Akadémiai Díj

2022.05.05. 11:00

Akadémiai tagok lettek

A Miskolci Egyetem három tanára lett akadémiai tag, de az egyik Akadémiai Díj is Miskolcra került.

ÉM

A Magyar Tudományos Akadémia 195. közgyűlésén megválasztotta új rendes és levelező tagjait. Rendes tag lett prof. dr. Kaptay György és prof. dr. Kecskeméti Gábor. Levelező taggá választották prof. dr. Szűcs Pétert. 

Prof. dr. Kaptay György 1960-ban született Tatabányán. 2016-tól az MTA levelező tagja. A Miskolci Egyetem egyetemi tanára és a Bay Zoltán Kft. tudományos főmunkatársa. Szakterülete az anyagtudomány és a ­nano­technológia. Kiemelkedő eredményei vannak az anyagok, azon belül különösen a nanoanyagok és a határfelületek termodinamikájának továbbfejlesztésében és az anyagok termofizikai tulajdonságainak modellezésében. Vezetésével több műszaki alkotás jött létre és került szabadalmaztatásra. 

Prof. dr. Kecskeméti Gábor Szolnokon született 1965-ben. 2016 óta az MTA levelező tagja. Irodalomtörténész, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének igazgatója, a Miskolci Egyetem professzora. Szakterülete a textológia, a retorikatörténet és az irodalomkritikai elméletek. Nemzetközi konferenciák szervezője, könyvsorozatok és folyóiratok szerkesztője. 

Prof. dr. Szűcs Péter 1964-ben született Abaújszántón. 2009 óta az MTA doktora. A Miskolci Egyetem (ME) általános és tudományos rektorhelyettese, a Műszaki Földtudományi Karon a Környezetgazdálkodási Intézet tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA-ME Műszaki Földtudományi Kutatócsoport vezetője. Szűkebb szakterülete a hidrogeológia, a felszín alatti vízkészletek mennyiségi, minőségi védelme és fenntartható hasznosítása. 

A Magyar Tudományos Akadémia elnöksége az MTA rangos kitüntetését, tudományos tevékenységet végző kutatóknak vagy kutatócsoportoknak adományozza az elmúlt években elért kiemelkedő kutatási munkájuk és eredményeik elismeréseként. Idén összesen 15 tudós részesült Akadémiai Díjban. Köztük prof. dr. Jármai Károly, a műszaki tudományok doktora, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának egyetemi tanára, az Innovatív Járműipari, Gépészeti, Energetikai Tervezés és Technológiák Kiválósági Központ vezetője.
 

(A borítóképen: Prof. dr. Kaptay György, prof. dr. Kecskeméti Gábor és prof. dr. Szűcs Péter | Fotó: Thaler Tamás, Végh Csaba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában