Szakértői tájékoztatás

2022.05.21. 12:00

Veszélyes kullancsok Borsodban is vannak

Az állatokra és az emberre veszélyes kórokozókat hordoznak a kutyákról gyűjtött kullancsok, tárta fel egy új magyar kutatás.

ÉM

Fotó: Shutterstock

Az idő melegedésével egyre terjednek a kullancsok s velük együtt az olyan kórokozók, amelyek veszélyt jelenthetnek állatra és emberre. Magyarországon 27 kullancsfajt azonosítottak, melyek közül 21 tekinthető őshonosnak. A társállatokon két kullancsfaj egyedei fordulhatnak elő, amelyeket kutyakullancsnak, illetve közönséges kullancsnak neveznek – ezek jelentenek leginkább veszélyt a házi kedvencekre, így gazdájukra is. 

Parazitaellenes védelem 

Egy új magyar kutatás szerint hazánkban a kutyákról gyűjtött kullancsok közül több az állatokra és az emberre is veszélyes kórokozókat hordoz. 

– Vérszívásuk során ana­plazmózist, babéziózist vagy Lyme-kórt okozó kórokozókkal fertőzhetnek, és előfordulhat az is, hogy rövid időn belül többféle kórokozó jut az állatba – figyelmeztet dr. Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszékének professzora. 

A kutatásból kiderült, hogy a legtöbb, a fertőzöttnek talált kullancsok 13,5 százalékában az anaplazmózist, a fehérvérsejtek károsodásával járó betegséget okozó baktérium fordult elő. A Győr-Moson-Sopron és Békés megyéből gyűjtött kullancsok több mint 30 százaléka volt így fertőzött. A professzor véleménye szerint az a tény, hogy a kullancsok viszonylag nagy százalékában fordult elő a kórokozó, arra utal, hogy Magyarországon az állatokban és az emberekben egyaránt nő az anaplazmózis előfordulásának a kockázata. 

Az említett vizsgálatok azt is igazolják, hogy hazánkban a kutyák babéziózisa is gyakori. Ez a parazitózis a vörösvértestek károsításával okozhat végzetes kimenetelű betegséget. Ezért nagyon fontos, hogy megelőzzük a kullancscsípést és ezáltal a kutyák fertőződését. A szakértő megállapítása szerint „a kutyákról gyűjtött, úgynevezett kutyakullancsok 8,5 százalékában fordultak elő babéziák, a vizsgált megyék mindegyikében voltak fertőzött kullancsok, a Baranya megyéből származó kullancsok 40 százaléka hordozta az egysejtűeket”. 

Borsod-Abaúj-Zemplén me­gyé­ben a vizsgált kullancsok 13,9 százaléka volt fertőzött a babéziózis kialakulásáért felelős kórokozóval. 

A kutatást összegző közlemény szerint a kutyákról leszedett közönséges kullancsok 6,1 százalékában mutatták ki az emberben súlyos megbetegedést, a Lyme-kórt okozó borreliákat. Ezeket azonban a házi kedvencektől közvetlenül nem lehet elkapni. 

A szakértői tájékoztatás alapján a fenti kórokozók ellen nem állnak rendelkezésre hatékony vakcinák. Ezért az élősködők elleni védelem javasolt legegyszerűbb módja a parazitaellenes készítmények használata, mint rágótabletták, rácseppentő oldatok vagy nyakörvek.

(A borítóképen: A társállatokon két kullancsfaj egyedei fordulhatnak elő | Fotó: shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában