Így ünnepeltek Ózdon augusztus 20-án - Fotókkal

2022.08.20. 18:30

„Otthonra leltünk Európa szívében…”

A szokásoknak megfelelően Ózdon az Ifjúsági Parkban tartották meg az augusztus 20-i ünnepséget.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Helyi csoportok és sztárvendégek is várták az ózdiakat augusztus 20-án. Az államalapítás ünnepén a délutáni órákban kezdődött a program. Először a Erica C. Dance School ózdi csoportjai léptek fel a szabadtéri színpadon, majd Tolvai Reni műsora következett. A Szabad Szombat Táncegyüttes műsora után tartották meg az új kenyér szentelését, ám előtt még Janiczak Dávid, polgármester szólt a megjelent ózdiakhoz.

Méltán lehetünk büszkék

- A történelem igazolta Szent Istvánt: népek jöttek-mentek, világhódító birodalmak tűntek el a történelem süllyesztőjében, a magyar nép azonban otthonra talált Európában – fogalmazott ünnepi köszöntőjében Janiczak Dávid, Ózd polgármestere. - Megszületett a magyar nemzet, amelyre méltán lehetünk büszkék. Szent István beillesztette Magyarországot az európai nemzetek közösségébe. A magyar nép otthonra talált Európa szívében. Ilyen múlttal, mint a miénk, méltán lehetünk büszkék arra, hogy magyarnak vallhatjuk magunkat. A harcokat előttünk vívták meg őseink, de a mi feladatunk, hogy megóvjuk örökségünket. Ez a hely már több mint ezer éve az otthonunk, és hiszünk abban, hogy még legalább ezer évig az is marad.

 

Összetart a múlt

Az Ifjúsági Parkba kilátogató ózdiak előtt a település polgármestere hangsúlyozta: Szent István ünnepén érezhetjük a legerősebben azt, hogy mindannyiunkat összetart a múlt, a tudat, hogy őseink ezt a helyet választották ki otthonuknak.

-  Ezer esztendő öröksége értékes hagyaték. Nagyon nagy idő, számtalan nemzedék hozta össze – fogalmazott Janiczak Dávid. - Talán fel sem foghatóan nagy a számunkra. Készen kapjuk, de meg kell küzdenünk érte. Szeretjük hazánkat, vigyázni kell örökségünkre. Emlékeztetnék Tamási Áron hősének, Ábelnek a történetére. Ő elhatározta, hogy végére jár a kérdésnek: mi végre is vagyunk a világon. Rengeteg kalandon ment keresztül, még Amerikába is eljutott, s itt egy egyszerű embertől tudta meg: azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.

Új kenyeret kínáltak

Az augusztus 20-i ózdi ünnepségen az új kenyeret Szőke Gábor plébános szentelte meg, ezután pedig a képviselő testület tagjai megkínálták a megjelent ünneplő ózdiakat. A színpadi program az Ózdi Néptánc Egyesület műsorával folytatódott, majd fellépett Horányi Juli és Mardoll is. Az esti órákban (cikkünk még a program vége előtt megjelent - a szerk)  az ÓMI Zenés Színház és a Nagyanyám Blues-a szórakoztatja a vendégeket. Tűzijátékot ebben az esztendőben nem tartanak Ózdon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában