Fiatalok Trianonról

2022.06.04. 10:00

„Mindig eszembe jut a nagyszüleim fájdalma”

Mai fiatalokat kérdeztünk meg, mi jut eszükbe Trianonról.

UA

Fotó: Shutterstock

„Nehéz konkrét dolgot megfogalmazni Trianonnal kapcsolatban, de talán ami mindig eszembe jut, az a nagyszüleim fájdalma – mondta el kérdésünkre Kardos Alexandra. – Őket érintette leginkább közvetlenül, sokat meséltek róla. Emellett az igazságtalanság is egy olyan dolog, ami rögtön beugrik, ha ezt a szót látom vagy hallom valahol. De talán a legérdekesebb, hogy néhány emberben még ma is megvan az, hogy hiába szakították, csatolták el az ország területétől, az igazi magyar identitástudata megmaradt.” 

„Úgy gondolom, hogy ez egy begyógyíthatatlan seb maradt a magyarságban. Jó látni azt, hogy hiába a területi tagoltság, a nemzeti identitástudat megmaradt, és határon átívelően is összefogtak a magyarok például a mostani orosz–ukrán háború alatt. Fontosnak tartom továbbá őrizni és továbbvinni a történelmi hagyományt, miszerint minden magyarnak fáj Trianon” – fogalmazott Nagy Dominik. 

Ijesztő belegondolni 

„Nekem mindig az jut eszembe erről a szóról, hogy mit érezhettek 1920. június 4-én azok, akik a magyar határon kívül ragadtak egyik napról a másikra. Még most is ijesztő belegondolni, hogy mit élhettek át akkor az emberek” – mondta el gondolatait Kovács Petra.

(A borítóképen: A megcsonkított Magyarország ábrázolása fennmaradt | Fotó: MW)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában