Szakma Sztár Fesztivál

2022.04.26. 17:30

Tudással népszerűsítik a szakmákat

Három diák képviseli megyénket a Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjében, a Szakma Sztár Fesztiválon.

Méhes László

Megnyílt a Szakma Sztár Fesztivál, amelyen az ország legkiválóbb szakmunkástanulói versenyeznek a következő két napban a budapesti Hungexpo területén. A rendezvényt Orbán Viktor miniszterelnök, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint a versenybe idén először bekapcsolódó Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs indította útjára.

Szünet a vírus miatt

Borsod-Abaúj-Zemplénből idén három diák jutott be a legjobbak versenyébe, az országos döntőbe. Valamennyi iskola a Miskolci Szakképzési Centrum tagiskolája: a Berzeviczy Gergely Technikumból kereskedő és webáruházi technikus, a Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumból fodrász, a Kandó Kálmán Informatikai Technikumból pedig műszaki informatikus képviseli megyénket.

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny 2008 óta tartó folyamata a 2020. és 2021. években a koronavírus okozta szigorítások miatt megszakadt. Idén viszont újra felhangzott a „Szakmát a kézbe” szlogenje, amelynek tartalmi mondanivalójára erősített rá Orbán Viktor miniszterelnök, aki a rendezvényt köszöntve úgy fogalmazott: „Akinek tudása, szakmája van, annak nincs mitől tartania a nehezebb időkben sem.” A pályaválasztás előtt állókat megerősítette abban, hogy a fiatalok munkavállalásának, a családalapítás és az otthonteremtés támogatásának az az üzenete, hogy Magyarországon érdemes élni és dolgozni. Külön megköszönte a szakképzésben dolgozó tanárok áldozatos munkáját, amit diákjaikért a mindennapokban és a szakmai versenyekre való felkészítésben tesznek.

Azt, hogy rengeteg munkaóra áll a diákok és tanáraik mögött, mire a Szakma Kiváló Tanulója országos verseny döntőjéig eljutnak, már a verseny helyszínén, a Hungexpo G pavilonjában erősítette meg Pataki Zsuzsa, a Szemere Bertalan Technikum és Szakközépiskola fodrász szakoktatója. „A verseny előtt két hónap intenzív felkészülés, az utolsó hetekben pedig napi 8-9 óra gyakorlás, a hétvégén is” – avatott be a részletekbe. Az új képzési rendszerben ráadásul a korábbinál is szigorúbb követelményeknek kell megfelelni, a hét vizsgafeladat teljesítése közben elkövetett hibákért pedig könnyen lehet büntetőpontokat szerezni, ami rontja a versenyző esélyeit. Arról, hogy az elméletet és a gyakorlatot hogyan tudja összeegyeztetni az oktató patronáltja, Bökös József, a fodrásztanulótól már nem tudtuk megkérdezni, mert már a versenyzésre elkerített területen belül dolgozott.

Háromszor háromszáz perc

A programozók később kezdtek, így a Kandó Kálmán Informatikai Technikum színeiben induló ötödéves műszaki informatikustól, Molnár Krisztiántól megtudtuk: az előzetes várakozások szerint olyan feladatokat kell megoldaniuk háromszor háromszáz percben, amikkel már találkoztak az iskolai tanulmányaik során. „Néhány meglepetést azonban ígértek a verseny szervezői, bár szerintem több is lesz” – említette bónuszfeladatként a mikrovezérlő programozása mellett a weboldalfejlesztést. Büszkén tette azonban hozzá, hogy ő „munka mellett” jött el a versenyre. Ugyan még nem végzett informatikus technikusként, de fél évvel ezelőtt munkát kapott egy miskolci vállalat informatikai részlegén. Azóta a diákéletét a munka egészíti ki.

A Berzeviczy Gergely Technikumból érkező versenyző, Zakhar Balázs egy teljesen új szakmában jutott be a legjobbak közé. A kereskedő és webáruházi technikus szakirány ugyanis alig egy éve indult, tudtuk meg felkészítő tanárától, Varju Teréziától. Az itt megszerezhető szaktudáshoz nemcsak az e-kereskedelem elmélete és a marketing gyakorlata tartozik hozzá, hanem egy honlap létrehozása és működtetése is. A kereskedelmi portfólió összeállítása pedig „szinte egyetemi szintű logisztikai felkészültséget kíván” – mondta.

Zakhar Balázs

Elismerés a diákoknak

A Szakma Sztár Fesztiválon közösségi programmá emelt Szakma Kiváló Tanulója Verseny megyei szervezésében közreműködő Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától megtudtuk: a területi előválogatókon az idén 38 szakképesítésben 290 tanuló vett részt. Az első forduló kizárólag írásbeli feladatokból állt, viszont a középdöntőben már gyakorlati ismereteikről is számot kellett adniuk a fiataloknak. Az elődöntőből 5 szakmában 10 diák jutott a középdöntőbe, közülük hárman a döntőbe. Minden elismerés megilleti a diákokat, hiszen az országosan sok száz induló közül kerülnek ki a legjobbak. Felkészülésüket minden esetben köszönhetik egyrészt az elméleti képzésért felelős pedagógusoknak, másrészt a gyakorlati területen a duális képzőhelyeknek, vállalkozásoknak, tették hozzá.

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny – kibővítve az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel – közös eredményhirdetésére április 27-én kerül sor.

(Molnár Krisztián informatikusként méri össze tudását a Szakma Sztár Fesztivál megmérettetésen. Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában