Csatlakoztak az egyházhoz

2022.05.30. 21:00

Konfirmációval ünnepelték Krisztus mennybemenetelét

Áldozócsütörtökön kezdődtek a konfirmációs vizsgák. Tíz fiatal tett bizonyságot hitéről a Deszkatemplomban.

Detzky Anna

Almási Ferenc és a konfirmálók. Fotó: Kozma István

Fotó:

Az áldozócsütörtök Krisztus mennybemenetelének az ünnepe. Jézus, miután húsvétkor feltámadt, még 40 napig tanítványai körében tartózkodott. A Biblia beszámolója szerint végül nem elhunyt, hanem felvitetett a mennybe. Az egyházi ünnep onnan kapta a nevét, hogy a római katolikus egyházban ez áldozónap, vagyis a húsvéti szentáldozás határnapja – írja a Magyar Katolikus Lexikon.

A Miskolc-Tetemvári Református Egyházközségben régi hagyomány, hogy ilyenkor tartják a konfirmációs vizsgát, amely a 13-14 éves fiatalok egyházhoz tartozását erősíti meg, és feljogosítja őket arra, hogy úrvacsorát vegyenek. A konfirmációs fogadalomtétel a legtöbb protestáns gyülekezetben pünkösd előtt egy héttel, az első úrvacsoravétel pedig pünkösdkor történik.

Csatlakoztak az egyházhoz

– A Máté evangéliuma legvégén és az Apostolok cselekedeteiben is olvasható a Megváltó mennybemenetelének leírása. Ehhez kapcsolódik a missziói parancs és a keresztelés sákramentumának szerzése. Ez azt jelenti, hogy mielőtt Krisztus felvitetett a menny­be, kiküldte a tanítványait, hogy tanítsák és kereszteljék meg az embereket – mondta Almási Ferenc, a Deszkatemplom lelkipásztora. – A református egyházban az elmúlt évtizedekben kialakult, hogy a pünkösdöt megelőző héten tartják a konfirmációt. A konfirmáció jelentése a heidelbergi káté szerint: „Hitünk megerősítése a Szentlélek által.” Pünkösdkor pedig a Szentlélek kitöltetését és az egyház születésnapját ünnepeljük. A konfirmációkor következik be, amire a keresztelés alkalmával a hívő szülők fogadalmat tesznek, hogy úgy nevelik és neveltetik a gyermeküket, hogy később önállóan tesz vallást hitéről a gyülekezet előtt. Nálunk azért alakult ki az áldozócsütörtöki konfirmációs vizsga, mert a fogadalomtétellel együtt nagyon hosszúnak bizonyult az alkalom. Idén tíz konfirmandusunk tesz vizsgát. A fiatalokból mostanra közösség formálódott. Két hete grillezéssel avattuk fel a parókia megújult tetejét a tetőteraszon. Felnőttkonfirmációt is szoktunk tartani a Keresztkérdések evangelizációs kurzushoz kötődően virágvasárnap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában