Díjat emel az MVK

2022.10.29. 20:00

Ennyivel lesz drágább januártól busszal, villamossal utazni Miskolcon

Üzemanyagár, energiaár, bankközi kamatok. Ezzel magyarázza a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. a jegyáremelés szükségességét.

SZB

Január 1-jétől átlagosan 20 százalékkal drágul a tarifa Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. villamos- és autóbuszjáratain. Az erről szóló, sürgősséggel előterjesztett javaslatot Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének október 27-i ülésén – a Fidesz és a KDNP képviselőinek tiltakozása ellenére – fogadta el a testület a városvezető frakció tagjainak 16 igen szavazatával 8 ellenében.

Krízistervet dolgoztak ki 

A közgyűlési vita előtt Demeter Péter, az MVK Zrt. vezérigazgatója három tényezővel, az üzemanyagok és az energiahordozók drágulásával és a bankközi kamatok emelkedésével magyarázta a tarfiaemelkedés szükségességét. Mint mondta, a CNG (gáz) üzemű autóbuszok üzemanyagának ára október 1-jén a hatszorosára emelkedett, a gázolaj beszerzési árában 70 százalékos az emelkedés. Csak az üzemanyagok árának változása idén jó félmilliárdos plusz kiadást jelent az MVK-nak. Jövőre a villamosenergia ára is nő mintegy négyszeresére, ami éves szinten több mint 2 milliárd plusz kiadást jelent majd. Mindösszesen egyébként évi 4 és félmilliárd forintos költségnövekedést kalkulál a társaság 2023-ra.  

Arról is beszélt, hogy kidolgoztak egy krízistervet, amelynek egyik tényezője a tarifa emelése, amely éves szinten mintegy félmilliárdos pluszbevételt jelent, de messze nem kompenzálja az energia árának emelkedését. Az új díjtételek meghatározásakor – mint a vezérigazgató állította – figyelembe vették a családok teherviselő képességét és más városok helyi közlekedését biztosító társaságok árait.  

Minden díj emelkedik

Néhány változás a sok közül: a vonaljegyek elővételben a mostani 350 forint helyett 430 forintba kerülnek. Az automatából váltott jegy 330 forint helyett ugyancsak 430 forint lesz. Viszont, ha valaki a járművön kényszerül jegyet váltani, az a mostani 500 forint helyett 700 forintot lesz kénytelen leszurkolni. Az egyvonalas buszbérlet, illetve a villamosbérlet 5200-ról 6400 forintra, a helyközi bérlet 10 500-ról 12 800 forintra drágul.    

Az egyik legnépszerűbb bérlet, a havi és hóközi kombinált szelvény a mostani 7700 helyett 9400 forint lesz január 1-jétől. A tanuló- és nyugdíjas bérletek 4300 forintos ára januártól 4950 forint lesz. Az egyetemi tanulmányi időszakokhoz igazodó szemeszterbérlet 22 300 forintba, a negyedéves általános arcképes kombinált bérlet 28 200 forintba kerül majd. Új termékként bevezetik a 3 napos turistajegy helyett a 72 órás jegyet, amely 3600 forintba kerül majd. Lesz 1000 forintért automatából vásárolható 90 perces jegy is, amely a megadott időtartam alatt átszállásra is használható.  

Emelkedik a bírság is, a helyszíni bírság 5000 forintról 6000 forintra. A 8 napon túli befizetés pedig 7500-ról 10 ezer forintra emelkedik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában