Ünnepi közgyűlés

2022.10.20. 18:43

A magyar nép mindig is kemény volt

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmából rendezett ünnepi közgyűlését csütörtökön tartották a Megyeháza Dísztermében.

NHK

Fotó: Bujdos Tibor

Az esemény a Himnusszal kezdődött, amelyet a Fráter György Katolikus Gimnázium diákjaival együtt énekeltek el a jelenlévők. Majd azt az imázsfilmet játszották le, amelyet az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára készítettek.

A hőseink eszméje ma is él

Az eseményen köszöntőt mondott Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke, aki emlékeztette az ünneplő közönséget a hősökre, akik életüket adták a hazáért. A magyar nép a történelem során mindig keménynek, elszántnak bizonyult, bárki támadta is. A szabadság eszméje vezette a nemzetet. Október 23-a a szabadság az élet és a méltóság ünnepe, egy újabb mérföldkő a magyarság megmaradásának rögös útján – hangoztatta az elnök. Hozzáfűzte: a mi történetünk közös és soha nem vehetjük le egymásról szemünket.

Az ünnepi közgyűlésen beszédet mondott Tállai András, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár is. „Azokra az elődeinkre emlékezünk, akik nemzetünk egyik legnehezebb pillanatában cselekedtek. Sokan meghaltak, de a szabadság eszméi és a forradalom szellemisége nem veszett oda a harcokban, a mai napig élnek” – mondta a miniszterhelyettes. Kiemelte: soha ne adjuk föl hitünket, ma is küzdenünk kell a békéért, melyben csak az összefogás segíthet.

Történelmi alakokat formál

Az ünnepi közgyűlésen átadták a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Alkotói Díját és „Pro Comitatu” Díját. Az Alkotói Díj Hadházy-Molnár Attila festménye, melyet idén Ekker Róbert részére adományoztak. A szobrász Szerencsen született, és gyermekkorát is ott töltötte. A művész érzelmektől átfűtött és erőt sugárzó köztéri munkái, kisplasztikái sajátos magyar stílust képviselnek. Alkotásai témájául gyakran a gyökerekig visszanyúló magyar történelmi múlt eseményei, alakjai szolgálnak. A megye több tucat településén – sőt, a határon túl is – alkotott már, többek között Ongán, Taktaharkányban, Halmajon és Szerencsen is kiemelt helyen találhatóak meg szobrászmunkái.

Az egészségügyben tette le névjegyét

A „Pro Comitatu” Díj egy, a megye címerével díszített arany pecsétgyűrű. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a „Pro Comitatu Díjat” Bereiné dr. Jakab Beáta részére adományozta. A díjazott Sárospatak Város Rendelőintézetének intézményvezetője. Munkáját minden esetben a lelkesedés, a tudatosság, a következetesség és a minőségre való törekvés jellemzi. Vezetése alatt Sárospatak Város Rendelőintézete elismert intézménnyé nőtte ki magát, amely négy település, köztük két város több mint 35 ezer lakosának járóbeteg szakellátásáért felelős. Bereiné dr. Jakab Beáta 2018-ban a rendelőben létrehozta az Egészségfejlesztési Irodát, mely számos programmal, preventív szűrésekkel és tanácsadásokkal segíti a lakosok egészségtudatos életét, egészségnevelését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában