Trófeaszemle

2022.10.21. 19:15

A vadászünnep végén számot vetettek (Fotók, videó)

A vadászat csúcsa a szeptemberi időszak, amikor a gímszarvas bőgés vagyis a nász van. Ekkor vadásznak a gímszarvas bikára.

NHK

Fotó: Bujdos Tibor

Trófeaszemlét tartott a Cserehát Vadgazdálkodásáért Egyesülés pénteken délután Szuhafőn. Ez az egyesülés sorrendben negyedik szemléje, a pandémia miatt az utóbbi két évben nem tartották meg. A vadásztársadalom számára ez nagy esemény, mert a szarvasbőgés időszakának lezárását jelenti, egyúttal a trófeák mustráját is. 

A Cserehát Vadgazdálkodásáért Egyesülés területén működő vadásztársaságok gímszarvas trófeáit mutatják be immár hagyománnyá vált szokásként – mondta Hercsik István, az egyesülés elnöke. A szervezet azért alakult meg, mert kis területen nehéz a vadgazdálkodás, de így 35 ezer hektáron a tanult alapelveknek megfelelően könnyebb a gímszarvassal bánni. Az irány, amelyet képviselni szeretnének, úgy tűnik, jó úton halad – vélekedett az elnök. Az elmúlt három évre visszatekintve olyan 100-110 az elejtett szarvasbikák száma éves szinten, ebben az évben csak a bőgésben 82 darabot ejtettek el. Örvendetes, hogy egyre több a „koros bika”, vagyis a nem túl korán, hanem éppen idejében kilőtt vad. A különböző ismérveknek, méreteknek megfelelő példányokat, illetve agancsaikat egy szempontrendszer alapján osztályozzák, így arany-, ezüst-, illetve bronz érmeket is kiosztanak a trófeákra. Az egyik idei aranyérmes gímszarvas trófea a 10 kilogrammot is meghaladja,amelyet a szemlére is elhoztak. 

Az ökológiai egyensúlyt segítik

Büszke arra, hogy ilyen vadásztársadalom van ezen a csodálatos vidéken – emelte ki köszöntőjében Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője. A korábban megélhetésként vagy úri sportként művelt vadászatot egy másfajta szemléletmóddal párosítva tudják továbbvinni. Olyan vadgazdálkodással végzik mindezt, hogy önszabályzó módon próbálják meg a vadállományt úgy gyarapodni engedni, vagy visszaszorítani, hogy az ideálishoz közelítő. Ezzel a vadászturizmust is élénkítik és segítik a természet azonos tevékenységet, amely ökológiai egyensúlyt jelent a térségben – fejtette ki Riz Gábor. 

A köszöntő beszédek és a vadászkürt szignál elhangzása után a jelenlévő vadászok és az érdeklődő közönség megtekintette a kiállított mintegy 65 darab trófeát. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában