Ülésezik a közgyűlés

2022.10.26. 20:00

Miskolcon idén nem fizetik ki a nyugdíjasoknak járó 13 ezer forintot

A miskolci közgyűlés sürgősséggel tárgyalja a Salkaházi Sára Miskolc Pogramot is magába foglaló rendelet módosítását.

SZB

A jobb oldali utcasarkon van a volt gyógyszertár. Az üzlethelyiséget most értékesíteni szeretné a miskolci önkormányzat

Az október 27-re összehívott rendes havi miskolci közgyűlés alapból meghirdetett 10 rendes és 6 sürgősségi napirendi pontja közül a legnagyobb figyelemre a Javaslat a települési támogatás és az önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015. (II. 10.) önkormányzati rendelet módosítására és kapcsolódó döntés meghozatalára címet viselő tart számot. A rendelet módosítása – amennyiben a közgyűlés igen mond rá – azt eredményezi, hogy ebben az évben nem kapják meg a miskolci idősek  a Salkaházi Sára Miskolc Program révén járó évi egyszeri 13 ezer forintos pénzbeli támogatást. Tavaly 34 551 fő részére utalták ki a támogatást. Az idei költségvetési rendeletben, változatlan jogosulti létszámmal számolva, majdnem 450 millió forint volt elkülönítve erre a célra. 

Az energiaárak drasztikus megemelkedése miatt azonban – mivel nem kötelezően ellátandó feladatról van szó – az önkormányzat önerőből nem vállalja ennek kifizetését. Mint az előterjesztésben írják, kifizetésről csak abban az esetben lehet szó, amennyiben a kormány ehhez a központi költségvetésből a fedezetet biztosítja.

Ingatlaneladás futószalagon 

A szeptemberi miskolci városi közgyűlés ülésén is több napirendi pontban foglalkozott a testület városi tulajdonban lévő ingatlanok értékesítésre kijelölésével. A sietség érthető, hiszen az idei városi költségvetés készítésekor nem csekély bevételt terveztek ingatlanok eladása révén. Az energiahordozók árának nagyarányú emelkedése pedig végképp megbontotta a büdzsé egyensúlyát, azaz – nem túlzás – minden egyes forintot a fogához kell vernie a városvezetésnek. 

Az október 27-i közgyűlési ülés több napirendi pontja foglalkozik városi ingatlanok értékesítésével. 

Eladó lesz például a Gömöri felüljáró mellett, a Zsolcai kapu és a Soltész-Nagy Kálmán utca kereszteződésében, a 2. szám alatt, éppen az épület sarkán lévő 160 négyzetméteres ingatlan, amely – sokan emlékezhetnek még rá – 2012. februárjáig gyógyszertárként működött, majd 2017-től jó egy esztendőn át raktárként vették bérbe. Azóta viszont - a folyamatos hirdetés ellenére - üresen áll, állapota olyan, hogy teljes felújításra szorul. A vagyonértékelés alapján az önkormányzat nettó 30 millió forint bevételt remél eladásából. 

Ennek több mint duplája, nettó 68 millió forint a várt bevétel az egykori Szondi-telep felszámolása nyomán kialakult, nagyon gyéren beépített területen található, építési teleknek jól használható 6856 négyzetméteres rész értékesítéséből, amelyről szintén a közgyűlés dönt. 

Rendelkezik egy jó ideje üresen álló üzlethelyiséggel is az önkormányzat a Győri kapu 42. számú házban. Az ingatlan 2015. és 2019. között üresen állt, majd 2021. közepéig ismét volt bérlője, azóta azonban nem. Ettől az ingatlanlé is szeretne megszabadulni az önkormányzat. Ha igent mondanak a képviselők, akkor nettó közel 25 millió forintért próbálják meg értékesíteni az üzlethelyiséget.

Hosszú lesz az év végi szünet 

A közgyűlés arról is dönteni fog, hogy - igazodva a kormányrendelethez - úgynevezett igazgatási szünetet rendel el a polgármesteri hivatal dolgozói számára 2022. december 19-étől 2023. január 6-ig. Ez idő alatt a dolgozók szabadságon lesznek. A haladéktalan ügyintézéseket természetesen nem mulasztják el, valamint minden kedden és csütörtökön reggel 8 és délután 4 óra között a központi ügyfélszolgálat működni fog.  

A testület mindezek mellett meghallgatja dr. Bakk Richárd ezredest, akit október 1-jétől a Miskolci Rendőrkapitányság vezetésével bíztak meg. Amennyiben a megbízott elnyeri a képviselők bizalmát, december 1-ével megkapja a posztra a kinevezését is.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában