Salkaházi Sára Program

2022.10.23. 20:00

Megvonja a baloldali vezetés a nyugdíjasoktól a támogatást?

Miskolc vezetése szerint a Salkaházi támogatás kifizetése nem kötelező feladat, és kormányzati segítségre várnak. A Fidesz szerint a városvezetés ígéretének betartásához semmi köze a kormánynak.

ÉM

Ez nem egy segélyprogram, hanem minden miskolci szépkorúaknak ezzel mondtak köszönetet azért, amit ezért a városért tettek egész életükben

A legutóbbi városi közgyűlés napirendi programjai között szerepelt a Salkaházi program „átszabása”, miszerint szociális alapon mérlegelnék a rászorultságot, vagyis sokkal kevesebb nyugdíjas kaphatna pénzt. A közgyűlés végülis nem tárgyalta az előterjesztést. 

Kíváncsiak voltunk, hogy mi lesz a nyugdíjasok számára fontos támogatással, amire idén is számítanak, ezért kérdéseket küldtünk a városházának. 

A következő választ kaptuk: „A Salkaházi Sára Miskolc Program nem kötelezően ellátandó feladata Miskolc önkormányzatának, de fontos vállalása”. Kitértek arra is a levelükben, hogy a minapi kormányzati egyeztetés során nemcsak az alapellátások biztosítására készült tervezetet vitték a döntést előkészítők elé, hanem „a Salkaházi Sára Miskolc Program megmentéséhez is kormányzati támogatást kértek.” 

Úgy fogalmaztak, hogy „jelen pillanatban a városvezetés a kormányzat válaszára, szerepvállalására vár. Tény, ez minél később történik meg, annál kisebb az esélye annak, hogy ebben a válsághelyzetben Miskolc önkormányzata ezen önként vállalt feladatát teljesíteni tudja” – írták. 

A fentiek kapcsán megkeresésünkre dr. Nagy Ákos, a helyi Fidesz frakcióvezetője ismertette: egy olyan előterjesztés került a testület elé, amelyben a tervek szerint segélyalapúvá alakítanák át ezt a programot, amiről azóta egy hangot sem hallani. 

„Ez nem egy segélyprogram, hanem minden miskolci szépkorúaknak ezzel mondtunk köszönetet azért, amit ezért a városért tettek egész életükben” – húzta alá. dr. Nagy Ákos kiemelte: ha jövedelemhatárhoz kötné ennek kifizetését a baloldali városvezetés, azzal 20 ezer embertől vennék el ezt a támogatást”.

"Mit tudnak felmutatni?" Arra a felvetésre, hogy a kormánytól vár segítséget a városvezetés, dr. Nagy Ákos azt mondta, Veres Pál és a Velünk a Város frakció mindenhez pénz kérne a kabinettől: a Barlangfürdő nyitva tartásához is kormányzati segítségért kuncsorognak, ahogy a Salkaházi programhoz is. De akkor mi tartozik hozzájuk, mit tudnak felmutatni, miért felelnek a haverok tiszteletdíján kívül?” Nagy Ákos aláhúzta: „A legtöbb baloldali képviselőnek, akik a soraikban ülnek eközben két, de gyakran három helyről van tiszteletdíjuk. Azt nem vágják meg, csak a miskolci nyugdíjasokon akarnak spórolni!”

Végezetül rámutatott: ha valakinek kétségei lennének a baloldali városvezetés ígéreteinek megvalósulása kapcsán, annak bizonyíték az iskolakezdési támogatás, amit a kampányban Veres Pál megígért, ám ezt soha, egyetlen család nem kapta meg. 

Sokan éltek a támogatással 

A Salkaházi Programot a város korábbi, jobboldali vezetése 2014-ben hívta életre. Az időseket támogató programban 36 ezer miskolci szépkorúval vették fel a kapcsolatot, és 34 ezren igényelték is a támogatást a megyeszékhelyen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában