Traktor-futam

2022.08.30. 14:00

Szlalom pótkocsis traktorral

Tanulságos volt. És próbára tette az embert akkor is, ha rutinosabb.

ÉM

Pótkocsis vontatmánnyal is meg kellett mutatniuk a traktort vezetőknek, mire képesek a közlekedésben

Fotó: Bujdos Tibor

A traktor-futamot, azaz a mezőgazdasági gépjárművezetők versenyét a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr Főkapitányság Kommunikációs és Megelőzési Osztály munkatársai az Encsi Rendőrkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságával közösen szervezték immár második alkalommal Mérán a Kurilla Gabona Kft telephelyén. Ezt Adorján Róbert rendőr-alezredestől, az Encsi Rendőrkapitányság közlekedési rendészeti osztályának vezetőjétől tudjuk.

Szükség van rá

A tanulás szükségességét mi sem támasztja alá jobban, mint például hogy a helyszínen kaptuk a hírt: Göncruszkánál vonattal ütközött egy traktor. 

Az elmúlt években megyénk közútjain is nagymértékben megnövekedett a gépjárműforgalom, ami igaz a mezőgazdasági gépjárművekre is. Jelenlétük elsősorban a betakarítási időszakban jelentkezik intenzívebben, de egész évben találkozhatunk velük a közutakon. Fontos, hogy ezek a járművek megfelelő műszaki állapotban közlekedjenek útjainkon - mondta el a szakember. 

A verseny célja, hogy a mezőgazdasági gépjárművezetők az elméleti ismeretüket frissíthessék, a gyakorlati tapasztalataikat pedig bővíthessék, és ez által a közúti közlekedést közösen biztonságosabbá tegyük – tette hozzá. 

"A tavalyi verseny után sok pozitív visszajelzést kaptunk a versenyzőktől, ezért szerveztük meg ismét. Részben tavalyiak közreműködésével, de sok újabb traktoros is jelentkezett minden korosztályt képviselve" - fogalmazta meg az osztályvezető. 

A mezőgazdasági gépjárművezetők megmérettetése kifejezetten a számukra összeállított KRESZ- és elméleti tesztlapok kitöltéséből, vezetéstechnikai pálya teljesítéséből, illetve gyakorlati feladatok végrehajtásából állt. 

Az ügyességi pályán egy mezőgazdasági vontatóval kellett időre végig menni, tolatni, szlalomozni, illetve pótkocsit rákapcsolni. Egy járműszerelvénynél pedig elindulás előtti átvizsgálást kellett végezni. 

Hibákat - melyek a közlekedés során akár balesetet is okozhatnak - rejtettek el a szerelvényen. Ezeket a versenyzőknek fel kellett ismerniük. 

Új feladatcsoport az egészségügyi állomás, ahol újraélesztéssel, sérült ellátással kapcsolatban kaptak hasznos információkat. 

A versenyre jelentkezőknek rendelkezni kellett legalább „T” nemzeti érvényes vezetői engedéllyel, amelyet a verseny előtt be kellett mutatni. 

A vezetéstechnikai pályát mindenkinek ugyanazzal a mezőgazdasági gépjárművel kellett teljesítenie, melyet a vetélkedő szervezője biztosított - tudtuk meg.

Laki Imre Bajáról érkezett, bemutató gépkezelő a Claas-osztályon, ahol számos típusnak kiváló ismerője. Nyolc éve van traktoros jogosítványa és hatodik éve vezet ilyen gépjárművet. Most vett először ilyen versenyen. Kicsit szokatlan volt neki a pálya, ennek ellenére - megfigyelésünk szerint - hátrafelé csaknem gyorsabban tette meg, mint előre. "Tanulságos volt és próbára tette az embert, még akkor is, ha még rutinosabb - akár 20 éves vezetési gyakorlattal rendelkezik" - fejtette ki. A szerelvény hibáinak kiszűrése kihívást jelentett számára. "Ha magának csinálja meg az ember, minden apró részletet ellenőriz. Így csak szemrevételezéssel nehezebb volt. Azzal együtt nagyon hasznosnak és tanulságosnak érzem a versenyt, megérte eljönni" - összegezte tapasztalatait az ifjú pilóta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában