Útépítés

2022.08.30. 20:00

Decemberre már közlekedhetünk a megújult 37-esen (fotókkal, videóval)

Az új kétszer két sávos Gesztely és Szerencs közötti szakasz végleges forgalmi rendje az időjárástól függően valószínűleg november végén, december elején alakul ki.

Horváth Imre

Teszt az új útfelületen

Fotó: Ádám János

Igencsak előrehaladott állapotban van a 37-s számú főút Gesztely és Szerencs közötti fejlesztése. Már használják az autósok a négy körforgalmat. A gesztelyinél a lámpaoszlopok és a táblatartó állvány is a helyére került. Az útszakaszon az újonnan épülő sávok egy részén már útburkolati jeleket is felfestették és Szerencs közelében épül a szalagkorlát.

Érdeklődtünk a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nél (NIF) a kivitelezés jelenlegi állásáról. Azt a választ kaptuk, hogy a szakasz elejétől a Bekecsi csomópontig a kötőréteg mindkét pályán elkészült, kivéve a Laposi-patak, a Harangod-patak és a Bekecsi időszakos vízfolyás felett lévő hidak környezetében a bal oldalon – itt várhatóan szeptember elején készül el a kötőréteg.

A Bekecsi csomópont és Szerencs között mindkét oldalon elkészült a szélesítés, jelenleg a kötőréteg építése zajlik. A Taktaharkányi és a Bekecsi csomópont között kész a bal oldalon a kopóréteg. Az építendő négy körforgalom is megvan, az újharangodi már egy ideje a végleges forgalmi rendnek megfelelően működik. A gesztelyi és a taktaharkányi csomópontban augusztus 24-én alakult ki a végleges forgalmi rend.

A Béke úti ág kivételével már a bekecsi körforgalmat is használhatják az autósok. Megkezdődött az ideiglenes terelőutak bontása és a terület eredeti állapotának visszaállítása. 

Kilencven százalékban megvannak a vízépítési munkákkal, jelenleg az élő vízfolyások burkolása és a mederátjárók építése, valamint néhány helyen a talpárkok burkolása zajlik. Megtörtént az összes közmű kiváltása, a műszaki átadás–átvételi és a használatba vételi eljárások következnek. 

A közvilágítás kiépítése az útépítéssel párhuzamosan készül, az újharangodi, a gesztelyi, a taktaharkányi és már részben a szerencsi közvilágítási oszlopok kihelyezése is megtörtént.

A fejlesztés területén jelenleg még folyamatban van a kötő- és kopóréteg építés, a hídépítés, a víznyelő rácsok szintbehelyezése, végleges útirányjelző táblák alaptestének építése, valamint a tereprendezés.

A kopóréteg építése 10 ütemben fog történni, és várhatóan október második felében be is fejeződik. A végleges forgalmi rend az időjárástól függően valószínűleg november végén, december elején alakul ki. Nagyobb forgalomkorlátozások nem lesznek a szakaszon, kisebb fennakadást a kopóréteg építése során csak a körforgalmak környezetében lévő munkafázisoknál tapasztalhatnak az arra járók, mert ekkor kézi forgalomirányítás segíti majd a közlekedést, tette hozzá tájékoztatásában a NIF.

Kedden reggel jártunk a gesztelyi körforgalomnál, ahol már elbontották a korábbi körgyűrűt, amelyen a forgalom haladt az építés alatt. Éppen tereprendezés adott munkát a dolgozóknak, illetve hátra van még az új körforgalom csatlakozási pontjainak is az elkészítése a bekötőutakkal, ahogyan a lámpatestek, táblák kihelyezése, illetve a gyalogátkelőhely kiépítése, amelynél a vakokra és gyengén látókra is gondoltak.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában