep felszámolása nyomán kialakult, nagyon gyéren beépített területen található, építési teleknek jól használható 6856 négyzetméteres rész értékesítéséből. Nyílt, kétfordulós liciten szeretnék értékesíteni.

4. Javaslat Miskolc, Győri kapu 42. szám alatt elhelyezkedő „üzlethelyiség” megnevezésű ingatlan elidegenítésére.

Rendelkezik egy jó ideje üresen álló 150 négyzetméteres üzlethelyiséggel is az önkormányzat a Győri kapu 42. számú házban. Az ingatlan 2015. és 2019. között üresen állt, majd 2021. közepéig ismét volt bérlője, azóta azonban nem. Ettől az ingatlantól is szeretne megszabadulni az önkormányzat. Ha igent mondanak a képviselők, nettó közel 25 millió forintért próbálják meg értékesíteni az üzlethelyiséget.  

Molnár Péter, KDNP frakcóvezető: Több ingatlan eladásáról döntött az utóbbi időben a baloldali városvezetés. Értékes ingatlanok eladása történik meg, A város elkótyavetyéli a vagyonát. Szakembereknek kellene szakszerűen irányítani a várost. A város a 24. órába lépett.

Szopkó Tibor alpolgármester: Szó sincs a vagyon elkótyavetyéléséről. A kormány is azt írta elő, hogy meg kell teremteni a működés anyagi hátterét. Ráadásul ez a mostani három ingatlan semmilyen hasznot nem hajt a városnak. 17 milliárd forintot kell összegyűjtenünk.

Dr. Mokrai Mihály, Velünk a Város: Ideje volt észre venni, hogy Miskolc a 24. órában van. De ez a városvezetés rendbe tette a gazdálkodását. Visszafizetett 9 milliárd forintnyi kötvényt. A város erőforrásai végesek és valamikor el is fogynak. Nem a szakember hiányzik, hanem pénz.

Cseléné Figula Edina, Velünk a Város: A magyar állam az utolsó órájában jár. Ott lenne szükség a jól képzett gazdasági szakemberekre.

Szarka Dénes, Velünk a Város: Az ingatlanok valóban értéktelenek, mert az önkormányzatnak nincs pénze a felújításukra.

Bajusz Gábor, Fidesz: Azt javasolnám, hogy a dubaji út, a luxusbusz árát tegyék vissza a kasszába (a város bérel egy vw transportert - a szerk.). A kormány pedig tárgyal a várossal a segítségről.

Dr. Simon Gábor, Velünk a Város frakcióvezető: Azt mondják, hogy nem kellene eladni ezeket az ingatlanokat. Ez semmiképpen sem "családi ezüst". Hasznosíthatatlan ingatlanokról van szó. Még kiadásokkal is jár a város számára. Fizetni kell utánuk például a közös költséget. Az lenne jó, hogy valós tulajdonosa lenne az ingatlanoknak és ez a város fejlődését szolgálná. A bevételen túl várospolitikai célok is vannak.

Bazin Levente, Velünk a Város: Más városok ebben a helyzetben hasonló intézkedéseket hoznak. Rengeteg ingatlant adnak el. Ez az egyik megoldás.

Soós Attila, Fidesz: A miskolciaknak tudniuk kell, hogy a múlt csütörtöki közgyűlési ülés előtti délután küldték ki a közgyűlés anyagait. Nem volt idő felkészülni. A fideszes és KDNP-s képviselők dolgoztak, így nem tudtak részt venni egy indokolatlanul összehívott közgyűlési ülésen. Egy előre megírt forgatókönyv zajlott a közgyűlési hozzászólásokban. Ha ott lettünk volna, azt mondhattuk volna el, hogy sohasem magát hibáztatja a városvezetés, hanem visszafelé mutogat. Nem az adóemeléssel, a megszorításokkal, a vagyoneladással kell megoldani a gondokat. Ezt rendbe kellene tenni. A városvezetésben, a város cégek élén politikai komisszárok ülnek.  

Bazin Levente, Velünk a Város: A Fidesz és a KDNP képviselői faképnél hagyták a miskolciakat.

Szopkó Tibor alpolgármester: Méltatlan hangnem, ahogy Soós Attila hozzászólt. A Fidesz és a KDNP mostani képviselői korábban a városvezetés közelében sem voltak. Milyen jogon vonnak felelősségre minket?

Dr. Simon Gábor, Velünk a Város frakcióvezető: Példa nélküli a hangnem, bocsánatkérést kíván. Miskolc bajaiért nem a városvezetés, hanem a kormány rossz gazdaságpolitikája felelős. A hatalmas mértékű áremelések megoldatlan helyzet elé állították az önkormányzatot.

Dr. Kovács László, KDNP: Ez egy megszervezett színjáték. Egy alkalmatlan városvezetés színjátéka. El akarják fedni, hogy milyen helyzetbe hozták a várost. Az alkalmasság kérdése vetődik fel. A városvezetői hozzászólások ezt mutatják. Három éve vezetik a várost, önöké a felelősség. Mondjon le a polgármester, mondjon le a testület! Legyen megújulás.

Borkuti László, Velünk a Város: Ez a megye 2021-ben 500 milliárd forintnál több adót fizetett be. Miskolc, a miskolciak 170-190 milliárdot fizetnek ilyen módon a költségvetésbe. Az állam által visszaadott pénz - évi olyan 13 milliárd - ennek töredéke

Soós Attila, Fidesz: Mikor tudták meg a Velünk a Város frakció tagjai, hogy rendkívüli közgyűlési ülés lesz? A rendkívüli közgyűlési ülésre ráadásul a Fidesz-KDNP javaslata nem került be. Eljátszották a közgyűlést, ahol aztán mindennek elmondták az ott meg nem jelenteket, akik erre nem tudtak válaszolni.

Varga Andrea alpolgármester: Az elmúlt három évben egészen pontosan tudom, látom, milyen felelőtlen döntések voltak a korábbi önkormányzat idején. Hiába próbáljuk az egyensúlyt visszaállítani. Mindez az előző önkormányzat felelőtlensége volt.

Erdei Sándor, Velünk a Város: Józan ésszel nem felfogható drágulás van Magyarországon.

Pakusza Zoltán, A Mi Hazánk: A törvény szerint a képviselőket a munkahelyük elengedi a közgyűlési ülésre.

Az ország az elmúlt 30 évben elvesztette energiafüggetlenségét. Ezért minden éra felelős. Ennek a levét isszuk. Bezárt bányák, leállított erőművek.  

Dr. Mokrai Mihály, Velünk a Város: Politikai vita zajlik a közgyűlésben. Ez látszik. Hangulatkeltésről van szó. Nem kapunk érdemi javaslatokat. Rémisztő hozzászólások vannak.

Dr. Kovács László, KDNP: Az nem baj, he előre megírunk egy beszédet, az a baj, ha az már idejét múlja, amikor elhangzik. Olyan javaslatok kellenek, amelyeket a kormány támogatásra érdemesnek tart.

Molnár Péter, KDNP frakcióvezető: Eltértünk az ingatlanértékesítés témájától. Ingatlaneladások sorát tárgyalja közgyűlésről közgyűlésre a testület. Ez az aggasztó. Nem a dubaji út költsége a lényeg, hanem az, hogy mi haszna volt az útnak?

Dr. Simon Gábor, Velünk a Város frakcióvezető: Én bocsánatkérést vártam Soós Attilától. Nem történt meg.

11:07

1. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában igazgatási szünet elrendelésére és kapcsolódó döntés meghozatalára

Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Dr. Ignácz Dávid jegyző: December 19-től január 6-ig igazgatási szünet lesz a polgármesteri hivatalban takarékossági okokból. Ilyen még nem volt a város történetében. Természetesen a fontos ügyeket ellátja a hivatal. A kormány által a feladatellátáshoz adott pénz nem elegendő már.

Hollósy András, KDNP: Mélyebb tartalmú az előterjesztés. Kapcsolódik ehhez az a tény, hogy a Bogáncs utcai naperőmű nem működik. Ha működne, akkor 100 milliós megtakarítása lenne a városnak.

Molnár Péter, KDNP frakcióvezető: A szénszünet nem példa nélküli az év végi ünnepek idején. A kormányrendelet december 22-től rendeli el a szünetet. Furcsa, hogy ezt nem veszi figyelembe a miskolci önkormányzat. Hogy gazdálkodják ezt ki a munkavállalók a szabadságkeretükből?

Soós Attila, Fidesz: Spórolni kell. Ez a napirend is erről szól.  A lehetséges csőd árnya kerülgeti Miskolcot. Ez akkor állhat be, ha a lejárt számlák hatvan napon túliak. Ilyen esetben a polgármesternek tájékoztatnia kell a pénzügyi bizottságot. Ilyen tájékoztató eddig nem volt. Ez szabálysértés.

Szopkó Tibor alpolgármester: Ez tényleg egy szénszünet. Ki gondolta volna ezt, hogy újra lesz ilyen. Ezért volt szükséges az összes takarékossági intézkedés. Az önkormányzat ráadásul saját magán kezdte a takarékosságot.

Szarka Dénes, Velünk a Város: Hatalmas munkát végeznek rossz körülmények között a hivatal és a holding dolgozói. Ezért csak köszönet jár. Lehetne szó az otthoni munkavégzésről is.

Pakusza Zoltán, A Mi Hazánk: Miért áll a naperőmű?

Dr. Ignácz Dávid jegyző: Szénszünet az iskolában volt, a hivatalban nem.

A naperőművel kapcsolatban 300 milliót vont vissza az állam. A naperőmű hibáját remélhetőleg hamarosan elhárítják.

A hivatal jelenleg 200 millió forinttal hatékonyabban gazdálkodik, mint korábban.

10:47

Először 8. napirendi pontot - Javaslat a Miskolci Rendőrkapitányság kapitányságvezetőjének kinevezésével kapcsolatos vélemény megfogalmazására - tárgyalja a közgyűlés.

 

A helyi rendőri vezetők kinevezésekor a városi közgyűlésnek véleményezési joga van. A testület így meghallgatja dr. Bakk Richárd ezredest, akit október 1-jétől a Miskolci Rendőrkapitányság vezetésével bíztak meg. Amennyiben a megbízott elnyeri a képviselők bizalmát, december 1-ével megkapja a posztra a kinevezését is.

Dr. Bakk Richárd: Miskolcon született és itt nőtt föl. 1996-ban kezdődött a rendőri pályafutása, amely végig a városhoz és a megyéhez kötődött. A ranglétrán felfelé lépegetve jutott el a miskolci rendőrkapitányi megbízáshoz. Ezt megelőzően Kazincbarcikán volt rendőrkapitány. Nagyon jó állapotban lévő miskolci rendőrkapitányság vezetését veszi át. Ezt szeretné folytatni és még eredményesebbé tenni a testületet. A nehéz gazdasági helyzet ellenére arra kéri a városi közgyűlést, hogy a jövő évi költségvetés készítésekor gondoljanak a rendőrségre. Továbbra is a város közbiztonsága lesz az elsődleges feladata a miskolci rendőrségnek. Polgárbarát, intelligens rendőrséget szeretne megvalósítani.

Simon Gábor, Velünk a Város frakcióvezető: A frakció támogatja a kapitányjelöltet. Fontos, hogy a miskolci rendőrség sikeres legyen. A város rossz gazdasági helyzetében is elkötelezettek vagyunk a közbiztonság mellett.

Molnár Péter, KDNP frakcióvezető: A KDNP és a Fidesz támogatja a kapitány megbízását. Kérjük, hogy folytassa az elődei által megkezdett nagyon jó munkát. Örömteli, hogy évről évre javulnak a rendőrségi statisztikák. A rendőrök jelenléte is nagyon fontos. A megelőzés nagyon fontos. A fiatalok megszólítása elsődleges és ebben a kapitányság példamutató munkát végez. A közrend és közbiztonság nagyon fontos. Sajnos a városi rendészek nem tudnak a rendőrségez hasonlóan színvonalas munkát végezni.

Szilágyi Szabolcs, Velünk a Város: Jó, hogy egyelőre nincs szó a miskolci rendőrőrsök bezárásáról, összevonásáról. Az energiaválság itt is jelentkezik. A képviselők a rendelkezésükre álló pénzből is támogatják a rendőri munkát.

Bazin Levente, Velünk a Város: A rendőri bérek rendkívül alacsonyak. A munkakörülmények nem jók. Ezért a Belügyminisztérium a felelős. Több forrást kell biztosítani a város közrendje érdekében. A kibontakozó szociális válság hatni fog a közbiztonságra is.

Deák-Bárdos Mihály, Fidesz: Kitartást kívánok az új kapitánynak. Kérem, hogy fokozzák a közterületen való jelenlétet. Igaz-e, hogy a vasgyári rendőrőrs bezár? Van-e valóságalapja, hogy az Újgyőri főtéren lesz őrs?

Szarka Dénes, Velünk a Város: Nehéz időszak előtt álunk a közbiztonság szempontjából. Extra hatékonyság lesz szükséges. Erre megfelelő embernek tartják az új kapitányt. Meg kellene állítani a leszerelési hullámot. Ez a kormány feladata. A rendészet utcai jelenléte is jobb lett az utóbbi időben. Hatékonyabb lett a munkájuk.  

Dr. Kovács László, KDNP: Tapasztalt rendőri vezető megbízásáról van szó. Ez fontos. Az tapasztalható viszont, hogy a rendőri jelenlét csökkent az utcákon. Pedig a közbiztonság szempontjából fontos lenne. Kellene az Újgyőri főtérre a folyamatos rendőri jelenlét. A hétvégeken megszaporodott a szórakozók száma a miskolci belvárosban.

Szopkó Tibor alpolgármester: Nem a legjobbkor kapta a feladatot az új kapitány. Az embereket, a családokat is sújtja a helyzet, ami a közbiztonság romlásához vezethet. A válsághelyzet megoldásában együtt kell működnie a városnak a rendőrséggel. A rendészet költségvetéséből egyetlen forintot nem vettünk el idén.

Badány Lajos alpolgármester:  A városvezetés nevében jó munkát kívánunk az új rendőrkapitánynak. A város 80 millió forinttal támogatja a rendőrséget a rossz anyagi helyzet ellenére. Fontos a rendőr-rendész járőrpárosok jelenléte.

Pakusza Zoltán, A Mi Hazánk: Jelenleg úgy néz ki, hogy a miskolci rendőrőrsök egyelőre megmaradnak. Ez nagyon jó. Vannak olyan városrészek, amikre továbbra is figyelni kell.

Dr. Bakk Richárd: Köszönöm a bizalmat. Igényt tartok a támogatásra, segítségre. Folyamatosan beszélnünk kell a problémákról. A közbiztonság nagyon fontos a miskolciak számára. Ebben működjünk együtt.

10:03

Szopkó Tibor alpolgármester napirend előtti felszólalása: reális képet akarnak adni a város helyzetéről és elmondani a legszükségesebb teendőket. Minden egyes esetben a kormány kéréseinek megfelelően jár el a város. A kormány arra kérte az önkormányzatokat, hogy faragják le a kiadásokat és a legfontosabb feladatok ellátására koncentráljanak. Azért hangzik el ismét e helyzetértékelés, mert a legutóbbi rendkívüli közgyűlési ülésen nem volt jelent a Fidesz és a KDNP frakciója. A város számára idén 7,5 milliárd forint a rezsiszámla, jövőre pedig megközelíti a 20 milliárd forintot. A 40 milliárd forintos költségvetésben ez nagyon nagy rész. Cél a legfontosabb alapfeladatok ellátása: óvoda, bölcsőde, szociális szféra, egészségügy, alapellátások. Fontos szempont a munkahelyek megtartása is. A nem kötelező feladatok másodrangúak. Már idén többletkiadások terhelik az önkormányzat kasszáját, amelynek fedezetét rendkívül nehéz előállítani. A szolgáltatás - közösségi közlekedés, ivóvízszolgáltatás - területén az energiaárak emelkedése miatt kigazdálkodhatatlan többletterhek keletkeznek.  Az önkormányzat idén augusztusban visszafizette a mintegy 9 milliárd forintos kötvényterheit. Az önkormányzat vezetése és szakemberei folyamatosan azon dolgoznak, hogy megfelelő takarékossági intézkedéseket vezessenek be és megmentsék a csődtől a várost. Létrejött a városvédelmi alap, amelyben közel 800 millió forint van. A barlangfürdő megmentése érdekében is nagy energiákat fektetett be az önkormányzat. Megkezdődött a tárgyalás a kormánnyal az alapfeladatok ellátáshoz szükséges központi segítségről. Veres Pál polgármester jelenleg is a fővárosban tárgyal ebben a kérdésben. Kiderült az is, hogy érdemi kormányzati beavatkozásra idén nem számíthat a város. A cél tehát ennek az évnek a túlélése. A jövő évről pedig még szó sincs. Ez nemcsak Miskolc problémája, mindegyik önkormányzat ebben a helyzetben van. Saját erejéből egyetlen nagyváros sem lesz képes kigazdálkodni ezt a költségnövekedést. A jövő évi költségvetésből – jelenlegi tudásunk szerint – közel 17 milliárd forint hiányzik. Ez megoldhatatlan. Ebben a helyzetben a közös fellépés, közös munka lehet csak eredményes. Mindenki vesse be a lobbierejét, hogy a városnak jobb legyen.

9:29

A legérdekesebb napirendi pont a Salkaházi Sára Miskolc Programmal foglalkozik: a városvezetés idén saját erőből nem akarja kifizetni az időseknek fejenként járó 13 ezer forintos egyszeri pénzügyi támogatást. 

Ugyancsak érdekes az MVK jegy- és bérleteinek áremeléséről szóló előterjesztés. A magasabb tarifákat január 1-jétől tervezik bevezetni. 

A Fidesz és a KDNP néhány nappal ezelőtt rendkívüli közgyűlési ülést kezdeményezett a Salkaházi Sára Miskolc Programot is tartalmazó rendeltet módosításáról. Mivel rendes közgyűlési ülés is van, így annak keretében kell napirendre tűzni a javaslatot. A testület azonban most szavazással úgy döntött, nem tűzi napirendre az előterjesztést.

A közgyűlés kiegészült, 26 képviselő van jelen.

Fotós: Ádám János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában