Újrajátszva

2022.07.16. 16:15

Ostrom alá került a pataki vár - Fotókkal

Az ostromhétvége egyesíti magában a kikapcsolódást és a művelődéstörténeti ismeretterjesztést.

BSZA

Fotó: BSZA

Két évnyi szünet után újra korhű ruhákba öltözött harcosokkal, katonákkal és tábori lakókkal népesül be a sárospataki Rákóczi-vár kertje a hétvégén. A Sárospataki Orstromhétvége a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma, valamint a Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület 2010-óta tartó közös rendezvénye, amelyet minden esztendőben június harmadik hétvégéjén rendeznek meg – közölte nyitó beszédében dr. Tamás Edit, a Rákóczi Múzeum igazgatója.

Kiemelte: a koronavírus-járvánnyal együtt járó korlátozások feloldása után az élet számos területén más lett minden. Ennek megfelelően az ostromhétvége is megújult idén. Ennek legszembetűnőbb eleme a „Pataki évszázadok” elnevezésű sétány, amely segítségével a honfoglalás korától egészen a 17. századig mutatják be a katonai tábori élet legkülönbözőbb elemeit a rendezvényen részt vevő csapatok. 

A látogatók így például megismerhetik a korabeli fegyverek, öltözetek, ételek, zenék, játékok világát és a mesterségek - például hadmérnök, a seborvos, borbély, csiszár, valamint füvesasszony munkájának - fortélyait, sorolta az igazgató.

Hozzáfűzte: az ostromhétvége végre ismét betöltheti azt a szerepét, amelyre eredetileg is létrehozták, vagyis egyesíti magában a kikapcsolódást és a művelődéstörténeti ismeretterjesztést. Megemlítette azt is: a korábbi résztvevő csapatok közül több megszűnt a pandémia alatt, de idén új résztvevők is érkeztek a pataki programra.

Rangja van

Balatoni Imre, a Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület elnöke kérdésünkre elmondta: az elmúlt két évben, a pandémia alatt végre volt idejük a háttérmunkával is foglalkozni. Egyebek mellett kutatásokat végeztek ez idő alatt és azok eredményei alapján készítették el új felszereléseiket – közölte. Mindezek mellett tudományos-ismeretterjesztő fotósorozatot állítottak össze a 17. századról, amelyet az interneten tettek közzé. Meglátása szerint el kell telnie egy-két évnek ahhoz, hogy a múltidéző csoportok élete is visszatérjen a régi kerékvágásba. Hozzáfűzte: a pataki rendezvény nagy presztízsnek örvend a hasonló események között, ugyanis tisztán a történelmi korok felidézéséről, hiteles bemutatásáról, az újrajátszásról szól és nincsenek olyan kísérő rendezvények, amelyek nem illenek ebbe a tematikába és gondolkodásmódba. Éppen ezért a meghívott csapatok örömmel vesznek részt a programsorozaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában