Energiaválság

2022.10.21. 20:00

Miskolcon mintegy 55 százalék a geotermikus energia aránya

A megyeszékhely kedvező adottságokkal rendelkezik az alternatívenergia-előállítás és -felhasználás szempontjából.

Szaniszló Bálint

A 100 százalékos tulajdonában lévő Miskolci Geotermia (Mige) Zrt.-n keresztül a PannErgy Nyrt. aktív részese Miskolc távfűtési rendszere geotermikus hővel való ellátásának. A társaság és a miskolci önkormányzat tulajdonában lévő Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) Kft. 2013-ban hívta életre a Mige Zrt.-t, hogy csökkentsék a város fűtésének gáztól való függőségét. A miskolci fűtési rendszerben jelenleg – a ­PannErgytől kapott információ szerint – mintegy 55 százalék a geotermikus energia aránya.

Miskolc 2020-ban a Covid-válság idején értékesítette a PannErgy számára a 10 százalékos, a Mihő birtokában lévő üzletrészét. Mint korábban megírtuk: az ügyletből származó bevétel 185 millió forint volt.

Kicsit kevesebb a több

Az október 1-jétől érvényes intézményi távhőárakról szóló kormányrendelet megjelenése óta nagyobb közfigyelmet kap a geotermikus energia, hiszen ennek is köszönhetően sok más nagyvárosénál jóval kisebb mértékben emelkedett a miskolci intézmények távfűtési tarifája.

A rendelet szerint Miskolcon a korábbi nettó 3441 forint/gigajoule (Ft/GJ) értékről 30 825 Ft/GJ értékre emelkedett ez a díj.

A rendelet szerint egyébként a földgázalapú hőtermelői díj 50 868 Ft/GJ, a geotermiaalapú pedig 3176 Ft/GJ lett október 1-jétől.

Összehasonlításképpen a fővárosban az emelt díj 50 526, Debrecenben 56 197, Kaposvárott 59 057, Nyíregyházán pedig 59 345 forint lett.

Nem volt ráhatásuk a cégre

A Mihő Miskolci Geotermia Zrt.-ben meglévő 10 százalékos üzletrészének eladásáról megkérdeztük a vevő ­PannErgy Zrt.-t is. A kisebbségi tulajdonrész értékesítésével kapcsolatban fontosnak tartották megjegyezni, hogy „a Mihő a tőkebefizetését önerőből nem teljesítette, és a kismértékű, 10 százalékos tulajdonrésze miatt a Mige működésére érdemi ráhatása sosem volt”.

Kiemelték viszont, hogy a zöld és gazdaságos geotermikus hőtermelésen keresztül, tulajdoni jogviszonytól (befolyástól) függetlenül Miskolc a mai napig kiemelt haszonélvezője a geotermikus projekt­nek. Ez tekinthető Miskolc számára a legnagyobb értéknek. Mikor lehetne máskor erről a miskolci sikertörténetről a lehető legpozitívabb összefüggésben beszélni – fogalmaztak kérdéseinkre érkező válaszukban –, mint amikor a háború következtében nemzetközi energetikai válságban van a földgázellátás (szállítási és árazási oldalról is), és hazánk rendelkezik az egyik legnagyobb kiváltandó földgázkitettséggel?

Nemzetközi díjat is nyertek

A PannErgy kifejtette: „Miskolc a magyar nagyvárosok közül egyedülállóan, meghatározó mértékben – 55 százalékban – hasznosít geotermikus zöldenergiát évente mintegy 700-800 terajoule (TJ) mennyiségben. „Ez még nemzetközi viszonylatban is büszkeségre ad okot – írták. – Nem véletlen, hogy a Miskolci Geotermikus Projekt elnyerte a GeoPower Market »2013 legjobb fűtési projektje« legrangosabb iparági szakmai nemzetközi díjat.”

Összehasonlításképpen elmondták, hogy a 21-22 milliárd forintos kormányzati és uniós pályázati forrás segítségével 2019-ben a Szegedi Távhőszolgáltató által megkezdett geotermikus projekt sem érte el a teljes távhőrendszerre vetített 50 százalékos geotermikus forrású lefedettséget úgy, hogy ott maximum 400-450 TJ-os hőmennyiségről beszélhetünk évente.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!