Hulladékhelyzet javítása

2022.06.30. 11:30

Megtisztították a Tiszát

A Tisza forrásvidékén is javítja a hulladékhelyzetet a Diageo és a PET Kupa.

ÉM

Forrás: OK

Évente nagyjából 10 ezer tonna hulladék érkezik Ukrajnából és Romániából a Tiszán, amelynek fő oka a megfelelő hulladékkezelési rendszerek hiánya a felvízi országokban. A hulladékmentesítésben élen járó Tiszai PET Kupa és a Diageo, a világ vezető alkoholosital-gyártó és -forgalmazó vállalata most arra szövetkeztek, hogy Kárpátalján, a probléma forrásánál közösen tegyenek lépéseket. Ezért hívták életre a CALL-Action programot, amelynek keretében hulladékgazdálkodási fejlesztéseket és folyótisztítási akciókat hajtanak végre Kárpátalján. „A CALL-Action program két évében kárpátaljai vállalkozók bevonásával, legalább 690 tonna szelektív hulladék összegyűjtésével, válogatásával és hasznosításával szeretnénk követendő példát mutatni, és legalább 120 ezer, a Tisza mentén élő ember életfeltételén javítani” – foglalta össze a kétéves projekt főbb célkitűzéseit számokban tegnapi sajtótájékoztatójukon Bitter Zsuzsanna, a program koordinátora. „A Diageo anyagi támogatást, a PET Kupa gyakorlati szakértelmet és megvalósítást ad a projekthez” – tette hozzá a szakember. Megyénkben a Tisza vízgyűjtő területén ennek következtében több ezer tonna hulladékot gyűjtöttek össze idén is a program keretében.

Kárpátalján is be kell avatkozni 

Kárpátalján a hulladékszállítás nehézkessége vagy a szétszóródott falvakban ennek teljes hiánya miatt körülbelül hárommillió tonna kezeletlen szemét halmozódott fel, miközben annak jelentős százaléka újrahasznosítható lenne. A hulladék jelentősen szennyezi a mellékfolyókat és a Tiszát, amelynek folyásiránya Magyarországra hozza a szemetet, hazánkban is jelentős természeti károkat okozva. A projekt célja, hogy támogassa a szelektív hulladékgyűjtést Kárpátalján, növelje a lakossági szelektív hulladék begyűjtésének arányát és az újrahasznosítás hatékonyságát. A projekt kétéves periódusban működik, összetett folyamatot takar, és három lépcsőből tevődik össze.

(A borítóképen: Szerdán Budapesten számoltak be a program eredményéről)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában