Pedagógusok elismerése

2022.05.27. 11:00

Átadták a Comenius-díjakat

A költségvetés teljesítéséről, a tavalyi év zárszámadásról is tárgyalt tegnapi ülésén a megyei közgyűlés.

ÉM

Huszonegy napirendi pontot tárgyalt tegnapi ülésén a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlése. Az ülés első napirendi pontjaként átadták a megye legkiválóbb, példamutató munkát végző pedagógusainak odaítélhető Comenius-díjat. A kitüntető elismeréseket Bánné dr. Gál Boglárka, a testület elnöke és Szabó Gergely alelnök adta át. Az ünnepi eseményen jelen volt Tállai András miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő, valamint Kiss János és Kovács Zsolt ország­gyűlési képviselők. 

A testület a továbbiakban megtárgyalta a megyei önkormányzat 2021. évi költségvetésének teljesítéséről szóló beszámolót, és megalkotta a tavalyi év zárszámadásáról szóló rendeletet. A személyi kiadások, a bérek és járulékok, a dologi kiadások, a működési költségek, a nemzetközi kötelezettségek az előző évben kevesebb pénzt igényeltek a tervezettnél, így a kiadási főösszeg kisebb lett a vártnál. A közgyűlés a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat tavalyi költségvetésének végrehajtását 1,43 milliárd forint bevételi főösszeggel, 939,4 millió forint kiadási főösszeggel és 497,8 millió forint költségvetési maradvánnyal hagyta jóvá. 

A képviselők beszámolót hallhatnak a megye 2017–2022 közötti környezetvédelmi programjának időarányos megvalósításáról. Az előterjesztés rögzítette: megyénk 358 településéből az elmúlt több mint 20 évben a települések alig egyharmadában készült saját környezetvédelmi elképzeléseit tartalmazó tervezet. A megyei önkormányzat ezen a helyzeten azzal igyekezett javítani, hogy elkészítette a megye 2017–2022 közötti környezetvédelmi programját, amelyhez kapcsolódóan a természet- és klímavédelemmel kapcsolatos feladatokat valósította meg. A tavalyi szemléletformáló rendezvények között klímavédelmi roadshow-k, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Éghajlatváltozási Platformhoz kapcsolódó események, valamint nemzetközi környezet- és klímavédelemmel kapcsolatos tevékenységek zajlottak szemléletformálási szándékkal. A programokhoz kapcsolódó stratégiák és akciótervek a települések számára is támpontot nyújtanak. 

A képviselők tájékozódhattak továbbá az Északerdő Erdőgazdasági Zrt., a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság és a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság helyi kirendeltségeinek előző évi tevékenységéről. Megismerhették a Tisza-tó és a Tokaji borvidék fejlesztési tanácsainak tavalyi tevékenységét, képet kaphattak döntéseikről és az általuk kezelt források felhasználásáról is.

Kitüntetett pedagógusok

Derekasné Orosz Andrea – a ­Bükkábrányi Arany János Általános Iskola intézményvezetője 

Horváth Ilona – a putnoki Péczeli József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője 

Jurácsik Tünde – a Borsod-Abaúj-Zemp­lén Megyei Pedagógiai Szakmai és Szakszolgálati Intézet gyógypedagógusa 

Kányási Hedvig – a Girincsi Általános Iskola és Diákotthon igazgatója 

Mencsik Gyula – a kazincbarcikai Surányi Endre Szakképző Iskola tanára 

Molnár Róbertné – a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium és Kollégium intézményvezető-helyettese 

Papp Ilona – a szögligeti Ménes-völgyi Tudásvető Alapítványi Általános Iskola alapítója 

Remeczki Imre – a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium tanára 

Tállai András Lászlóné – a Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikum szakmai igazgatóhelyettese 

Zelina Zoltánné – a sátoraljaújhelyi Hét­szín­virág Óvoda, Szlovák és Német Nem­ze­tiségi Óvoda, Bölcsőde intézményvezetője 

(A borítóképek: A Comenius-díjazottak és a díjátadók | Fotó: Bujdos Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában