Keveset tudni a célokról

2022.04.22. 11:30

Rejtélyek a városvezetés dubaji útja körül

Az önkormányzattól kapott részválaszok után sem látni tisztán az ügyben.

ÉM

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Korábban megírtuk, hogy az egyébként esedékes közgyűlési ülés megtartása helyett márciusban Dubajban járt a miskolci baloldali városvezetés. Akkor kérdéseket tettünk fel a városháza sajtóosztályának, amely azt írta megkeresésünkre, hogy a kérdéseinkre közérdekű adatigénylés címén 15 napon belül válaszol.

A feltett kérdések egy részére dr. Ignácz Dávid, Miskolc megyei jogú város jegyzője válaszolt. Az derült ki, hogy a városvezetés részéről Veres Pál polgármester, Szopkó Tibor alpolgármester és dr. Szarka Barbara polgármesteri kabinetvezető, illetve Dukai Zoltán, a Miskolc Holding Zrt. vezérigazgatója és dr. Juhász-Nagy Judit Adrienn, a városi vagyongazdálkodó cég gazdaságfejlesztési igazgatója vett részt az utazáson – írta válaszlevelében a miskolci jegyző.

Keveset tudni a célokról

Arra a kérdésre, hogy vettek-e részt mások – nem a városházához köthető személyek – az úton, nem válaszolt. Arra a kérdésre, hogy milyen céllal utazott a delegáció Dubajba, dr. Ignácz Dávid egy önkormányzathoz köthető médiumban publikált cikket jelölt meg válaszként. Ebből kevés információ derül ki arra vonatkozóan, hogy pontosan milyen célok elérése érdekében utazott a városvezetés, valamint a Miskolc Holding Zrt. vezetősége az Egyesült Arab Emírségekbe.

Egy városháza által kiadott közleményben tudatták az „elért eredményeket”. Ebben az áll, hogy Veres Pál, Miskolc megyei jogú város polgármestere tárgyalásokat folytatott a Nemzetközi Befektetői Konferencián. A közleményből azonban az nem derül ki, hogy a városvezető kikkel tárgyalt, ahogy az sem, hogy miről. Hozzáteszik továbbá, hogy a konferencia mellett zajló világkiállítás arra is lehetőséget biztosított, hogy a város vezetői más országok, térségek gazdaságfejlesztésért felelős szakembereivel találkozzanak, egyeztessenek.

Az utazás költségeit firtató kérdéseink kapcsán pedig a Miskolc Holding Zrt.-hez irányította szerkesztőségünket a jegyző.

Ismeretlen kiadvány

Az ominózus közlemény szerint: „A rendezvény keretében Miskolc delegációja átadta befektetésösztönzési kiadványát olyan régiók szakembereinek, amelyekből jelenleg is van befektetői érdeklődés Miskolc iránt, illetve amelyek irányából új megkeresések érkezhetnek városunkba.” Szerettük volna megtudni, hogy az átadott „befektetésösztönzési kiadvány” mit tartalmaz, illetve a vélhetően angol nyelvű átadott példányt is látni szerettük volna, de hosszas keresés után sem bukkantunk rá a dokumentumra. Így telefonon kerestük meg a miskolci városháza pályázati főosztályát, hogy hol érhető el a dokumentum. A kezdeti tanácstalanságot követően hosszas telefonváltások után azt az információt kaptuk, hogy a beadványt postai úton tudják eljuttatni hozzánk. (Várjuk! – a szerk.) Arra a kérdésünkre, hogy milyen nyelvű a kiadvány, sajnos nem tudtak válaszolni. A városháza által kiadott közlemény pedig azzal zárul, hogy Miskolc számára szakmailag hasznos volt a részvétel, ezt pedig azzal magyarázzák, hogy a város bemutatkozhatott, és a város szakemberei megismerkedhettek a nemzetközi trendekkel, befektetői elvárásokkal.

Kérdéseket szülő válaszok

Mivel a válaszok további kérdéseket vetnek fel, így elküldtük azokat a városháza és a Miskolc Holding részére, a kérdésekre adott válaszokat a megérkezésüket követően közöljük.

Megválaszolatlan és újabb kérdéseink

– Voltak a városvezetés és a Holding alkalmazottain kívül mások is? Kik? 
– Mennyibe került (teljes összeg), és ki finanszírozta az utat? (A Holdingnak is.) 
– Utazási iroda szervezte a delegáció útját? Ha igen, megversenyeztették az irodákat, hogy az utat melyik szervezheti meg? 
– Voltak – nem az üzletkötéseket célzó – fakultatív programokon a delegáció tagjai? 
– Hány üzlet köttetett, milyen értékben? 
– A befektetésösztönzési kiadvány hány példányban készült, hány oldalas, mikor készült el a nyomdában, és mibe került a város adófizetőinek? 
– Milyen nyelven készült a befektetésösztönzési kiadvány, amit átadtak? 
– Terveznek hasonló utat más országba, régióba az idei évben? 

(A boítóképen: Dubaj a luxus és a gazdasági élet egyik centruma. Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában