Barackünnep

2022.07.16. 20:00

A tavalyi gyászos szüret után most ismét lehet örülni a gönci baracknak. Meg is ünneplik - Fotókkal, videóval

Az idén három napos a rendezvény, amelyen a jó gönci barack titkát is elárulták nekünk.

PGY

Fotó: Bujdos Tibor

Végre a termés is okot ad az idén az ünneplésre: a tavalyi gyászos szüret után most ismét lehet örülni a gönci baracknak. Az idén nagy fába vágtuk a fejszénket, a korábbi sikereken felbuzdulva háromnapos programsorozattal nyitottuk a hétvégét, amelyet egy hét múlva követ a Magyarok Kenyere búzaünnepe - mondta el előzetesen Vinter István, Gönc polgármestere.

Savanykás is, meg édes is

A hosszabbított Gönci Barack Ünnep pénteki programja Pálinkamustrával kezdődött, amelyet délután fórum követett Minden, ami Gönci címmel. Este az Abaházi Rt. és az Lord nagykoncertjén tapsolhatott a közönség.

Szombaton a Gönci Barack Ünnep Trail Terepfutó verseny rajtja volt az első program.

Varannai Dani szüleivel Bekecsről érkezett, árulta el ottjártunkkor. Jövőre megy harmadikba és nagyon szeret mozogni. Anyukájával rendszeresen fut. Mindketten indultak is versenyen. A mama a hosszabb távon, Dani a gyerekek között startolt. Már előre bejárta a pályát, és izgatottan várta az indulást.

A gönci illetőségű Rohály Brigitta és unokatestvére, Gombár Benedek Péter a játszókertben mulatta az időt. A kisfiú négy éves és mindent ki szeretne próbálni a három nap során, tudtuk meg tőle. Pénteken az ugrálóvár és a körhinta volt soron, szombaton az ügyességi programok következtek. Természetesen a gyerekprogramokra is készült - a Kalamajka és a Csiribiri bemutató kötelező darab.

A rendezvény utcája telve volt árusokkal. Édességet, emléktárgyat, egészségmegőrző termékeket kínáltak többek között az árusok. Nem maradhatott el a baracklekvár készítésének a bemutatója sem, ehhez autentikus vörösréz bográcsot használtak. Zuzkóné Kiss Marianna avatott be a rejtelmekbe: "a főzés előtti nap alaposan meg kell tisztítani a barackot. A hibás részeket kivágva belőle, a magot eltávolítva. Lemérjük és a barack súlyához képest kilónként harminc deka cukrot adunk hozzá. Állni hagyjuk, időnként kicsit megforgatva, összenyomkodva. Másnap nagy, vagy kis adagokban ki lehet főzni. A gönci baracknak az adja a zamatát, hogy savanykás is, meg édes is egyben" – tudtuk meg. Rengeteg munka van benne, sokat kellett füstölni, locsolni, hogy ilyen termés legyen – tette hozzá Zuzkoné Kiss Marianna.

Már délelőtt a kellékek összeállításával készült a Kalamajka Bábszínház műsorára Fehér Sándor. Az okoska botocska klasszikus volt műsoron és nagyon elégedett volt a nézőtéri körülményekkel. Ez már fél sikert jelent – fogalmazta meg. Az előadást László Attila fellépése követte, majd a Dupla KáVé és Köteles Cindy lépett színpadra.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában