Május 1

2022.05.02. 11:30

Inkább fesztivál ma már a majális

Minden adott volt ezen a hétvégén a klasszikus majálisozáshoz, a napsütés, a hideg sör, a meleg virsli és főleg a pandémia alól felszabadult jókedv.

BI

Városunk számos pontján rendeztek kisebb-nagyobb majálist vasárnap. Megyeszékhelyünk ikonikus helyszíne évtizedek óta a Majális park a Csanyik-völgyben. Aki úgy döntött, hogy ezt a napot ott tölti, az már kora délelőtt méretes közlekedési dugóban találta magát: kilométeres sorok kígyóztak ugyanis a Csanyik felé. Az sem járt sokkal jobban, aki busszal vágott neki, mert ők is ugyanabban a sorban araszoltak. A domb lábától pedig szinte mindenkinek gyalog kellett felkapaszkodnia a parkba és az állatkerthez, ha oda készült, mert csak indokolt esetben engedtek fel járműveket a helyhiány miatt. 

Ez annál is inkább indokolt volt, mert az úton fel és le gyalogosok százai hömpölyögtek, köztük számtalan gyerek, babakocsisok, de kerekesszékesek is, és örömmel láttuk, hogy egészen idősek sem riadtak vissza a túrától, ha lassabban is, de felküzdötték magukat a Majális parkba. Ahol két évet, a járvány miatti kihagyást követően igazi „békebeli” rendezvény, tömeg és hangulat várta az embereket. A Miskolci Kulturális Központ által szervezett program tíz órakor kezdődött, szinte már hagyománnyá vált módon, a miskolci mazsorettek bemutatójával, akiket a Vaga Banda gólyalábasok felvonulása követett. Az egész napos műsorban volt májusfadíszítés, tajcsibemutató és számos koncert a gyerekzenétől az Ildi Rideren át az est fénypontjáig, Szűcs Judith koncertjéig.

Programok egész napra 

A gyerekeknek meg minden, mi szem szájnak ingere, az édességektől az ugrálóvárakon át a lézerharcig. Ha a családok felszerelkeztek elég naptejjel és pénzzel, akár az egész napot kint tölthették a lurkókkal a Csanyikban, annyi volt a lehetőség a kikapcsolódásra. Nem mondhatjuk, hogy az árak extrémek lettek volna, ma itt tartanak: egy sima lángos 600, gyros 1600, a kürtőskalácsból a kicsi 1200 forint volt. Egy rendkívül innovatív ötlet, hogy egy szem krumplit, ha spirálisan sütnek meg, el lehet adni 500 forintért. 

A munka ünnepének mintegy mellékeseménye volt a Csanyikban a Munkáspárt megemlékezése és koszorúzása. Fülöp József Istvánné, a párt Borsod megyei pártszervezete elnökének ünnepi beszédéhez időnként jócskán adta a ritmust a dob és a baszszusgitár. Az elnök asszony megemlékezett arról, hogy a munkásmozgalom 1890. május elsejétől ünnepli ezt a napot, Magyarországon pedig 1946-ban lett nem kötelező ünnepnappá. Ma azonban már a magukat baloldaliaknak valló politikai erők és a szakszervezetek sem ünneplik – mondta. 

Az Élhető Diósgyőrért Egyesület is egész napos majálisra várta a helyi gyermekeket és családokat a Diósgyőri Gimnázium udvarába. Dr. Dienesné dr. Juhász Renáta elnök elmondta, hogy ez most a tavaszköszöntő rendezvényük, ahol ugrálóvárral, a Baráthegyi Majorság jóvoltából állatsimogatóval, a Spider Mentőcsoport kutyás bemutatójával, egyéb családi programokkal várják a diósgyőrieket. A csúcspont a gyerekek számára pedig a katasztrófavédelem által biztosított habparti volt.

Főzőverseny, bográcsozás 

A városban lévő majálisok különleges színfoltja volt az Avason megtartott roma majális, ahol bográcsozás volt főzőversennyel és különböző kulturális programok, a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. 

Lakatos Ernő elnök elmondta, hogy nagy siker volt a főzőverseny, amihez minden alapanyagot ők biztosítottak. Az első helyezett jutalma egy gofrisütő, egy késkészlet és az anyák napjára tekintettel egy bonbon volt. Szólt a zene, a gyerekeknek lufit hajtogattak, és arcfestésen vehettek részt. 

Népművészek majálisa 

Kézművesmajálist rendezett vasárnap a Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóház udvarán a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület, Gergye Zoltán elnöktől megtudtuk, hogy tizenkét kézművesmester, kiállító jött el, a cipőkészítőtől a fafaragón át a nemezkészítőig több népi szakma képviselője, hogy bemutassák népi iparművészeti alkotásaikat és azok elkészítésének módját is az érdeklődőknek. 

A gyerekek saját kezűleg készíthettek filcből májuskosarat, fűzhettek gyöngyöt, és kipróbálhatták a tűvel nemezelés fortélyait is. Aki éhes lett, finom palóclevest kóstolhatott.

(A borítóképen: Tömeg volt a Csanyikban, a „retró” majálison | Fotó: Vajda János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában