Közösségi események

2022.08.22. 12:59

A Szinva összeköt – hagyományteremtő fesztivál Miskolcon

Augusztus 26-a és 28-a között a várost átszelő Szinva partjának 7 helyszínén színpadi programok és közösségi események, a többi között medertisztítás és hídfestés is szerepel a programban.

PN

Fotó: Bujdos Tibor

Az ingyenes koncertek tarkította fesztiválon kezdő és amatőr zenészek, civil közösségek és irodalmi színpadok műsorait is láthatja a közösség. A péntektől vasárnapig tartó Szinva Örökség Napok záró programja vasárnap este fél 8-kor a Miskolci Szimfonikus Zenekar koncertjével ér majd véget a Szinva teraszon, este 9-kor pedig az Erzsébet téren Szabó Balázs Bandájának koncertjével zárul majd a program.

Programokról részletesen itt olvashat. 

Közösségépítés

Szombaton a közösségi munkáé lesz a főszerep, amelyhez 10 önkormányzati képviselő is felajánlotta segítségét - pártálásásuktól függetlenül – szerveznek hídfestést és pataktisztítást képviselői területeiken.

- Van egy patakunk egy különlegességünk, amit gyakran folyónak is gondolunk – mondta Veres Pál, Miskolc polgármestere, a Szinva Örökség Napok fővédnöke. - Ez a városnak egy olyan tengelye, amely összeköti és átöleli a települést. A polgármester szólt arról is, hogy szeretnének nagyon sok városlakót elérni, egyes városrészéket külön-külön is megszólítani, kisebb közösségeikkel együtt. - Miskolc értékeit „felfűzve, saját identitásunkat is erősítve – tette hozzá.

Egyedülálló a maga nemében ez a kezdeményezés, mert aktív közösségeket szólít meg, közösségi cselekvésre ösztönöz, amelyben a színpadi programok látogatása mellett bizonyos tevékenységek mentén is találkozhatnak majd a városlakók. Erről Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere, a Szinva Örökség Napok szakmai védnöke beszélt. Szólt arról is három fontos terület köt össze a hagyományteremtő fesztivál: Miskolc kulturális és természeti örökségét, benne a

Bükk és a Szinva, ami a város számára az életet adó környezetet jelképezi, emellett pedig a közösségek részvételével azt a koncepciót jeleníti meg, hogy a város stratégiai kérdéseiről a városlakók részvételével döntenek.

- Vasárnap a kultúráé a főszerep, több helyszínen Lillafüredtől a belvárosig, elsősorban a miskolci kultúra képviselői lesznek jelen – mondta Majorné Bencze Tünde, a Miskolci Kulturális Központ ügyvezetője. Minden helyszínen ingyenes színpadi programokkal is várják az érdeklődőket.

- A Szinva nemcsak összeköt, hanem összehoz - utalt Fedor Vilmos, a Szinva Örökség Napok alapítója a közösségi programokra is. - A Szinva ott születik, ahol a várostábla jelzi, Miskolc és Lillafüred határában, és a két határtábla között 150 ezer ember él, nekik az otthonuk a Szinva-völgy – hangsúlyozta Fedor Vilmos - Nemcsak épített, hanem rombolt is a Szinva. A Miskolci Szimfonikus Zenekar zárókoncertje előtte megemlékezünk majd az 1878-as miskolci árvízről is, amely 277 miskolci életét követelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában