Nem bírta tovább a terhelést

2022.03.19. 10:40

Omlás után, javítás előtt

A lillafüredi függőkertben történt csütörtöki támfalomlás valószínűleg még jó pár hétig a turisztikai attrakciók egyikét képezheti.

Fotó:

A támfal darabjai omlottak a lillafüredi függőkert fősétányára. A katasztrófavédelem munkatársai biztosították a helyszínt, és a meglazult felületet tovább bontották az esetleges további omlások megelőzése miatt. A felület mintegy hat négyzetméteren omlott le – tudta meg az Észak-Magyarország Dojcsák Dávidtól, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.

 

 Az elsődleges feladata az volt a tűzoltóknak, hogy a közvetlen életveszélyt megszüntessék, ezért bontották vissza a meglazult köveket, illetve kordonszalagot húztak ki egy biztonsági sávon a sétány érintett szakaszára, ezenfelül nincs más feladatuk – húzta alá a szóvivő, aki hozzátette: nem az ő hatáskörük a problémát orvosolni, valamint az arra járóknak azt tanácsolják, az érintett szakaszt kerüljék el a balesetek megelőzése érdekében.

 

Javításra várva
 

Kérdéseinkkel megkerestük a Városgazda Nonprofi t Kft.-t, de lapzártánkig nem válaszolt szerkesztőségünknek. 

 

Durda Péter, a miskolci városháza osztályvezetője a minap.hu-nak viszont elmondta: a támfal mintegy húszméteres szakasza érintett. „Az omlás nem külső fizikai tényező hatására történt, egy ilyen támfal normál esetben körülbelül hatvan-hetven évet bír, ez pedig már csaknem száz éve épült. Elöregedett, statikailag meggyengült” – állította. A cikkből az is kiderül, hogy az önkormányzat pályázati igényét jelezte a Belügyminisztérium vis maior alapjához. „A támfalat nagyjából ötvenmillió forintból lehet helyreállítani, ennek optimális esetben hetven százalékát fedezi majd a vis maior pályázat, a maradék harminc százalékot pedig önerőként biztosítja az önkormányzat” – mondta Durda Péter az említett írásban. Azt valószínűsítette, hogy a munkálatok leghamarabb idén ősszel kezdődhetnek meg.


Ezeket kérdeztük a Városgazda Nonprofit Kft.-től:
 

– Mikor értesültek a problémáról?
– Felmérték-e azt, hogy várható-e további sziklaomlás?
– A katasztrófavédelem hibaelhárítása után történt-e a cég részéről kármentesítés, esetleg rekonstrukció?
– Készítettek-e hatástanulmányt arról, hogy miért történhetett az omlás?

 

(A borítóképen: Omladék, kordonnal elzárva)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában