Aktív Időskor Központ

2022.04.01. 19:00

Szellemi és fizikai aktív feltöltődés az időseknek Miskolcon

Miskolcon nyitották meg a régióban egyedülálló Aktív Időskor Központot csütörtök délelőtt.

Apagyi Beáta

A központ létrehozására egy szlovák–magyar pályázati együttműködés keretében nyílt lehetőség. A belvárosban, a Pálóczy utca 8. szám alatt található közösségi tér áprilistól változatos, térítésmentesen igénybe vehető programokkal és szolgáltatásokkal várja a megye szépkorú lakosságát. Megtalálhatóak társasjátékok, fitneszgépek, interneteléréssel rendelkező számítógép, és egy kényelmes társalgó, de lehetőség van vérnyomás és vércukorszint mérésére is. A központ eszközei és szolgáltatásai minden munkanap 9–15 óra között vehetők igénybe.

 

A megnyitón szakemberek ismertették az újonnan kialakított központot és a tervezett programokat, valamint bemutatták a projekthez kapcsolódó „szeniorplatformot”, az aktivsenior.eu-t. A weboldalon megtalálhatóak a központban szervezett események, és ott érhető el a „Szívességbank” nevezetű kezdeményezés is, amelyen keresztül az idős lakosság ajánlhatja fel segítségét a közösség és a témával foglalkozó szervezetek számára. Így a magyar és szlovák közösségi tér programjai mellett az is hasznosnak érezheti magát, aki számára már nem a munka jelenti az elsődleges elfoglaltságot. Aktívan tevékenykedhetnek az önkéntesség jegyében.

 

Időtöltés, kapcsolatépítés

 

A megnyitón Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a közös intézménnyel két olyan régió együttműködésének bázisa jött létre, melyeket közös történelmi, kulturális és nyelvi hagyományok kötnek össze. – Nemcsak a város, de az egész térség fejlődését is szolgálja, bízom benne, hogy minél több, idősebb korban lévő embernek nyújt majd örömöt, jó társaságot, aktív kikapcsolódást, valamint szellemi és fizikai feltöltődést – zárta gondolatait.

 

 

 

Barna Sándor, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspökhelyettese örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy közösségükkel segíthetnek egy ilyen fontos kezdeményezésben. – A szociális tér a református közösség idősebb tagjai számára szintén remek lehetőség a hasznos időtöltésre, kapcsolatépítésre, egymás támogatására – emelte ki.

 

Dr. Vincze Henrietta projektmenedzser megerősítette, hogy a Bora 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség és a kassai székhelyű Via Carpatia EGTC közösen dolgoznak az aktív időskor támogatásán, életminőségük javításán.

 

(Tisza Orsolya, Bánné dr. Gál Boglárka, Jónyerné Demkovics Andrea és Barna Sándor püspökhelyettes. Fotó: Bujdos Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában