Helyreállítás

2022.06.29. 14:00

Jó 30 millió szükséges a lillafüredi támfalhoz

Vis maior támogatást igényelt a miskolci önkormányzat a márciusban leomlott lillafüredi függőkerti támfal helyreállításához.

SZB

Fotó: Ádám János

Március 17-én a lillafüredi Palotaszálló alatt lévő függőkertek északi részén, a Kosztolányi sétány mellett lévő terméskő támfal mintegy 20 méter hosszan váratlanul kibillent, összerepedezett, és egy 4 méteres szakaszon le is omlott a sétányra. Az omlás szerencsére személyi sérülést nem okozott.

Miskolcon majd’ minden esztendőben történik váratlan pincebeszakadás vagy partfalomlás, általában a téli hóolvadásokat vagy a ­tavaszi-nyári nagyobb záporokat követően.

Az elmúlt esztendőkben az átlagos éves csapadékmennyiség majdnem kétszeresen hullott Miskolcra, ezáltal az agyagos lejtők talaja telítődött, majd erre jött a téli havazás, a hirtelen hóolvadás, utána ismételten fagyás és olvadás. 

A szakemberek szerint ez az időjárási anomália okozta a lillafüredi támfal elmozdulását és leomlását.

Durda Péter, a miskolci polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályvezetője az omlást követően arra is felhívta a figyelmet, hogy egy ilyen támfal normál esetben körülbelül hatvan-hetven évet bír, ez pedig már csaknem száz éve épült. 

A miskolci önkormányzat már a havária másnapján bejelentette a vis maior esetet Miskolc-Lillafüredi függőkertek támfal helyreállítás címen. Az államkincstár és a katasztrófavédelmi igazgatóság helyszíni vizsgálat alapján maguk is vis maiornak minősítették a történteket, és megállapították, hogy fennállnak az ilyen esetekben az önkormányzatokat megillető támogatás feltételei. 

Harminc százalék az önerő 

Az önkormányzat elkészítette a vis maior tervet, amely a helyreállítás műszaki tartalmát és a költségbecslést is tartalmazza. A központi vis ­maior keretből adható támogatás mértéke – partfalak esetében – a teljes bekerülési költség maximum 70 százaléka, azaz a pályázónak olyan 30 százalék önrészt kell vállalnia. A lillafüredi függőkert leomlott támfala helyreállításának teljes bekerülési költségét 30 148 974 forintban állapították meg. Ebből a támogatás mértéke 21 104 281 forint. Az önkormányzatnak – kedvező elbírálás esetén – 9 044 693 forint saját forrást kell biztosítania. 

A miskolci közgyűlés legutóbbi ülésén a testület jóváhagyta a tervet, így – remélhetőleg ősszel – megkezdődhet a helyreállítás is.

(A borítóképen: Javítására vár a leomlott támfal Lillafüreden)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában