Bányásznap

2022.09.04. 15:21

Emlékezés és remény Farkaslyukon

Az idei Bányász Nap más volt, mint a többi. Az energiaválság ismét a figyelem központjába irányíthatja a nehézipari ágazatot.

ME

Fotó: Marosréti Ervin

Az elmúlt években, évtizedekben emlékezni gyűltek össze a farkaslyukiak a Gyürky-táró szomszédságában. Egy olyan nehézipari szakmára, amely sokáig a helyiek számára megélhetést biztosított, a földben rejlő barnaszén pedig hazánk egyik legjelentősebb energiaforrását jelentette. Egy időben kutató-feltáró munkát végzett egy cég, ekkor kinyitották a táró ajtaját, ezzel együtt pedig a remény visszaköltözött a településre. Aztán ez a folyamat véget ért, de most az energiaválság idején ismét előterébe kerülhet a szénbányászat, ami Farkaslyuk számára lehetőséget jelenthet.

Erős vágy

- Az újrakezdés vágya erős az itt élőkben – szögezte le Bányász napi köszöntőjében Pintér Zsolt, a település polgármestere. - A szénbányák újranyitásának lehetősége által, Magyarország Kormányának a háborús helyzetre kialakult nehéz körülményekhez kapcsolódóan a napokban tett bejelentésnek köszönhetően újra adtak településünk számára egy reménysugarat. Örömmel jelenthetem be, hogy elkezdődtek a tárgyalások Riz Gábor országgyűlési képviselő úrral, miniszteri biztossal, melyek fejleményeiről folyamatosan tájékoztatjuk a település lakóit. Hiszem, hogy a településünk fejlődése töretlen marad, amelyet erőben, egészségben, tevékeny közreműködésükkel a bányász társadalom tagjaival együtt élhetünk meg. Gyökereinket nem felejtve, közös múltunk értékeit megőrizve együtt valamennyien, önkormányzat és civil szervezetek összefogásával teremtjük meg közös jövőnket és otthonunkat.

Büszke múlt

Az elmúlt időszakban számos fejlesztés megvalósult az Ózd melletti településen, ez is bizonyítja, hogy Farkaslyuk és, és a jövőben is élni szeretnek. A múltjára azonban büszke, a helyiek pedig bíznak benne, hogy a bányászatot a jövőben még fel lehet támasztani.

- Hiszem, hogy a nap is egy lépés a jövő irányába – fogalmazott Pintér Zsolt, polgármester. - Múltunkat, hagyományainkat ápolnunk kell a történelmi folyamatosság biztosítása és önazonosságunk érdekében. Fiainknak és lányainknak, unokáinknak mindig, minden korban tudniuk kell, hogy hol, milyen hazában élnek, miből nőttek ki, honnan származnak. Az egyén mindig meghatározott az őt felnevelő és megtartó közösség kultúrája és szellemisége, történeti múltja által. Erre az alapra építheti fel jelenét és jövőjét.

76 év

A Bányász Napi megemlékezésen a dicső régmúlt fontos eseményeire Nagy Tibor, a Szuhavölgyi Bányászlakta Települések Szövetségének elnöke tekintett vissza. Mint mondta: Farkaslyuk esetében a bánya 76 éven keresztül szolgálta a magyar gazdaságot és biztosított megélhetést a helyiek számára. Ez egy olyan jelentős időtartam, amire emlékezni kell, még világ a világ. Nagy Tibor reményét fejezte ki a jövővel kapcsolatban, mert a föld alatt lévő szén mennyisége még hosszú évtizedeken keresztül segítheti a magyar gazdaságot és a lakosságot.

A 72. Bányásznapi Megemlékezésen fellépett a ÓMI Zenés Színház, a koszorúzás alatt pedig az Adventi Rézfúvós Kamara együttes szolgáltatta a térzenét. Az ünnepség végén elismeréseket, jubileumi korsókat és emléklapokat adtak át, végül a Nekézsenyi Hagyományőrző Pávakör Citerazenekara előadását hallgathatták meg a megjelentek. A program a Szózat hangjaival zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában