Drágulás!

2022.10.26. 20:18

Januártól majdnem 10 ezerbe kerülhet egy kombinált MVK-bérlet

Ha a közgyűlés igent mond rá csütörtökön, a mostani 500 forint helyett jövőre már 700 forintot kell fizetni a miskolci buszon, vagy villamoson vásárolt vonaljegyért.

SZB

Sürgősséggel tárgyalja Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése az október 27-i ülésén az MVK Zrt. villamos és autóbusz járatain 2023. január 1-jétúl érvényes díjszabást.  

Néhány tervezett változás a sok közül: a vonaljegyek elővételben a mostani 350 forint helyett 430 forintba kerülnek majd, amennyiben a közgyűlés elfogadja a tervezetet. Ha valaki a járművön akar jegyet venni, az a mostani 500 forint helyett 700 forintot lesz kénytelen leszurkolni. Az egyik legnépszerűbb bérlet, a havi és hóközi kombinált szelvény a mostani 7700 helyett 9400 forint lesz január 1-jétől. Emelkedik a bírság is, a helyszíni bírság 5000 forintról 6000 forintra.   

Drágult az üzemanyag

A drágulás indoklásában megfogalmazták, hogy az MVK Zrt. gazdálkodására az üzemanyag- és energiaárak, valamint a bankközi kamatok emelkedése jelentős negatív hatást gyakorolt. A CNG (gáz) üzemű autóbuszok üzemanyagának ára október 1 -je óta hatszorosára emelkedett, a gázolaj beszerzési árában 70 százalékos az emelkedés. Csak az üzemanyagok árának változása idén jó félmilliárdos plusz kiadást jelent az MVK-nak.  

Jövőre a villamosenergia ára is nő mintegy négyszeresére, ami éves szinten több mint 2 milliárd plusz kiadást jelent majd. Mindösszesen egyébként évi 4 és félmilliárd forintos költségnövekedést kalkulál a társaság 2023-ra.  

Az új díjtételek meghatározásakor – mint állítják – figyelembe vették a családok teherviselő képességét és más városok helyi közlekedését biztosító társaságok árait.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában